l1
l2


 

Basso nyerte az idei első EB helyosztót

Július 24.
Giandomenico Basso sikerével indult az évad első EB kvalifikációja – a Rally di Roma Capitalen a hazai pálya előnyeit élvező versenyző Lukjanuk és Crugnola előtt szerezte meg az első helyet, Herczig Norberték tizedikként kezdtek.

A kétszeres EB bajnok, Giandomenico Basso számára e hétvége dupla izgalmat tartogat a római futamnak köszönhetően. Az olasz versenyző a Volkswagen Polo GTI R5-össel első ízben bizonyíthatja versenyképességét, és külön öröm, hogy ezt azon a szezonnyitó eseményen teheti meg, melyet hazájában rendeznek meg július 24-26. között.

Pénteken délelőtt a kvalifikációs kilométerek jóvoltából hangolódhattak rá a versenyzőpárosok a hétvégére, mely négy kilométeres távot leggyorsabban Basso teljesítette. A Fumone rész második leggyorsabbja Alexej Lukjanuk lett a Citroen C3 R5-össel, és hátránya mindösszesen 0.385 másodperc volt. "Csodálatos érzés újra itt lenni a rajtvonalnál, és a bajnokságban versenyezni." - mondta az orosz. "A kvalifikációs szakasz trükkös volt, számos helyen laza felülettel. Minden rendben volt a kilométerek alatt, nem vállaltam minimális rizikót sem."

A korábbi ERC3 Junior versenyző, Andrea Crugnola, aki tavaly a 15 római szakasz közül 13-ban volt a leggyorsabb, ezúttal a harmadik időt szerezte meg egy C3 R5-össel. Mögötte a szemtelenül fiatal Oliver Solberg érkezett negyedikként egy Polo R5-össel, aki annak ellenére végzett az erős élmezőnyben, hogy a legelső kanyarban túlcsúszott. Emil Lindholm ötödik lett az MRF Tyres Team támogátásával, míg Fabian Kreim a hatodik időt csípte el a kellemes nyárias melegben. Simone Tempestini és a Motorsport Ireland Rally Academy pártfogoltja, Callum Devine hetedik, illetve nyolcadik lett. Kilencedikként Craig Breen érkezett, aki a Hyundai i20 R5-össel éppenhogy meg tudta előzni a magyar színeket képviselő Herczig Norbert - Ferencz Ramón kettőst. A küzdelem élményét mi sem bizonyítja jobban, mint a szinte hajszálnyi időkülönbségek - Norbiék még a tizedik pozícióval sem érték el a három másodperces különbséget a győztes időeredményhez képest.

Az első tizenöt versenyző, akik közül nyolc jogosult az ERC1 Junior versenyre, megszerezte a jogot arra, hogy pénteken este Rómában a szombati szakaszokra a rajtpozíciót kiválassza, mely során Basso lesz az, aki elsőnek gondolhat, mondhat ki egy rajtszámot. Az esemény folytatásaként szombaton hat, míg vasárnap további kilenc gyorsasági teljesítésével dönthetik el a versenyzőpárosok az Európa Bajnokság szezonnyitó futamának a végeredményét.

A 2020-as Rally ai Roma Capitale kvalifikáció végeredménye:
1.Basso G./Granai Lorenzo - Volkswagen Polo Gti R5 2:11.350           
2.Lukyanuk Alexey/Eremeev Dmitry - Citroen C3 R5 +0.385
3.Crugnola Andrea/Ometto P. - Citroen C3 R5 +1.123
4.Solberg Oliver/Johnston Aaron  - Volkswagen Polo Gti R5 +1.186
5.Lindholm Emil/Korhonen Mikael - Skoda Fabia Rally2 Evo +2.112
6.Kreim Fabian/Christian Frank - Volkswagen Polo Gti R5 +2.292
7.Tempestini S./Itu Sergiu - Skoda Fabia R5 +2.655
8.Devine Callum/Hoy Brian - Hyundai i20 R5 +2.672
9.Breen Craig/Nagle Paul - Hyundai i20 R5 +2.762
10.Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +2.837

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33