l1
l2


 

A hibrid WRC-kkel térne vissza a VB-re Latvala

Július 1.
Július közepén kezdi meg legújabb fejlesztésű gumiabroncsainak tesztelését a Pirelli. Az olasz vállalat segítségére Andreas Mikkelsen lesz, aki egy igazán látványos dekorral büszkélkedő Citroen C3 WRC-vel feszegeti majd az abroncsok határait.

Jari-Matti Latvala az idei szezonre tervezett VB futamait továbbviszi a következő évre, a várhatóan mozgalmas 2021-es szezonra vonatkozó terv részeként, amelyet követően azt reméli, hogy a 2022-es teljes bajnokságban már ismét főszereplőként vehet részt a sorozatban.

Latvalát idei egyetlen versenyén, a Svéd Rallyn nem fogadta kegyeibe a szerencse, egy furcsa elektromos probléma fosztotta meg attól, hogy megmutassa egyáltalán nem felejtett el vezetni. Mindezt a Toyota csapat vezetője, Tommi Makinen is megértette, aki bocsánatkérésként megígérte honfitársának, hogy legalább mégegy versenyt kaphat az idei szezonban a bizonyításra. A COVID-19 miatt bekövetkezett menetrendváltozások és események sorozatos törlése keresztbe húzta Latvala azon számításait, hogy megragadja ezt a lehetőséget és a finnországi futamon bizonyíthasson a Yaris WRC-vel. Ez alapján tehát tovább várat magára a rajthoz állás – 2021-ben élhet Makinen ajánlatával Latvala.

"Az idei évnek már túl vagyunk a felén, és igazából nincs biztos naptárunk.” - mondta Latvala a DirtFish.com-nak. "Keményen dolgoztam annak érdekében, hogy Szardínián ott lehessek, és amikor elvesztettük Finnországot és közvetlen utána a brit ralit, akkor minden nagyon nehéz lett. Ezek voltak azok a futamok, amelyekkel szemeztem. Egy finn számára a finn esemény nagyon fontos, hiszen ekkor bizonyíthatsz a támogatóknak, és tarthatod meg őket a következő eseményekre. Emiatt nagyon rosszul érintett, amikor hivatalosan bejelentették, hogy az idei verseny elmarad."

A jövő évet világbajnoki tekintetben tehát csonka szezonként teljesítheti a finn versenyző, továbbá úgy véli, hogy a 2022-re tervezett legfontosabb műszaki szabályok változása ideális lehetőséget kínálnak számára a versenybe való visszatéréshez. Természetesen a siker érdekében minden elkövet Latvala - újból szeretné magára felhívni a figyelmet, és éppen ezért szemelte ki magának a 2021-es FIA Európai Historic Sporting Rally Bajnokságot, mely sorozatban egy Toyota Celica GT4-essel szeretne rajthoz állni.

"A tervezgetéssel még várnom kell egy kicsit, látnunk kell a jövő évi naptárt." - folytatta Latvala. "A legfontosabb dolog annak biztosítása, hogy a gyártók továbbra is a bajnokságban maradjanak. Abban azonban biztos vagyok, hogy jövőre ismét versenyezni akarok, hogy megmutassam magam. A Historic Bajnokságban való vezetés esélye szintén érdekes – részt vehetnék néhány izgalmas aszfalt versenyen, valamint néhány finn rendezvényt és néhány VB futamot is beiktatnék 2021-re. Biztos vagyok benne, hogy ennyi szereplés már frissen tartana."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33