l1
l2


 

Tanak: "Sok meglepetésben volt részünk"

Szeptember 11.
Páratlan hétvégét élt át a világbajnokság címvédője, Ott Tanak. A szezon kezdetekor az észt versenyző álmában sem gondolta volna, hogy szeptemberben hazai pályán rajongói előtt mutathatja meg gyorsaságát, a hab a tortán pedig a dobogó legfelső foka lett, melyet egy közel féléves szünet után szerezhetett meg a Hyundai Motorsport színeiben.

Ott, ez az első győzelmed a szezonban és a Hyundai színeiben, ráadásul hazai pályán hoztad a legjobb formádat. Le lehet írni azokat az érzelmeket, melyek e hétvége után vannak benned?

Tanak: "Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek! Valójában nagyon igényes hétvége áll mögöttünk. Az észt utakon általában nagyon szórakoztató vezetni, de második nekifutásra kezdett egy kicsit megterhelő lenni. Az egyetlen dolog, amit mondhatok, az az, hogy nagy hangsúlyt kellett helyezni a koncentrációra, hogy valóban minden körülményt a megfelelő sebességen kezeljek le. Mindezek ellenére mégis meglehetősen sok meglepetésben volt részünk, amire nem számítottunk. A nyomás határozottan megvolt. Tudtuk, hogy a lehető legtöbb pontot el kell hoznunk erről az eseményről, és győznünk kell. Nyilvánvalóan Észtországban voltunk, és itt valamiféle előnnyel kellene rendelkeznem. A másik dolog pedig az, hogy még soha nem nyertünk a Hyundai színeiben, így már ennek is eljött az ideje. Úgy gondolom, soha jobb helyen nem történhetett volna meg ez a győzelem. Visszagondolva a futamra szépen játszottunk, de azért, hogy problémamentesen végig menjünk, ugyanakkor megpróbáljunk a leggyorsabbak lenni, elég nagy feladat volt, de sikerült.”

Tavaly nyertél a promóciós eseményen, de mint említetted, akkor más volt a nyomás. Nem világbajnoki futam volt, a pontokat nem vették figyelembe. Mennyiben különbözött a mostani érzés a tavalyitól?

Tanak: "A szint először is teljesen más volt. Mindenki a maximális teljesítmény elérésére törekedett. Ez volt az első dolog. Egyébként azt mondanám, hogy semmi nem volt itt és most az előző évekből. A szakaszok nagy része új volt, a körülmények olyanok voltak, amelyekkel még soha nem találkoztunk. Tehát egy teljesen más jellegű esemény volt."

Az utolsó előtti szakaszon volt egy izgalmas pillanatod. Hogyan látta korábban, hogy Lappi ott hibázott?

Tanak: "Őszintén szólva lassabban haladtam azon a helyen, az út mégsem úgy adta ki, ahogy szerettem volna, kimentem egészen a széléig. Mondjuk ez alatt a két nap alatt határozottan több lenyűgöző meglepetésem vagy pillanatom volt, mint ez. De nyilván ez volt a tévében, ezért kerül erre a történésre nagyobb hangsúly."

Az esemény végén tisztelegtél a csapat előtt. Azt mondtad, hogy sok időt töltöttél a kanapén, de ők nagyon sokat dolgoztak a kulisszák mögött. Nyilvánvalóan a hétvégén magad is elvégezted a kemény munkát.

Tanak: "Először is azt kell mondanom, hogy a Mexikó óta eltelt időnk minden percét megpróbáltuk felhasználni, hogy a lehető legjobbat kihozzuk belőle, és amikor visszatérünk, jobbak legyünk, mint korábban voltunk. Ez az esemény bebizonyította, hogy ha korábban hiányzott is valami, itt határozottan meg volt bennünk minden. Nagyon örültem a hétvégének, az autó azt csinálta, amit akartam, és az előrelépés egyszerűen lenyűgöző volt."

Idén nem sok találkozó van hátra a 2020-as különleges körülmények miatt. Érdekes harc lesz így a címért.

Tanak: "Sprint lesz a célig. Remélhetőleg minden a terv szerint fog menni. Az élet odakint még mindig elég érdekes kihívást jelent, ezért látnunk kell, mi fog történni. Amikor eljön a munkánk elvégzésének pillanata, természetesen megpróbálunk mindent megtenni a dobogó legfelső fokáért."

Martin, ez egy otthoni győzelem, aminek egészen különlegesnek kell lennie. Hogy érzed magad?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Másfajta adrenalin azért ez az elmúlt hat hónap történéseihez képest. Jó hétvége áll mögöttünk. Ahogy Ott mondta, elég nehéz volt. Jó volt itthon versenyezni, rengeteg nézőt láttunk. A szakaszokon nem igazán, de az átkötő útszakaszokon sokan voltak. Köszönjük ezúton is a támogatást. További különleges érzés volt számomra Elva városának a gyűjtőjében álldogálni, hiszen itt születtem. Soha nem gondoltam volna, hogy a világbajnoki mezőnnyel együtt, mint navigátor fogok a városomban mozgolódni."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33