l1
l2


 

Közel félszáz R5-ös autó az EB szezonnyitón

Július 16.
Több mint negyven R5-ös autóval július 24-én kezdetét veheti az Európa Bajnokság római futama. A szezonnyitó olasz állomáson több magyar páros is szerencsét próbál - az élmezőnyben Herczig Norbert a Volkswagen Polo-val folytatja menetélését, akik mellől nem hiányozhat, Craig Breen, Alexej Lukjanuk és Oliver Solberg sem.

Negyvenkettő R5-ös autó, harminckettő Rally4-es fenevad - ígéretes európai és olasz versenyzőpárosok kezdhetik meg az Európa Bajnokság pontgyűjtését július 24-26. között a Rally di Roma Capitale keretében. A nevezési listát a szervezők e hét közepén ismertették, mely a jelenleg még életben lévő, ám már lazított korlátozások jóvoltából számos izgalmat tartogat minden érdeklődő legnagyobb örömére.

Az esemény talán követendő példa lesz a közeljövőben, hiszen részben zárt ajtók mögött kerül megrendezésre. Sajnos egyetlen néző sem léphet be a szervizparkba, az átcsoportosító zónába, a rajtnál és a célnál sem szoríthatnak kedvenceiknek, és a szakaszok mentén médiazónákat sem hoznak létre a szervezők. Ennek ellenére az FIA Európa Rali Bajnokság és az Olasz Rally Bajnokság első fordulója minden bizonnyal izgalmat és fontos médialefedettséget fog biztosítani élő közvetítésekkel, TV-bejelentkezésekkel és social-media frissítésekkel.

A nem megszokott rend alapján tervezett eseményre azonban közel kilencven páros vállalkozott. Giandomenico Basso és navigátora, Lorenzo Granai például debütálnak a versenyen a Volkswagen Polo GTI R5-össel, és megpróbálják megvédeni 2019-ben elért elsőségüket, de a helyzetük határozottan nem lesz egyszerű. A mezőny olyan erősnek bizonyul, hogy szinte nincs olyan élmezőnybeli páros, aki ne jelentene veszélyt az olasz duóra. Csak néhány izgalmas nevet kiemelve – érdemes lesz figyelemmel követni az esemény 2018-as győztesét, Alexej Lukjanuk-ot, aki egy Citroen C3 R5-össel veszi be a Róma környéki terepet. Helyi színekben Andrea Crugnola hasonlóan komoly fejtörést okozhat, hiszen a Rally del Casentino és a Rally della Lana győzelmei után nem titkolt célja a Citroen C3 R5-össel, hogy szeretné továbbra is megőrizni sikeres lendületét. Ahogy azt korábban megírtuk, érkezik Oliver Solberg is a szezonnyitó EB mezőnyhöz, aki szemtelenül fiatal kora ellenére szeretné tovább gyűjteni aszfaltos tapasztalatait egy Polo R5-ös társaságában. A világbajnokságból ismert pilóták közül Craig Breen sem volt rest bevállalni egy olasz utazást – az ír fiú egy Hyundai i20 R5-össel gyűjtheti a kilométereket.

E nevek is már igen kecsegtetőek a júliusi mezőny esetében, ám a sort számtalan páros részvételével lehet még folytatni - Adrien Fourmaux, Filip Mares, Marijan Griebel, Callum Devine, Albert Von Thurn und Taxis, Nikolaus Mayr-Melnhof és többek között Miko Marczyk is R5-össel kezdheti meg a 2020-as EB kilométereit. Az élmezőnyben magyar vonatkozásban természetesen idén is szurkolhatunk Herczig Norbertnek, aki Ferencz Ramónnal és a Volkswagen Polo GTI R5-össel érkezik Rómába. A MOL Racing Team kettőse mellett több magyar duó is felkerekedett az olasz aszfaltos futam teljesítésére – László Martin, Vogel Adrienn és László Zoltán egy-egy Rally4-es Fiestával várja a rajt pillanatát, míg Juhász Csaba egy Renault Clio R3T-vel teljesítheti az Európa Bajnokság szezonnyitóját jelentő Rally Di Roma Capitale versenynapjait július 24-26. között.

A 2020-as Rally Di Roma Capitale nevezési listája

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33