l1
l2


 

Lukjanuk sikerével inult a Rally EB

Július 28.
Orosz győzelemmel zárult a szezonnyitó római vakáció - Alexej Lukjanuk volt a leggyorsabb az évad első Európa bajnoki eseményén, a Rally di Roma Capitale-n. A dobogó középső fokára a hazai pálya előnyeit élvező Giandomenico Basso érkezett, míg a harmadik helyen Oliver Solberg ünnepelhetett.

A szombati gyorsaságik alkalmával igen meggyőző teljesítményt mutatva Lukjanuk minden egyes szakaszt a leggyorsabbként tudott le, mely során több mint fél perces előnnyel zárta az esemény első versenynapját - egészen pontosan 34,1 másodperccel előzte meg a második helyen érkező Giandomenico Bassot, aki egy Volkswagen Polo R5-össel vágott neki a római hétvégének.

A vasárnapi kilométerek már egy kicsit cifrábban alakultak, ugyanis leggyorsabbnak egyszer sem sikerült lennie Lukjanuknak, ám a nap folyamán még egy hetedik időeredményt is sikerült összeszednie, melyet elsősorban a helytelen gumiabroncs választás számlájára írt fel az orosz. Végeredményben nem volt felhőtlen a hétvégéje Dmitrij Eremeev társaságában, de mindent összevetve jobb szezonkezdést nem is kívánhatott volna magának. "Az egész hétvégét nézve nem volt rossz a tempónk, tiszta autózást sikerült teljesítenünk. Természetesen örülök a győzelemnek, boldog vagyok, hogy a dobogó legfelső fokán ünnepelhetek."

Giandomenico Basso és navigátora, Lorenzo Granai egy Volkswagen Polo GTI R5-össel vágott neki a római szakaszoknak. A német márkát első ízben terelgető olasz versenyző nem titkolt célja maga a győzelem volt, de a körülmények és az időeredmények végül úgy hozták, hogy egy 16 másodperces hátrányt begyűjtve a második hellyel érje be. Külön meglepetés volt az esemény harmadik leggyorsabbja – Oliver Solberg a svéd színeket képviselve végzett a dobogósok között a szezonnyitó keretében. A fiatal versenyző több ízben is megmutatta potenciálját a hétvége folyamán - szakaszgyőzelmet ugyan nem sikerült elcsípnie, de a második és a harmadik időket szépen megfutotta több alkalommal. A híres-neves ralis família fia bőven túlteljesítette a rajt előtti kitűzött célt – végeredményben egy legjobb tízes idővel már elégedett lett volna, ám egy harmadik pozíció kifejezetten erős eredmény.

A Hyundai Motorsport részéről a legelőkelőbb pozíciót Craig Breen szerezte meg, aki az összetettbeli ponttáblán a negyedik idővel fejezte be a küzdelmeket. "A ralin való részvétel az indulástól egészen a végéig abszolút öröm volt számomra, nagyon élveztem a versenyzést. Máskor lehet, nem nagyon örülök annak, hogy negyedikként végzek, de az összes kemény munka és a tesztelés után rendkívül elégedett voltam azzal, hogy versenyképes tudtam lenni a Rally di Roma Capitale eseményén az MRF gumiabroncsokkal! Mind a gumiabroncsok, mind a Hyundai i20 R5 hibátlanul működött, de még van tennivalónk, viszont mindenképpen bíztató, hogy szilárd alapjaink vannak a fejlődésre."

Az ötödik helyen a romániai színeket képviselő Simone Tempestini végzett, míg a hatodik időt Efrén Llarena csípte el egy Citroen C3 R5-össel. Magyar vonatkozásban határozott sikert nem könyvelhetünk el, ám mindenképpen pozitívum, hogy a szombati kiesést követően Herczig Norbert és Ferencz Ramón vasárnap a szuperrali szabályai alapján folytatták a kilométerek gyűjtését. A MOL Racing Team versenyzőpárosa a negyedik szakaszon egy balesetet szenvedett el - többösszetevős volt a kiesés oka, hiszen a Polo R5-öst sikerült kívülről picit átrendeznie a srácoknak, majd hűtőprobléma is nehezítette a napot, így végül kénytelenek voltak a kiállás mellett dönteni. A zárónapon, főként a futam végéhez közeledve már picit felszabadultabban vették a fiúk az akadályokat, erre pedig tökéletes bizonyíték volt a legjobb tízben autózott időeredmények.

A szezonnyitó Európa Bajnokság futamát sikeresen letudhatták a résztvevők, és hamarosan tovább küzdhetnek a pontokért – a soron következő esemény a Rally Liepaja lesz, mely Lettországban 2020. augusztus 14-16. között kerülhet megrendezésre, várhatóan szigorításokkal övezve a koronavírus terjedésének kockázatai miatt.

A 2020. Rally di Roma Capitale végeredménye:
1. Lukyanuk Alexey/Eremeev Dmitry - Citroen C3 R5 1:58:57.0          
2. Basso G. / Granai Lorenzo - Volkswagen Polo Gti R5 +16.1
3. Solberg Oliver / Johnston Aaron - Volkswagen Polo Gti R5 +1:03.2
4. Breen Craig / Nagle Paul - Hyundai i20 R5 +1:57.0
5. Tempestini S. / Itu Sergiu - Skoda Fabia R5 +1:58.3
6. Llarena Efrén / Fernandez Sara - Citroen C3 R5 +2:15.9
7- Munster G. / Louka Louis - Hyundai i20 R5 +2:20.5
8. Mares Filip / Bucha Radovan - Skoda Fabia Rally2 Evo +2:26.0
9. Michelini Rudy / Perna Michele - Volkswagen Polo Gti R5 +2:31.9
10. Lindholm Emil / Korhonen Mikael - Skoda Fabia Rally2 Evo +2:54.0
34. László Martin/Zsíros Gábor, Ford Fiesta R2T (RC4 10.) +16:21.7...
42. László Zoltán/Berendi Dávid, Ford Fiesta R2T (RC4 14.) +19:57.4...
44. Vogel Adrienn/Notheisz Ivett, Ford Fiesta Rally4 (RC4 15.) +21:16.7...
49. Juhász Csaba/Juhász István, Renault Clio R3T (RC3 1.) +25:43.2...
53. Herczig Norbert/Ferencz Ramón, Volkswagen Polo Gti R5 +31:44.6...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33