l1
l2


 

Hyundai duplával indult a Török Rally

Szeptember 18.
Thierry Neuville teljesítette leggyorsabban a Török Rally péntek délelőtti bemelegítését. A shakedown második idejét a csapattárs, Ott Tanak autózta, míg Kalle Rovanpera harmadikként fejezte be a közel öt kilométeres szakaszt.

A Hyundai Motorsport színeiben Thierry Neuville autózott a legügyesebben a 4,7 kilométeres shakedown szakaszon a törökök világbajnoki futamának bemelegítésén. A belga fiúnak jó eredményre van szüksége a hétvégén, ha életben akarja tartani bajnoki esélyeit. Két hete visszavonult a Rally Estonia mezőnyéből, ez alkalommal azonban a lehető legjobb rajtot vette egy 3 perc 23,4 másodperces idővel, amely 1,2 másodperces előnyt jelentett csapattársától, Ott Tanak-tól. Erőfeszítését a harmadik próbálkozásra sikerült kamatoztatnia, ellentétben versenytársai többségével, akik a legeredményesebbeket a shakedown második menetében állították be. Akkor egyébként még Tanak volt a leggyorsabb, alig 0,2 másodperccel Kalle Rovanpera-val szemben, aki szemtelenül fiatal kora ellenére a durva körülményeket az első körben a leggyorsabbként teljesítette a Toyota csapat legnagyobb örömére. A finn fiúnak nagyon jól jön a kezdeti siker, de a törökök terepe nagyon komoly kihívásokat tartogat, így abszolút nincs ötlete, mit várhat a pénteken este kezdődő versenytől és a Yaris WRC-től. "Tudom, az idők nem olyan fontosak, következetesnek kell lennem és nyomás nélkül kell autóba ülnöm, ezzel pedig szeretnénk egy jó hétvégét tölteni Törökországban." - mondta Rovanpera.

Rovanpera csapattársa, Elfyn Evans volt a negyedik leggyorsabb – a walesi fiú csupán 0,1 másodperccel maradt el a finntől, és 1,5 másodperccel volt lassabb, mint a győztes eredményt elérő Neuville. "Nagyon laza a felület, így nehéz itt versenyezni, de nyilvánvalóan azért vagyunk itt, hogy a legjobb formánkat hozzuk." - mondta Evans első futása után.

Sebastien Ogier ötödik ideje a Toyota számára azt jelentette, hogy a márka mindhárom párosa a legjobb ötben fejezte be a shakedownt. A franciának a nehéz terep mellett még egy igen komoly feladattal is meg kell küzdenie – a pénteki két részt ő fogja megnyitni, mely komoly hátrányt jelenthet. Elsődleges célja határozottan az, hogy olyan időt csípjen el, hogy a szombati napon ne elsőként vágjon neki a gyorsasági szakaszoknak. "Mint mindig, most is nagyon-nagyon durva a felület, sok a szikladarab az úton.” - mondta Ogier, aki a Citroen számára győzelmet szerzett tavaly a török ralin. "Szerencsére a versenynapok nem teljesen olyanok, mint ez a szakasz. Az este döntő fontosságú lesz, így biztos, hogy a lehető legjobbnak kell lennünk.”

A januári Monte Carlo-rali óta első alkalommal láthatjuk Sebastien Loeb-öt a Hyundai fedélzetén - a kilencszeres bajnok a hatodik legjobb időt hozta el a csapata számára. Elismerte, hogy "minél hamarabb megpróbálja megszerezni az érzést" i20 Coupe WRC volánja mögött.

Teemu Suninen volt az M-Sport Ford leggyorsabbja – a hetedik pozícióval 3,9 másodperccel lassabb, mint Neuville, és 0,9 másodperccel előzi meg a csapattársat, Gus Greensmith-t. Greensmith a harmadik leggyorsabb időt állította be az első körben, de ezen az erőfeszítésen nem tudott változtatni bukása miatt.

"Magabiztos vagyok, de ez a rali hihetetlenül durvának néz ki, és szerencsére van szükségünk ahhoz, hogy problémamentesen átjussunk. De mi mindent megteszünk." - mondta Suninen. Greensmith, aki tavaly Törökországban megnyerte a WRC2 Pro kategóriáját, bukása előtt hozzátette: "Igen, tetszik a verseny! Az biztos, hogy trükkös lesz, ezt tudjuk, de jól érzem magam, és ez erőt adhat a hétvégéhez.”

A kilencedik helyen Pierre-Louis Loubet érkezik, míg Esapekka Lappi teljesítménye csupán a tizedik pozícióra volt elég. "Ez a futam kissé őrültnek tűnik Észtország után, de tudtuk, mire számíthatunk, hogy őszinte legyek." - mondta Lappi.

Rally Turkey shakedown végeredménye:
1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 Coupe WRC 3:23.4
2. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai i20 Coupe WRC +1.2
3. Kalle Rovanpera/J. Halttunen – Toyota Yaris WRC +1.4
4. Elfyn Evans/Scott Martin– Toyota Yaris WRC +1.5
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC +1.7
6. Sebastien Loeb/Daniel Elena – Hyundai i20 Coupe WRC +3.6
7. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen – Ford Fiesta WRC +3.9
8. Gus Greensmith/E. Edmondson – Ford Fiesta WRC +3.8
9. Pierre-L. Loubet/V. Landais – Hyundai i20 Coupe WRC +3.8
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm – Ford Fiesta WRC +5.4

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33