l1
l2


 

Lukjanuk nyerte a portugál EB futamot

Október 5.
Alexey Lukyanuk teljesítette leggyorsabban az Európa Bajnokság portugál állomását. A Rally Fafe Montelongo-n az orosz versenyző alig öt másodperccel előzte meg a második helyen érkező Yoann Bonatot, míg a harmadik helyen Ivan Ares ünnepelhetett. Herczig Norbiék hatodikként, Érdiék pedig kategóriagyőztesként zárták a hétvégét.

Az Európa Bajnokság harmadik futamának megrendezésére került sor október első hétvégéjén Portugáliában. A 2020-as Rally Fafe Montelongo első ízben debütálhatott a sorozatban – a Covid-19 világjárvány szépen felforgatott mindent, ám akadtak olyan szemfüles szervezők, akik a lehetőségeket kihasználva azonnal lecsaptak a rendezési jogokra.

Az esemény során természetesen minden, a kormány által, illetve az egészségügy által kiadott szabályozást betartottak annak reményében, hogy az FIA Bizottságával létrejött friss kapcsolat és együttműködés nem egyszeri alkalom volt, hanem a következő években, már remélhetőleg a normál kerékvágásban ismét fogadhatják a portugál szakaszok kontinensviadalunk mezőnyét és a külföldről érkező rajongók tízezreit. A gyorsaságik különösen izgalmasak voltak, hiszen a párosok az újdonság erejével találhatták magukat szembe, mely különleges kilométerek mellé azért az őszies októberi időjárás is néhol belecsempészett egy kis pluszt a versenynapokba.

Szombaton kilenc szakasz várta a versenyzőket, mely részek ténylegesen komoly kihívásokat tartogattak, főleg az első körökben, mely mindenki számára teljesen új volt. E bátorság és bevállalás talán nem meglepő, hogy Alexey Lukyanuk-nál mutatkozott meg – az orosz a kezdő három szakaszt a leggyorsabban teljesítette, mely nagyjából harmincegy versenykilométert tett ki. A nagy autókázás után egy szervizparkos kitérő következett, majd a gyors-triót még kétszer a nap folyamán megismételték azok a duók, akik bírták szusszal a portugál körülmények között. Lukyanuk ezt követően csak néhány kivétellel nem volt képes autózni a legjobb eredményekért – több esetben a gumiválasztással gyűlt meg a baja, illetve az utolsó előtti szakaszon egy megforgás miatt a neve a tizennegyedik helyre íródott. Pontosan ez okozott fejfájást a Citroen C3 R5-öst irányító versenyző részére, ugyanis huszonhárom másodperces előnye azonnal lecsökkent háromra, és már csak a Powerstage maradt hátra a pozíció megtartásáig. Szerencséjére minden a legjobban alakult, és a megérkező eső sem húzta keresztbe a számításait – egy második időt megautózva Alexey Lukyanuk és Dmitry Eremeev a 2020-as Rally Fafe Montelongo győztes párosaként tovább folytatja sikeres menetelését a bajnoki cím felé.

Az orosz rakéta után a francia mentalitás következhetett – Yoann Bonato szintén egy C3-assal teljesíthette a portugál kilométereket. A hétvége folyamán két szakaszgyőzelemnek örülhetett, és a 4,6 másodperces különbség is bebizonyította, hogy van potenciál a francia fiúban. A gumiválasztás természetesen Bonato esetében sem volt egyszerű, minden körben komoly fejtörést okozott, de végül egészen ügyesen összerakta a szetteket, melyre tökéletes bizonyíték az abszolút értékelés második pozíciója. A dobogó legalsó fokára az az Ivan Ares érkezett, aki spanyol színekben egy Hyundai i20 R5-össel vette be a portugál kanyarokat. Nagyon-nagyon komoly csata részese volt, még a Powerstage rajtjában a második helyre esélyes versenyző utolsó tíz kilométere nem a terv szerint alakult, és tényleg csak egy hajszállal, mindösszesen egy tizeddel szorította le Bonato őt a dobogó legalsó fokára.

Gregorie Munster az abszolút értékelésben a negyedik helyet csípte el, ám az ERC1 Junior kategóriájában már nem talált legyőzőre. A luxemburgi srác nem is kicsivel múlta felül fiatal társait – Miko Marczyk volt a juniorok második legjobbja, aki negyven másodperccel érkezett Munster mögött.

Oliver Solberg számára izgalmasan kezdődött az esemény, hiszen a Volkswagen egy törésteszten esett át pénteken az első kilométerek keretében. A szombati szakaszok egészen eredményesen kezdődtek, hiszen több alkalommal is megautózta a második időt, ám az estéhez közeledve műszaki gondokkal küzdhetett meg a fiatal fiú szervizcsapata – motorgondok adódtak a német modellen, a kipufogórendszert valami blokkolta. Hét perc késést elkönyvelve sikerült folytatnia a kis Solbergnek a szakaszokat, ám a kimaradása tetemes hátrányt jelentett – egy óra tíz perces hátránnyal a mezőny második felében foglalhatott helyet Aaron Johnston társaságában. A svéd színeket képviselő fiú azért feltette a pontot az i-re, hiszen a futamgyőztes orosz versenytárs előtt szépen behúzta a Powerstage leggyorsabb idejét és a hozzá tartozó öt pontot.

Magyar részről Herczig Norberték számára is komoly logikát igényelt a gumiválasztás – a BRR autóját eredményesen terelgető versenyző jól állta a sarat, ugyanis végeredményben az abszolút értékelés hatodik pozícióját csípte el Ferencz Ramón társaságában. Ifjabb Érdi Tiborék a Mitsubishivel ezúttal is örömök közepette gurulhattak át a célvonalon, hiszen ERC2-es kategóriájukban nem találtak legyőzőre a 2020-as Rally Fafe Montelongo gyorsasági szakaszain.

A 2020-as Rally Fafe Montelongo végeredménye:
1. Alexey Lukyanuk/Dmitry Eremeev - Citroen C3 R5 1:45:52.5          
2. Yoann Bonato /B, Boulloud - Citroen C3 R5 +4.6
3. Iván Ares/David Vázquez - Hyundai i20 R5 +4.7
4. G. Munster/Louis Louka - Hyundai i20 R5 +1:06.1
5. Miko Marczyk/S. Gospodarczyk - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:43.9
6. Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +1:53.4
7. Erik Cais/J. ®áková - Ford Fiesta R5 MkII +2:00.2
8. Dominik Dinkel/Michael Wenzel - Skoda Fabia Rally2 Evo +2:05.8
9. Callum Devine/James Fulton - Hyundai i20 R5 +3:02.0
10. S. Pernía/E. Gonzalez - Hyundai i20 R5 +3:54.1...
19. Érdi T./Csökő Zoltán - Mitsubishi Lancer Evo X +12:07.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33