l1
l2


 

Tanak győzelemmel hangolt a visszatérésre

Augusztus 26.
Magabiztos győzelemmel melegített be VB folytatásra Ott Tanak – a Hyundai versenyzője Kalle Rovanpera és Sebastien Ogier társaságában foglalhatta el a dobogó legmagasabb fokát a RedGrey Louna-Eesti Rally-n.


Fotó: Ott Tanak

A Hyundai versenyzője, Ott Tanak tükörsima győzelmet aratott a dél-észt szakaszokon zajló bemelegítő futamon a világbajnokság Észtországba tervezett látogatása előtt - a Toyota színeiben rajthoz álló Kalle Rovanperát 13,7 másodperccel győzte le az egynapos futam keretében. A Voru szervizparkja körül elhelyezkedő esemény csak egy napra kapott zöld utat, ugyanis Észtországban nőtt a COVID-19 esetek száma az elmúlt időszakban. Az eseményen egyébként hét élvonalbeli versenyző vett részt, amelyet a két hét múlva megrendezésre kerülő Rally Estonia  bemelegítéseként használtak a bajnoki pontokra éhes párosok.

Maga a futam igen egyértelműen alakult Ott Tanak számára - a hazai pálya előnyeit és rajongói támogatását élvező észt versenyző nyolc szakaszból hétszer a leggyorsabb tudott lenni az i20 Coupe WRC-vel. Mögötte Rovanpera erős szerepléssel a második helynek örülhetett, mely tényleg pozitívum a számára, hiszen a Yaris WRC társaságában csupán második alkalommal teljesíthetett murvás utakon. Mindezek mellett igen nagy lendületet adhat neki a folytatáshoz az a tudat, hogy a hatszoros világbajnok, Sebastien Ogier mögötte ért célba a harmadik helyen. 

A reggeli eső azt jelentette, hogy a nyitó körben a szakaszok nagy része vizes, nedves volt, így az első párosok nagy figyelmet fordítottak a gumiválasztásra a biztos tapadás és gyors haladás érdekében. Tanakék e körülményt már az első perctől kezdve kitűnően kezelték, hiszen a délelőtt folyamán egyszer sem találtak legyőzőre a szakaszokon. Csupán a hatodik gyorsasági nem volt tökéletes - a Muna Liisa - Ruusmae közel tizenhat kilométeres rész Kalle Rovapera-nak feküdt a legjobban, mellyel a finn fiú megszerezte a hétvégi egyetlen szakaszgyőzelmét.

A harmadik helyet megszerző Sebastien Ogier viszonylag nyugodt volt mindazok ellenére, hogy 29 másodperces hátránnyal fejezte be a felkészülő kilométereket. Pici hátránya volt ugyan a franciának, hiszen a délelőtt folyamán elsőként merészkedett rá a gyorsasági szakaszokra, és a hosszú szünet után ez különösen másabb fajta alkalmazkodást igényelt a részéről. Egy ideig egyébként a csapattársa, Elfyn Evans határozottan éhezett az abszolút értékelés harmadik helyére, a walesi fiú azonban egy csúnya, tempós esést követően az ötödik szakaszon idő előtt a verseny feladására kényszerült. A Yaris WRC komoly sérüléseket elszenvedett, de a páros szerencsére komolyabb sérülések nélkül megúszta a bukfencet.

Evans a kiesés előtt a negyedik pozíciót birtokolta, és a kiesése után Thierry Neuville kerülhetett a dobogóközeli helyre. A belga versenyző izgalmasan kezdte a reggelt, hiszen kísérletezett az i20 Coupe WRC differenciálművével, és beismerte, hogy az észt utak sokkal gyorsabbak voltak, mint amire számított. A déli szerviz után a vízpumpával küzdött, így a műszaki gondok függvényében az végeredményben elért ötödik pozíciót nem is tartja annyira rossznak. A negyedik időeredményt egyébként Esapekka Lappi csípte el, aki egy privát Ford Fiesta WRC-vel támadta meg az észtek eseményét.

A 2020-as RedGrey Louna-Eesti Rally végeredménye:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja- Hyundai i20 Coupe WRC 48:28.2
2. K. Rovanpera/J. Halttunen - Toyota Yaris WRC +13.7
3. S. Ogier/J. Ingrassia - Toyota Yaris WRC +29.0
4. Esapekka Lappi/Janne Ferm - Ford Fiesta WRC +1:46.8
5. T. Neuville T/N. Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC +2:18.6
6. Georg Gross/Raigo Mölder  - Ford Fiesta WRC +3:34.7
7. Jari Huttunen/Mikko Lukka  - Hyundai i20 R5 +3:38.3
8. N. Gryazin/K. Aleksandrov - Hyundai i20 R5 +3:41.6
9. E. Pietarinen/A. Linnaketo - Skoda Fabia R5 +3:49.3
10. O. Veiby/J. Andersson - Hyundai i20 R5 +3:51.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33