l1
l2


 

Vincze nyerte az Eger Rallyt

Szeptember 7.
Szoros küzdelmben Vincze Ferenc nyerte az Országos Rallye Bajnokság harmadik állomását. Az Eger Rally második leggyorsabb versenyzője Velenczei Ádám lett, a harmadik helynek pedig Hadik András örülhetett.

Szeptember első hétvégéjén hazánkban immáron a harmadik bajnoki futamot tudhatta le a mezőny ezúttal Eger városának köszönhetően. A szezonnyitó salgói megmérettetés után egy szomorú miskolci futam következett, majd az északi régióban maradva a hevesi megyeszékhely vette át a stafétabotot egy izgalmasnak ígérkező rali megszervezésére. Valójában az elképzelés sikerült, hiszen a szombati késő délutáni, illetve esti kilométereket követően vasárnap egy teljes versenynap keretében küzdhettek meg a versenyzőpárosok a bajnoki pontokért.

A szombati pétervásári elágból rajtoló gyorsasági szakasz első felvonását Vincze Ferenc nyerte meg, míg második nekifutásra Hadik András a Ford Fiesta R5 MK II-essel szerezte meg első egri szakaszgyőzelmét az idei szezonban. Az összetett állása éjszakára úgy nézett ki, hogy Vincze Ferenc legjobbként térhetett pihenőre a Skoda Fabia Rally2 Evo-ban mutatott autózásának köszönhetően. A második idő Velenczei Ádámé lett, aki szintén a csehek márkájával harcol a tőle telhető legjobb eredményért – hátránya mindösszesen 4,7 másodpercre volt tehető a két szombati gyorsot követően. Hadik András a harmadik idővel aludhatott el, ám az izgalom benne volt a miskolci versenyzőben, hiszen Velenczei mögött mindösszesen három tizeddel volt elmaradva. Turán Frigyes szemszögéből a szombati nap felejtősnek mondható – kezdésnek ugyan egy második időt csípett el a Korda Racing által futtatott Polo R5-ösben, ám második alkalommal már egy borulást is felmutatott, melyet szerencsére nagyobb gondok nélkül átvészelt Bagaméri László társaságában. Kozmetikai sérülések szépen történtek az autón, de mivel használhatósága megmaradt az autónak, így teljes mellszéllességgel folytatták a fiúk a kilométerek gyűjtését. A győzelmi remények tény és való, hogy ezzel elszálltak, de a felzárkózás és a versenyzés öröme még mindig tartotta a lelket a versenyzőpárosban, így az utolsó méterekig küzdöttek.

A hétvége keretében összesen tizenegy gyorsasági szakasz került kiírásra, melyből a futam győztese pontosan hetet teljesített a leggyorsabban. Vincze Ferenc kisebb-nagyobb gumigondokkal is megküzdött a hétvégén, hiszen a felhordások során óvatosan bánt az autóval a csúszkálások elkerülése végett, illetve az utolsó előtti szakaszon, Bátor és a Pétervásári elág között a gumijai elmelegedtek így dupla odafigyeléssel volt kénytelen terelgetnie Skodáját. Kitartása végül meghozta a várt eredményt – Vincze Ferenc és Bacigál Igor a 2020-as Eger Rally leggyorsabb párosa lett.

A dobogó középső fokára Velenczei Ádám állhatott fel. A szakaszok alkalmával néhol gumigondok okoztak fejfájást számára is, ám az igazán pulzusnövelő élményt az utolsó gyors jelentette – a Sirok-Egerbakta rész nagyjából közepén egy majdnem megforgás lett a lendületes autózásból, ami picit már óvatosságra intette Ádámot, mely pillanattól kezdve csak egy biztos célbaérkezés lebegett a szeme előtt. A kitartás és tökéletes helyzetkezelés meg is hozta a várt pozíciót – csupán 6,8 másodperccel elmaradva a futam második leggyorsabb versenyzőjeként ünnepelhetett a vasárnap délutáni célban.

Az egri futam harmadik leggyorsabbja Hadik András lett. A miskolci versenyző egyre jobban kezdi megismerni új generációs kék oválját, melynek köszönhetően egyre élesebb küzdelmeket tud kialakítani. Ezúttal Vincze és Velenczei ugyan meg tudta őt előzni, időeredményben a második helytől viszont csak hét másodperccel volt elmaradva. A vasárnapi teljes versenynap folyamán a miskolci versenyzőnek is akadtak izgalmas percei, hiszen hol a gumiösszeállítás hagyott némi kívánnivalót maga után, hol a Fiesta próbálkozott lefulladni a rajtban. A helyzeteket tökéletesen lekezelve és erős élmezőnybeli szereplést mutatva végeredményben a dobogó legalsó fokán ünnepelhette meg egri kilométereit.

A negyedik helyen a csehek színeiben Petr Semerád érkezett már tekintélyes hátránnyal – Hadik mögött közel egy perces lemaradással fejezte be az egri küzdelmeket. Ötödikként Német László, hatodikként Balogh János érkezett.

Az ORC mezőnyében Gyarmati Ariel vitte a prímet, aki mögött a salgói esemény győztese, Rongits Attila érkezett közel három másodperces elmaradással. A harmadik időeredmény Bacsa Tamás számára jutott ki a bajnokság harmadik, egri futamának keretében.

A 2020-as Eger Rally végeredménye:
1.Vincze Ferenc/Bacigal Igor - Skoda Fabia Rally2 Evo 1:02:37.4
2.Velenczei Ádám/Szőke Tamás - Skoda Fabia R5 Evo +6.8
3.Hadik András/Kertész Krisztián - Ford Fiesta R5 MK II +13.8
4.Petr Semerád/Jiri Hovorka - Skoda Fabia Rally2 +1:10.9
5.Német László/Szabó István - Skoda Fabia R5 +1:30.3
6.Balogh Jani/Holczer Dániel - Ford Fiesta R5 MK II +1:31.7
7.Csucsu/Tóth Imre - Citroen C3 R5 +1:53.2
8.Bodolai László/Deák Attila - Ford Fiesta R5 MK II +2:10.4
9.Osváth Péter/Nemes Csaba - Skoda Fabia R5 +2:23.4
10.Trencsényi József/Verba Gábor – Skoda Fabia R5 +2:26.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33