l1
l2


 

Makinen lesz a Toyota motorsport tanácsadója

Szeptember 21.
A jövő évben új pozícióban kamatoztathatja tudását Tommi Makinen – a Toyota csapatfőnöke motorsport tanácsadóként szólhat bele a márka életébe, azzal a céllal, hogy tovább javítsa az egyre jobb és versenyképesebb autók gyártási folyamatát.

A kinevezés mögött Tommi Makinen lenyűgöző eredményei állnak, melyet 2017 óta folytat a Rali Világbajnokságon rajthoz álló Toyota Gazoo Racing csapatánál. Tommi Makinen és a Tommi Makinen Racing Oy szakemberekből álló csapata segített a Toyotának egy rendkívül versenyképes rali autó kifejlesztésében, és felépítette a csapatot, a Toyota Gazoo Racing WRT-t is, hogy a világ legmagasabb szintű versenyén, a világbajnokság berkeiben újból bizonyíthasson egy új fejlesztéssel a márka. Már 2018-ban, a visszatérésük utáni második évben a Toyota megszerezte a gyártók világbajnoki címét, 2019-ben pedig megünnepelhették a versenyzői és a navigátori év végi elsőséget.

Ezzel a szakértelemmel a Toyota biztos abban, hogy Tommi Makinen képes hozzájárulni a motorsport még szélesebb területein is, például a motorsport alapjait szem előtt tartó GR járművek fejlesztésében, a motorsport tevékenységek stratégiai tervezésében és a versenyzői tehetséggondozásában. A Toyota Motor Corporation motorsport-tanácsadójává kinevezve a márka várja a stratégia kialakításával és a szervezeti műveletekkel kapcsolatos tanácsát.

Következésképpen a Tommi Makinen Racing Oy által épített WRC projektet - a Toyota Gazoo Racing WRT-t, valamint a WRC-k tervezését és fejlesztését - közvetlenül a Toyota fogja irányítani. 2021-től a WRC-n a műveleteket a Toyota Gazoo Racing Europe GmbH, a Toyota csoport vállalata vezeti, amely a márka európai motorsportjának alapvető funkcióiért felel. Az utolsó részletekig fontos technikai stratégiai gondolatok mellett tovább tervezi erősíteni egyéb rendszereit a márka, ideértve az emberi erőforrások gyakorlati képzésének felgyorsítását is. Mindezek ellenére a TGR WRT a jelenlegi emberi erőforrásokat és néhány TMR-ből származó eszközt felhasználva folytatja tevékenységét Finnországban és Észtországban is.

Tommi Makinen: "A Toyota WRC-projekt célja az volt, hogy hatékonyan újrakezdje a világbajnokságon való szereplést egy rugalmas szervezéssel, amelyet csak egy kis cég érhet el. Örömmel mondhatom, hogy ez a cél már elérve, és itt az ideje, hogy új kihívásokra térjek át a Toyotával. Szeretnék köszönetet mondani Akio Toyoda-nak, hogy bízott bennem, és mindvégig támogatott minket az együtt kitűzött célok elérésében. Alig várom, hogy folytathassam vele a munkát, és megtervezhessem a Toyota jövőjét az autósportban.

Örülünk, hogy a Toyota most úgy döntött, hogy megszerzi az általunk közösen épített WRC-műveleteket, és nagyon örülök annak is, ahogy a Toyota biztos otthont és jövőt biztosít szakértőinknek Toyota Gazoo Racing World Rally Team néven. Az is fontos számomra, hogy a műveletek továbbra is Jyväskylä-ban és Tallinn-ban maradnak, és ezek mellett veszi a csapatot szárnyai alá a Toyota GAzoo Racing Europe."

Akio Toyoda, a Toyota Motor Corporation elnöke: "Miután találkoztam Tommi-val, akkor döntöttem el biztosra, hogy a Toyota visszatér a világbajnokságba. Támogatása miatt vagyunk képesek nyerni a sorozatban. Szakértelmének felhasználásával megalkothattuk a GR Yaris-t, egy igazi négykerekes sportkocsit. A továbbiakban ő lesz a motorsport tanácsadónk. Amellett, hogy szakértői tanácsokat ad a versenyek megnyeréséről, ahogyan eddig tette, elvárjuk tőle a tanácsok széles skáláját, hogy a Toyota egyre jobb autókat tudjon gyártani. E szerep kinevezése után sem változik az a tény, hogy továbbra is ő lesz a vezetéstanárom. :)”

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33