l1
l2


 

Visszatérne a dobogóra az M-Sport

Szeptember 17.
Bajnoki pontokra éhezve utazik Törökországba az M-Sport Ford csapata - a cumbriai gyár élmezőnybeli szereplésre törekszik szeptember közepén Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith teljesítményére alapozva.

Mivel kevesebb mint két hét választja el a török megmérettetést az előző észtországi kirándulástól - és nincs idő visszatérni a cumbriai műhelybe -, a Fiestákat a helyszínen, az Asparan szervizparkban megtisztítják, lepucolják és újra előkészítik, hogy minden tekintetben készen álljon a durva körülményekre.

Átalakítva a sima és gyors kavicsos csomag után az autót durva és koptató murvára alkalmas alkatrészekkel és beállításokkal vértezik fel a kék ovált a szakemberek. A csapat az elmúlt hétvégén utazott Törökországba, és amint lehet, azonnal munkába állnak számos elem megváltoztatásával és megerősítésével annak biztosítása érdekében, hogy a Fiesták felkészültek legyenek az előttük álló kihívásokra. Új felfüggesztés alkatrészeket és sebességváltókat szerelnek fel, valamint plusz védelmet a durva terep ellen, nagyobb ventilátorokat és hűtőberendezéseket a magas hőmérséklet ellen. Ezután a mérnökök finomhangolják a beállítást, és megemelik a menetmagasságot, hogy Törökország kőkemény szakaszain optimális teljesítményt nyújtsanak.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "Bízunk abban, hogy Törökországban jó eredményt érünk el. A Fiesta bizonyította erejét és teljesítményét nehéz körülmények között is, így versenyzőink mind képesek lehetnek jó eredményt elérni a héten. Észtország nem kedvezett nekünk, de Törökország egészen más kihívást jelent, és úgy gondolom, hogy jó esélyeink vannak. Mindhárom versenyzőnk itt erős eredményeket könyvelhetett el, és biztos vagyok benne, hogy a dobogóért fogunk küzdeni.

Ezúton is meg szeretném dicsérni a mérnökök, a technikusok, a teherautó sofőrök és logisztikai koordinátorok csapatát. Észtországból Törökországba utazni versenyautókkal nem volt könnyű feladat, de mindenki páratlan módon eleget tett a kihívásnak. Mindannyian megmutatták azt a szellemet, amire büszkék vagyunk itt, az M-Sportban, és remélem, hogy kemény munkájukat erős eredménnyel jutalmazzák a srácok."

ESAPEKKA LAPPI / JANNE FERM
Esapekka Lappi és Janne Ferm tudják, mi kell a török terep megszelídítéséhez. A tavalyi esemény második helyén végeztek a finnek, akik a hétvége nagy részében vezették a rangadót - egy heves csatában a világbajnokkal, Sébastien Ogier-rel intenzív, lenyűgöző csatában. A Fiesta erejét a török szakaszokról szerzett tudását, Lappi erőteljes eredményre és hajlandóságra kívánja átváltani.

Lappi: "Tavaly Törökországban a második helyen végeztünk, és nagyon jó lenne ezen a héten újabb erős eredménnyel folytatni török szereplésünket. Korábban már láttunk jó sebességet e terepen a Fiestától. Úgy gondolom, a fejlesztések előrehaladásának köszönhetően jobban meg fogunk felelni a hétvége szakaszainak. Használni kell a fejemet egy ilyen összejövetelen, és tudnom kell, mikor kell nyomni és mikor kell levennem a lábamat a pedálról. Ez egy remek egyensúly a sebesség és az állóképesség között, de ha ezt sikerül jó ütemben elkapnunk, akkor nem szabad, hogy túl messze legyünk az erős eredménytől."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN
Teemu Suninen és Jarmo Lehtinen bizakodónak érzi magát, ha a török eseményre gondol. A fiatal finn 2018-ban és 2019-ben is csak éppen hogy elmaradt a dobogótól (mindkét alkalommal negyedik idővel fejezte be a küzdelmeket). Jelenleg minden esélye megvan arra, hogy ebben az évben egy jobb eredményt érjen el - kiaknázva Ford Fiesta WRC erejét az idei második dobogója elérése érdekében.

Suninen: "Tavaly nagyon jó versenyt tudtunk le Törökországban. Sokat tanultam azon a hétvégén, és úgy gondolom, hogy megfelelő egyensúlyban voltunk a jó tempó mutatása és a szakaszok jól történő áthaladása között, hibázás nélkül. A cél az lesz, hogy ezen a héten erre építsünk, és remélhetőleg kihívást jelentünk egy újabb erős eredmény elérésére. Egy ilyen rali sohasem könnyű, fizikailag és lelkileg is sokat igényel, de ha a megfelelő szakaszokra megfelelően okos vezetést tudunk biztosítani a megfelelő sebességgel, akkor bízom egy másik erős eredményben."

GUS GREENSMITH / ELLIOTT EDMONDSON
Gus Greensmith és Elliott Edmondson az év egyik legepikusabb győzelmét aratták, amikor tavaly megnyerték a WRC 2 Pro kategóriát a török ??ralin. Az utolsó előtti szakasz utolsó kanyarjába eljutva a páros árokba borult, és fáradhatatlanul kellett dolgoznia, hogy a Fiestát újra útra tegye és megjavítsa az utolsó szakaszon a hibát - amelyet versenyképes sebességgel teljesítettek, így győztesként ünnepelhették hétvégéjüket. Idén a Fiesta WRC-vel rajthoz álló britek arra törekednek, hogy növeljék tudásukat és tapasztalataikat a rali világbajnokság élvonalában.

Greensmith: "Nagyon várom a Török Rally-t, és remélem, hogy nem lesz olyan eseménydús, mint tavaly volt! Ez legyen karrierem legdrámaibb győzelme, de ez csak azt mutatja, hogy a Fiesta mennyire versenyképes minden kategóriában. Az erős futóműnek nagy előnynek kell lennie a hétvégén, mivel tudjuk, hogy a török szakaszok mennyire igényesek. Fizikailag és szellemileg is megterhelő, és pontosan ki kell számolni, hogy mikor nyomd a pedált, és mikor vedd el. Ez egy trükkös egyensúly, de azt tervezzük, hogy helyrehozzuk és tovább folytatjuk ralis tanulmányainkat."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33