l1
l2


 

Ott folytatná a Toyota, ahol abbahagyta

Szeptember 3.
Izgatottan várja a világbajnokság folytatását a Toyota Gazoo Racing. A csapat a félig-meddig hazai pálya előnyeit élvezve nem titkolt céllal vág neki a sorozat negyedik futamának - tovább szeretné folytatni márciusban megszakadt győzelmi sorozatát.

A Toyota Gazoo Racing a többi csapathoz hasonlóan izgatottan várja a világbajnokság folytatását egy közel féléves kényszerszüntetet követően. Az egyesület jelenleg 21 ponttal vezet a gyártók ranglistáján, míg pilóták között Sébastien Ogier áll az élen, második Elfyn Evans, a negyedik pedig Kalle Rovanpera. Mindhárom versenyző remekül kezdte bemutatkozó szezonját a Toyota Yaris WRC-ben ez év elején - a svéd futam Evans számára hozta el az első helyet, míg Mexikóban Ogier aratta le a babérokat, majd a szezon megszakadt a globális COVID-19 járvány miatt, és szeptember 4-6. között folytatódhat a pontvadászat a Rally Estonia keretében.

A Rally Estonia egy új szereplője a felülvizsgált 2020-as naptárnak, amely lehetővé teszi a szezon biztonságos és felelősségteljes újraindítását szigorú protokollokkal az összes résztvevő védelme érdekében. Ez lesz az első alkalom, hogy a Rally Estonia valaha is részt vesz a WRC-ben, bár az összes gyári csapat már ismerheti az esemény körülményeit a tavalyi promóciós rendezvényen való részvételnek köszönhetően. Gyors és sima kavicsos utakon zajlik a szeptemberi küzdelem, sok kanyarkombinációval és ugrással. A korlátozások enyhítését követően a csapat felkészült az újrakezdésre teszteléssel Finnországban és Észtországban is, amelynek része volt a Dél-Észt ralin való rajthoz állás is.

Az esemény egy igen intenzív menetrenddel rukkolt elő, a legtöbb szakasz szombaton és vasárnap kerül megrendezésre, összesen 232,64 versenykilométerrel. A rali Észtország második legnagyobb városát, Tartut veszi birtokba, ahol péntek este egy rövid nyitószakasszal hangolódhatnak a résztvevők a hétvégére, közel a Raadi repülőtéri szervizparkhoz. A szombat összesen tíz szakaszból áll, és öt részt tudnak le reggel, majd a napközbeni szervizt követően megismétlik a gyorsokat. A vasárnap három szakaszból áll, amelyek két alkalommal futnak, anélkül, hogy szerviz lenne közöttük.

Tommi Makinen (a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke): "Nagyon jó, hogy végre újra indulhatunk, különösen rajongóink és partnereink számára, akik erre a pillanatra vártak. Remélhetőleg örömet szerezhetünk az embereknek egy ilyen nehéz időszakban. Úgy érzem most magam, mint fél évvel ezelőtt. A szezon kezdete nagyon pozitív volt számunkra, és reméljük, hogy hasonlóan kedvező eredményekkel folytatjuk. Versenyzőink nem ismerik annyira jól az észt szakaszokat, de tudjuk, hogy az ottani utak gyorsak, és ez jól illik az autónkhoz. Úgy gondolom, hogy az elmúlt hetekben jól felkészültünk, és remélem, hogy képesek leszünk versenyezni a dobogós helyekért."

Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC #17): "Örülök, hogy ennyi idő után újra versenyezni tudunk. A észt rali sokunk számára új lesz, de mindig izgatott vagyok, ha más kihívással találom szembe magam. Minden bizonnyal igényes rali lesz, nagyon gyors utakkal. A Yaris WRC jó bizalmat ad nagy sebességen, és a Finnországban és az Észtországban végzett tesztelés után jó érzésem van az autóban. A tesztelések most kifejezetten jól jöttek, hiszen egy ilyen hosszú szünet után nem könnyű azonnal megtalálni a határt. Elsőként teljesítjük majd az utakat, így reméljük, hogy a szeptemberi időjárás talán segíthet abban, hogy ne legyen túl nagy hátrányunk, és a cél az lesz, hogy megpróbáljunk a lehető legjobban küzdeni."

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC #33): "Sok idő telt el az utolsó VB futam óta. Ezen könnyít valamit, hogy az elmúlt hetekben legalább tesztelhettünk és visszaülhettünk a volán mögé, de azért ez mégsem adja vissza a versenyzés élményét. Az észt futam újnak számít a sorozat számára, de a tavalyi eseményen azonban volt szerencsém ott lenni. Bár a rali nem ért olyan jól véget számomra, mégis élveztem, és nagyjából tudom, mire számíthatok. Az utak nagyon, nagyon gyorsak - bizonyos értelemben hasonlóak Finnországhoz, de kevesebb ugrással, és egyes helyeken még gyorsabb részekkel. Amint az elvégzett tesztekből láttam, az autó erősnek tűnik ezeken a nagy sebességű murvás utakon. Reméljük, a legjobb formánkat tudjuk majd hozni.”

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC #69): "Észtországban az utak nagyon gyorsak és tempósak, de van néhány keskeny és technikás szakasz is, így ez egy nagyon trükkös rali lesz. Legtöbbször a határon kell autózni, ahol igazán pontosnak kell lennie a jegyzetünknek. A hosszú szünet után az elején nem lesz olyan könnyű felpörögni, de néhány jó tesztelésen vettünk részt, így talán hamarabb visszatalálunk a tempónkhoz. Különböző időjárási körülmények között autózhattam az elmúlt hetekben, ami hasznos tapasztalat volt számomra. Még mindig csak három világbajnoki futamot teljesítettem ebben az autóban, és a szezon hátralévő részében továbbra is folytatnom kell a tanulást, de ez egy olyan esemény lesz, amely nekem jó lehet, és akár egy jó eredménynek is örülhetek a végén."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33