l1
l2


 

Tanak sikerével indult az Észt Rally

Szeptember 4.
Magabiztos hazai sikerrel kezdődhetett meg az észtek debütáló világbajnoki eseménye - a Rally Estonia pénteki bemelegítésén Ott Tanak másfél másodperces előnnyel végzett az élen. Mögötte a második helyen Sebastien Ogier, harmadikként Esapekka Lappi zárta a hivatalos tesztet.

Izgalmakkal telve várta a ralis társadalom 2020. szeptember 4-ét. Közel féléves, a koronavírus járvány visszaszorítása érdekében született korlátozásokat követően e hónap első hétvégéjén szigorú szabályok közepette végre sor kerülhetett a világbajnokság folytatására egy, a sorozatban debütáló esemény keretében. A Rally Estonia tizenkét hónappal ezelőtt promóciós rendezvényként adott lehetőséget a rali krémjének arra, hogy hasonló körülmények között készülhessenek fel a menetrend egyik legnépszerűbb, finn eseményére, mely tavaly augusztusban került megrendezésre. Az idei évad még a szokásoknak megfelelően indult, ám márciusban a kényszerpauza szokatlan helyzetet teremtve nemcsak a versenyzőktől igényelt másabb hozzáállást, hanem a szervezők részéről is kőkemény munka kezdődött meg. A sorozat folyamatos változás alatt van a korlátozások, és az elmaradt futamok miatt, az észtek azonban sikeresen pályáztak egy világbajnokság megrendezésére a nemzetközi és a helyi kormány szabályozásait szigorúan szem előtt tartva. Nem tagadjuk, mi is ott lettünk volna az eseményen, de inkább biztonságosabbnak találtuk azt, hogy kis hazánkból, online felületeken keresztül kövessük a 2020-as Rally Estonia történéseit.

A megszokott csütörtöki shakedown lebonyolítását ezennel elfelejthettük, hiszen péntekre tevődött át a lerövidített menetrend jóvoltából. A közép-európai idő szerint reggel 8 órakor kezdődő bemelegítő szakaszt igazán felüdülés volt látni több hónap kihagyást követően. Az élmezőnybeli résztvevők sem tagadták, hogy már tényleg toporogva várják az első igazi, versenykörülmények között átélt gázadást. Az esemény végre életre kelt, és Abissaare 6,23 kilométeres részén meg is tekinthettük a száguldozást. A környezetet figyelve láthattuk, hogy a szervezők komolyan veszik kötelességüket, és tényleg mindent a szabályok szerint próbálnak lebonyolítani.

Egy szó, mint száz, a körülményeket ismerjük az elmúlt hónapokra vonatkozóan. Az észtek nagy rali rajongók, így számukra külön öröm volt, hogy a sportág legjei ellátogatnak a finn pályákhoz hasonló gyorsasági szakaszokra. Mindezek mellett pedig egyértelműen Ott Tanak az abszolút favorit, hiszen a hazai pálya és a hazai támogatók szurkolását élvezheti mindhárom versenynapon - és azt megelőzően. A világbajnoki címvédő ezt határozottan meg is szeretné köszönni, és kezdésként meg is mutatta, hogy igen komoly feladatra vállalkozik az a versenytárs, aki őt meg akarja előzni a futamra tervezett tizenhét gyorsasági szakasz teljesítése alkalmával. A shakedown első két körében mondhatni tapogatózott az észt fiú, harmadszorra azonban megautózta azt az időt Martin Jarveoja navigálásával, mely legyőzhetetlennek bizonyult.

Tanak után hatalmas űr keletkezett a shakedown toplistáján, a végül a második helyet megszerző Sebastien Ogier 1,4 másodpercet kapott észt vetélytársától a hatkilométeres pályán. Esapekka Lappi a harmadik helyen érkezett, aki ötödik nekifutásra érte el legjobb idejét, amivel egyetlen tizeddel elmaradt Ogier utolsó körben futott idejétől.

Lappi mögött már izgalmasabb volt a helyzet, hiszen a szemtelenül fiatal Kalle Rovanpera a Toyota Yaris WRC-vel mindösszesen egy tizeddel maradt csak el honfitársától, mellyel a shakedown harmadik helyezésére tehetett szert. Újabb egy tized tehet különbséget - Thierry Neuville ötödik volt az Abissaare részen, Evans pedig a hatodik idővel, egy óvatosabb tempóra váltva a tavalyi rosszul sikerült ugrásra gondolva, várhatja a péntek esti folytatást. A top 10-esek mezőnyében ott mocorog még egyébként Craig Breen, Takamoto Katsuta, a Hyundai juniorja, Pierre-Louis Loubet és Teemu Suninen is.

A shakedown után egy kis szusszanásra jut lehetősége a versenyzőpárosoknak, hiszen a folytatás kora este történik meg. Közép-európai idő szerint 18:08 perckor rajtol el a 2020-as Rally Estonia legelső gyorsasági szakasza Tartu városában, mely 1,28 versenykilométeres távot jelenthet. A szombati első teljes versenynap keretében tíz, vasárnap pedig további hat szakasz kerül teljesítésre.

A 2020-as Rally Estonia shakedown eredménye:
1. Ott Tanak/Martin Jarveoja - Hyundai i20 Coupe WRC 2:56.8
2. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC +1.4
3. Esapekka Lappi/Janne Ferm - Ford Fiesta WRC +1.5
4. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC +1.6
5. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul - Hyundai i20 Coupe WRC +1.8
6. Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota Yaris WRC +2.4
7. Craig Breen/Paul Nagle - Hyundai i20 Coupe WRC +2.6
8. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +3.2
9. Pierre-L. Loubet/Vincent Landais - Hyundai i20 Coupe WRC +3.4
10. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen - Ford Fiesta WRC +3.9

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33