l1
l2


 

Jön az Opel Corsa Rally4

Szeptember 29.
Az Opel Motorsport egyre tisztábban látja legújabb modelljének bevezetésének az időpontját – a vadonatúj Corsa Rally4, amely a sikeres Adam R2 utódja lesz, december elsejével eshet át az FIA homologizációján.

Az FIA új rali piramisának megfelelően az Opel a harmadik gyártó, amely kifejlesztett egy Rally4-es modellt - az M-Sport és a Peugeot után - több ezer kilométer és több hónapos tesztelés eredményeként. A Peugeot 208 Rally4-hez hasonlóan a Corsa is 1.2 literes motort fog használni (a Fiesta 1.0 literes), három hengerrel, amint azt az FIA szabályzata meghatározza.

A Corsa 208 lóerős és 290 Nm nyomatékot állít elő, és magába foglalja a Magnetti Marelli elektronikát, valamint a Sadev első tengelyt és az ötfokozatú, szekvenciális sebességváltót. A differenciálmű három különböző rámpa segítségével állítható, míg az autó Eibach rugói és az Öhlins lengéscsillapítók a rugózását is teljesen jól állíthatóvá teszik.

Az Opel Motorsport az elmúlt héten a francia Mazamet és Braasac városok melletti szakaszokon tesztelt egy alkalmi WRC3-as versenyző, név szerint Yoann Bonato és egy Európa-bajnokságban résztvevő versenyző, Marijan Griebel közreműködésével.

Az Opel egykori gyári versenyzőjét, Griebelt lenyűgözte a Corsa: "A Corsa Rally4 nagyon könnyen vezethető, tökéletesen reagál a beállítás változásaira, és helyesen cselekszik vezetés közben. Azonnal bíztam az autóban. A hosszabb tengelytávnak köszönhetően a Corsa stabilabb a gyors kanyarokban, mint az Adam R2, és egyben nagyon mozgékony. A nagyobb nyomatéknak és a turbómotor jóval szélesebb használható fordulatszám-tartományának köszönhetően a vezetőnek kevesebbet kell váltania, és a húzása is nagyon jó. A tesztvezetés nagyon eredményes volt, ahol én személy szerint nagyon jól éreztem magam."

A Corsa Rally4-et az Opel Motorsport 2021-től az Európa Bajnokság mezőnyében tervezi bevetni, és ez lesz az alapja a teljesen elektromos változatoknak, melyek az Opel e-Rally Kupában futhatnak majd.

A ralis piacra szánt autókat a decemberi homologizáció után azonnal gyártásba is állítják. "Ügyfeleink gyors, megbízható rali autóra számíthatnak, éppúgy, mint ahogy az Adam R2 volt." - mondta Jörg Schrott, az Opel Motorsport igazgatója. Nem titok, hogy a Corsa Rally4-et is folyamatosan fejlesztették a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségek érdekében. Ez bizonyos szintű megtakarítást jelenthet az ügyfelek számára, biztosítva a kedvező ár-teljesítmény arányt. Az igazgató úr az árral kapcsolatban még nem adott pontos meghatározást: "Az Opel Corsa Rally4 vételárát a közeljövőben közöljük."

Az Opel az elmúlt években több neves versenyző ralis pályafutásának megkezdésében segített, többek között az EB bajnok, Chris Ingram, a WRC-s juniorok, Tom Kristensson és Martinš, a Hyundai jelenlegi juniorja, Grégoire Munster és a Hyundai korábbi fiatal tehetsége, Jari Huttunen is e márka szárnyai alatt bontakozhatott ki első ízben.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33