l1
l2


 

Solberg harcba száll a címvédésért

Augusztus 10.
Bizakodva várja Oliver Solberg az Európa Bajnokság idei második állomását - a Rally Liepaja tavalyi rekordgyőztese idén is a győzelemért száll harcba.

A 2019-es szezonban Solberg sportörténeti sikerével zárult a lett EB futam, a Rally Liepaja akkor ugyanis az Oliver 17 évesesen, nyolc hónaposan és három naposnaposan a sorozat mindenk idő legfiatalabb futamgyőztesévé avanzsálódott. Solberg és navigátora, Aaron Johnston az ERC1 Junior győzelme után idén is visszatér a Baltikumba.

A páros az elmúlt hónapban a hosszú kényszerszünetet követően ismét versenyautóba pattanhatott, és a sorozat szezonnyitó, római eseményén nem is kezdték rosszul a 2020-as EB szezont - az aszfaltos szezonnyitó elcsíptek egy dobogós helyet. A kaland a Pirelli gumiabroncsokkal felszerelt Volkswagen Polo GTI R5-ben kezdődhetett el számukra, és hasonló támogatottsággal folytathatják menetelésüket augusztus 14-16. között Lettországban is.

A tini tehetség nem titkolt céljai
"A Rally Liepaja tavalyi győzelemmel kapcsolatos érzelmek számomra még mindig nagyon kellemesek, és örülök, hogy visszamehetek oda, és talán még izgalmasabb történettel folytathatom pályafutásomat." - mondta el Solberg. "Tudom, ez már a múlt. A Liepaja történet ezúttal több fontos pillanatot is tartogat számomra - arról fog szólni, hogy még több pontot szerezzek az Európa Bajnokságban, és természetesen felkészüljek a következő rali világbajnokságra, mely Észtországban kerül megrendezésre szeptember elején."

A római szereplés után bizalommal tekint a folytatásra
Az abszolút értékelés harmadik helyén toporgó Solberg 10 ponttal előzi meg Simone Tempestinit az ERC1 Junior bajnoki csatában, miután sikeres volt a szezonnyitó aszfaltos Rally di Roma Capitale kilométerein. "Róma nagyon jó szórakozás volt." - mondta Solberg. "Őszintén szólva, ez az eredmény nagy bizalmat adott nekem. Nagyon sok R5-ös autó volt ott, és több, igazán gyors helyi srác és a neves EB versenyzők körében ez a harmadik hely fantasztikus volt számomra."

A tapasztalat fontos, de a Rally Liepaja elsősége a cél
Oliver, a 2003-as évi rali világbajnok, Petter Solberg fia, a tavalyi Rally Liepaja-n a kezdetektől a végéig igen komoly tempót mutatott, és tizenhárom szakaszból tízet a leggyorsabbként teljesített. Az akkoriban uralkodó EB bajnok, Alexej Lukjanuk-kal szemben az első nap végén 9,7 másodperccel vezetett, és a verseny utolsó napján Solberg probléma nélkül növelte előnyét, végül pedig 22,7 másodperccel gyorsabban teljesítette az eseményt az oroszhoz képest.

"A tavalyi év adta meg számomra a lehetőséget, hogy négykerékhajtású autóval versenyezhessek murván, így nem volt semmiféle elvárásom, de a sebesség nagyon jó volt a kezdetektől fogva." - mondta Solberg. "A Rally Liepaja egy gyors futam, nagyon pontosnak kell lennünk a pályabejárások során, és nagyon precízen kell vezetnem. Könnyűnek tűnik, de valójában nehéz futam."

A római győzelemre szert tevő Lukjanuk szintén elrajtol a Liepaja mezőnyével, ahol Solberg szoros csatára számít az orosszal. "Alexej a világ egyik leggyorsabb és legőrültebb versenyzője. Biztos vagyok abban, hogy szórakoztató lesz újból harcolni vele, és azt hiszem, bosszút akar állni majd :). Megpróbálok mindent megtenni, hogy távolságot tudjak tartani tőle. Ez alkalommal a győzelemre fogok törekedni, így tényleg izgalmas hétvége előtt állunk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33