l1
l2


 

Reális célokkal érkezik Észtországba az M-Sport

Szeptember 3.
Újra működésbe lépnek az M-Sport Fiesta WRC az előttünk álló hétvégén, a világbajnokság észtországi állomásán Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith képviseli a csapatot.

A Rali Világbajnokság visszatérésének otthont adó Rally Estonia az FIA és az észt kormány új irányelveinek megfelelően kerül megrendezésre, a biztonságos és sikeres visszatérés biztosítása érdekében szigorú protokollok tartalmazzák a kötelező tesztelést, az arcmaszkok használatát, a szociális távolságtartás tényét és csoportosulások elkerülését, a lehetséges kockázat minimalizálása érdekében.

A 2020-as átdolgozott naptár új eseményeként Észtország a harmincharmadik ország, amely az FIA Rali Világbajnokság fordulójának ad otthont, és híres a gyors, nagy sebességű szakaszairól. Az észtek imádják a ralit, és a kavicsos szakaszok nem ismeretlenek a királykategóriás csapatok számára - mindannyian részt vettek a tavalyi észtországi WRC promóciós rendezvényén.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "Nagyon jó, hogy újra ralira mehetünk. Elmondhatatlanul hiányoltam az akciódús hétvégéket - olyannyira, hogy magam ültem volán mögé a múlt héten a Greystoke-i M-Sport ralis rendezvényén. Jó móka volt, de természetesen ami most következik az egy teljesen más kávéház és azt hiszem, mindannyian várjuk, hogy láthassuk a legjobbakat harcolni az erdőben.

Ez a rali lesz a tervrajza minden jövőbeli világbajnoki eseménynek, és el kell mondanom, hogy a szervezők fantasztikus munkát végeztek a biztonságos és sikeres megrendezés érdekében. Mindent átgondoltak és megterveztek, és a kulisszák mögött nagyon sok ember fáradságos munkájának köszönhetjük azt, hogy ezt a fantasztikus sportot újra működésbe tudjuk hozni.

Természetesen realisták vagyunk és tudjuk, hogy nem vagyunk ugyanabban a helyzetben, mint a többi csapat. Csaknem hat hónapja nem volt verseny, a globális járvány különösen erősen sújtott bennünket, és sok mindent át kellett értékelnünk, amit csinálunk. Teszteléseket hanyagolnunk kellett, de úgy gondolom, a fiúk lelkileg felkészültek a folytatásra."

ESAPEKKA LAPPI / JANNE FERM
A tavalyi észtországi promóciós esemény dobogós helyén végzett a finn duó. Esapekka Lappi és társa, Janne Ferm olyan tapasztalatokkal rendelkezik az észt szakaszokról, amelyek nem feltétlen különböznek a szülőföldjükön megtalálható körülményektől. A Louna-Eesti Rally szerepléssel a JanPro Racing EcoBoost motorral hajtott Ford Fiesta WRC-jével versenyezve a hónap elején Lappinak lehetősége nyílt felgyorsulni a csúcskategóriás Fiestával, és ezen a héten arra fog törekedni, hogy e tapasztalatszerzést az élmezőnyben kamatoztathassa.

Esapekka Lappi: "Hosszú idő telt el az utolsó világbajnoki futamtól, ezért nagyon várom, hogy visszatérhessek a volán mögé. Tavaly ott voltam az észtek promóciós rendezvényén, és a szakaszok nagyon szépek, tetszettek. Bizonyos szempontból meglehetősen hasonlítanak Finnországhoz, és néhol még gyorsabbak is, így a tempó többször a határon végződhet.

Tudjuk, hogy nem vagyunk ugyanabban a helyzetben, mint a többi csapat, és nem volt lehetőségünk ugyanolyan szintű tesztekre, de nekem sikerült rajthoz állnom a dél-észt futamon, ami nagyon jó móka volt. Fontos volt, hogy kicsit visszarázódjunk, és a hétvégén az lesz a fő célunk, hogy visszatérjünk oda, ahol abbahagytuk, és újra élvezhessük a ralit."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN
Teemu Suninen hatalmas sikert aratott a szimulátoros versenyzésben a karanténidőszak során, a fiatal finn pedig készen áll, hogy a gyakorlatba is átültesse az elmúlt hónapokban szerzett tapasztalatokat. A nemrég Észtországba költözött finn otthoni eseményként élheti meg a sorozatban debütáló futamot.

A hónap elején egy Ford Fiesta R5-össel a dél-észt eseményen autózott a páros, míg Greystoke-ban egy napos teszt keretében picit visszazökkenhettek a WRC tempójába. A teszt után Cumbria-ban tartózkodva csatlakoztak az angol Lake District Nemzeti Parkban britek ezreihez, és Richard Millener csapatfőnök megmutatta nekik a látnivalókat.

Teemu Suninen: "Szimulátorral versenyeztem a karantén alatt, de úgy érzem készen állok arra, hogy most visszatérjek egy igazi raliautó volánja mögé! Hosszú idő telt el, és nagyon várom a Rally Estonia-t, amely most egy kicsit olyan lesz nekem, mint egy hazai futam.

Nem sok időt töltöttem versenyautóban, de a dél-észt futamon egy R5-ös Fiestával kicsit újragondolhattam ralis pályafutásomat. Ez egészen különleges rali volt számomra, mivel mindent magam szerveztem meg - és ezzel tényleg átláttam, hogy a csapat mennyit tesz értünk a világbajnokság eseményein, mivel valóban annyi mindenre gondolni kell egy versenyhétvége alatt.

A versenyzés mellett volt egy napunk a Fiesta WRC tesztelésére Greystoke-ban. Észtországban nagyon gyorsak a szakaszok, ezért fontos volt, hogy egy kicsit felgyorsuljak."

GUS GREENSMITH / ELLIOTT EDMONDSON
Gus Greensmith és Elliott Edmondson ezen a héten élik meg először a Rally Estonia szakaszait, amikor az első teljes szezonjukat a csúcsminőségű Fiestával folytatják. A hat hónapos szünetet követően a fiatal britek két napot töltöttek az EcoBoost motorral hajtott Ford Fiesta WRC-vel a Greystoke erdőben, és a sebességük fokozására összpontosítanak az esemény során.

Gus Greensmith: "Alig várom, hogy visszatérhessek a Fiesta WRC volánja mögé! Volt lehetőségünk két napos tesztre a múlt héten Greystoke-ban, és már szinte elfelejtettem, mennyire élvezem a pedál nyomását ebben az autóban! Tudjuk, hogy nem volt ugyanannyi kilométerünk a karanténidőszak alatt, mint néhány másik srácnak, de ez még mindig a tanulási év számomra, és a legfontosabb az, hogy élvezzem a szakaszokat.

Ez lesz az első alkalmam Észtországban, és hallottam, hogy a szakaszok hihetetlenek. Alig várom, hogy magam is megtapasztalhassam őket, és csak arra törekszem, hogy a saját teljesítményemre összpontosítsak."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33