l1
l2


 

Tizenhárom WRC-vel indul újra a Rally VB

Augusztus 19.
A közel féléves szünetet követően folytatódhatnak a világbajnokság küzdelmei Észtországban – a járványhelyzet miatt jelentős korlátozásokat szem előtt tartó esemény királykategóriája mellett komoly izgalmakat ígér az R5-ösök mezőnye is szeptember első hétvégéjén..

A márciusi mexikói futam után a világ szinte megállt, mely alól nem képzett kivételt a rali világbajnokság sem. A sorozatban több hónapos szünetet átélő versenyzőpárosok szépen felébredhetnek a lelassult mindennapokból, hiszen a napokban zajló tesztelések lebonyolítása nem véletlen – 2020. szeptember 4-6. között Észtországban folytatódhat a pontvadászat szigorú járványügyi intézkedések mellett.

A szervezők a nézői információkat követően a pályákat ismertették, a héten pedig a nevezési listát is közzétették, melyet végigfutva komoly izgalmakban bízhatunk a már megszokott online felületeken, ahol élőben követhetjük minden egyes mozzanatát az adott esemény történéseinek.

A legnagyobb lendülettel, dupla elánnal talán a Toyota csapata készülődhet – a félig-meddig hazai pálya előnyeit élvező egyesület biztos lehet abban, hogy számtalan rajongói támogatásban fog részesülni szeptember első hétvégéjén, mindenezek mellett pedig a csapat tovább szeretné gyarapítani pontjait. A Gazoo Racing színeiben áll rajthoz az a Sebastien Ogier, aki jelenleg a bajnoki ponttábla élén toporog három teljesített futamot követően. A második helyet a csapattárs, Elfyn Evans foglalja el 8 pontos elmaradással, míg az egyesület harmadik tagja, Kalle Rovanpera sem panaszkodhat, hiszen a fiatal finn srác az abszolút értékelés negyedik helyéről várja az észt rajtot. A Yaris WRC-k száma négyre tehető ezúttal, hiszen Takamoto Katsuta a tehetségkutató program keretében érkezik a nagyok közé.

A Hyundai Motorsport életéből a maradj otthon sorozatnak köszönhetően bőven kaphattunk képet a karanténidőszak alatti történésekről, és a srácok most legnagyobb örömükre újból az alzenaui egyenruhába bújhatnak bele. Egészen pontosan Thierry Neuville, Ott Tanak és Craig Breen lesz az, aki i20 Coupe WRC-vel bizonyíthat Észtországban. A Hyundai másodcsapatának a támogatásával még egy WRC színesítheti az észt mezőnyt, ugyanis Pierre-Louis Loubet hosszas készülődés után legnagyobb örömére a nagyok között bizonyíthat.

Az M-Sport Ford csapata számára kicsit izgalmasra sikeredett a járványügyi helyzet, hiszen a britek külön intézkedései némely hónapokban megnehezítették az utazás lehetőségét, ám úgy tűnik, a  csapat résztvevői teljes mellszélességgel folytathatják a világbajnokságot. Teemu Suninen, Esapekka Lappi és Gus Greensmith viheti táncba a kék ovál királykategóriás fenevadját.

A Rally2-es kategória, melybe az R5-ös autók kerültek besorolásra, igen komoly számokkal büszkélkedhet, hiszen közel harmincan szállnak harcba a pontokért. A csoportban több olyan versenyző is akad, aki az elmúlt hétvégi Rally Liepaja kilométereivel már visszatért a versenykörülményekhez - a lett esemény futamgyőztese, Oliver Solberg mellett érkezik többek között Mads Östberg, Nikolay Gryazin, Gregorie Munster, Raul Jeets, Sean Johnston vagy éppen Eerik Pietarinen, akik szintén részesei lehettek az Európa Bajnokság augusztusi állomásának. Már e nevek is erős teljesítményt rejtenek magukban, ám bőven okozhat még meglepetéseket például Pontus Tidemand, Ole Christian Veiby, Adrien Formaux, Jari Huttunen, Kajetan Kajetanowicz, esetleg Karl Kruuda.

Az esemény világbajnoki kategóriájában résztvevő párosok száma pontosan hatvanra tehető, melyet augusztus 17-én hivatalosan is jóváhagyott az FIA, bízva abban, hogy az észt szervezők határozott biztonsági intézkedései mellett – párosokra, csapatokra és nézőkre vonatkozóan - végre folytatódhatnak a bajnokság küzdelmei.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33