l1
l2


 

Az első hely megőrzése lesz a Toyota célja Szardínián

Október 7.
A Toyota Gazoo Racing egyértelmű céllal érkezik a bajnokság hatodik állomására, megőrizni az első vezető pozícióját mind a versenyzői, mind a konstruktőri bajnoki táblán.

A Toyota Gazoo Racing WRT az olasz Szardínia szigetére indul a 2020-as szezon hatodik fordulójára október 8–11. között azzal a céllal, hogy megvédje vezetését a versenyzői és a gyártók bajnokságában. Legutóbbi törökországi győzelme után Elfyn Evans 18 ponttal vezeti a bajnoki táblát csapattársával, Sebastien Ogier-rel szemben, a csapat újonc pilótája, Kalle Rovanpera pedig további kilenc pontos lemaradással mozgolódik a sorozatban.

Az elmúlt szezonban júniusban megrendezett Rally Italia Sardegna a koronavírus járvány miatt elmaradt, pontosabban módosult az időpontja, és 2012 óta először őszi eseményként rendezhetik meg az illetékesek. A rali gyors, keskeny szakaszokat tartalmaz, finom és homokos felülettel, amelyet minden elhaladó autó elsöpör, és sziklásabb, barázdáltabb utat hagy maga után. A későbbi időpont azt jelenti, hogy a hőmérséklet valószínűleg nem lesz olyan magas, mint ahogy azt a szigeten megszokhatták a párosok az elmúlt évek versenyhétvégéi keretében, ez alkalommal pedig jelentősen nagyobb esőzési lehetőséggel.

A csütörtök délutáni shakedown után a rali péntek reggel kezdődik, két szakaszon kétszeri futással (Tempio Pausania és Erula – Tula). Az algerói délutáni szervizparkos szusszanás után további két szakasz következik, Sedini – Castelsardo és Tergu – Osilo: Ezeket nagyjából 24 órával később megismételhetik a párosok, hogy a Monte Lerno és a Coiluna – Loelle gyors két ciklusa után szombaton létrejöjjön egy hasonló formátum. A vasárnap a 2019-es menetrendhez hasonlóan Szardínia nyugati partvidékét veszi be, Algherohoz közel: a Cala Flumini és a Sassari – Argentiera szakasz mindegyike kétszer fut.

Tommi Makinen (a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke): "Mindkét bajnokságban erős helyzetben vagyunk, de még mindig minden nyitott, ezért a saját teljesítményünkre kell koncentrálnunk, és nyomnunk kell, hogy minél több pontot szerezzünk. Szardínia általában nem az a hely, ahol jó szakasznyitónak lenni, mivel Elfyn és Seb is hamar kezd, ezért muszáj lesz arra koncentrálniuk, hogy összességében egy erős napot zárjanak. Azonban nem szabad elfelednünk, hogy a rali idei későbbi időpontja akár még segíthet is nekünk, ha például esne az eső. Akárhogy is nézzük, magabiztosak vagyunk a szardíniai körülmények tekintetében, és készek vagyunk a lehető legtöbbet kihasználni abban a potenciálban, amelyet a múltban megmutattunk."

Sebastien Ogier (Toyota Yaris WRC #17): "Szardínia egy olyan rali, amelyet szeretek, de ezúttal más időszakban fogunk versenyezni, így a kihívás nem feltétlenül ugyanaz, mint amit megszoktunk. Ezért a múlt héten elvégzett teszt fontos felkészülés volt. Az év ezen időszakában az időjárás bizonytalanabb lehet, egy olyan szigeten, mint Szardínia, egyébként is nagyon gyorsan változhat. A teszt során voltak gyorsan átfutó esőzések, és a szakasz körülményei néhány perc alatt teljesen megváltoztak. A bajnokságban még mindig minden nyitott, ezért továbbra is mindent meg kell tennünk, és meg kell céloznunk a maximális pontokat Szardínia szigetén."

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC #33): "Amikor egy magas rangú és eredményes verseny áll mögötted Törökországgal, akkor ez mindig jó lendületet ad a következő fordulónál. A bajnokság vezetése minden bizonnyal jó pozíció, annak ellenére, hogy további kihívást jelent, hiszen Szardínián mi kezdjük meg a szakaszokat pénteken. Nem lesz könnyű esemény számunkra - feltéve, ha száraz marad az időjárás. Októberben a szigeten valamelyest megváltozhat az időjárás. Lehet, egy kicsit kevésbé igényes a gumiabroncsokkal szemben ez az őszi körülménye, de mégis nehéz választásaink lesznek: meghatározó pontja lesz a hétvégének, hiszen az első és a második körhöz szükséges gumiabroncsokat közel tökéletesen ki kell választanunk, anélkül, hogy visszatérnénk a szervizbe, így ez még mindig nagy kihívás lesz."

Kalle Rovanpera (Toyota Yaris WRC #69): "Az esemény előtti szardíniai tesztem során azonnal jól éreztem magam az autóban, és még jobb lett a helyzet, miután néhány változtatást végrehajtottunk, ezért kifejezetten örülök, hogy rajthoz állok. Szardínián általában az első körök a takarításról szólnak, ezért fontos lesz, hogy ott jó tapadás legyen. Bizonyos helyeken meglehetősen durva is lehet, és a második körre már nagy rutinnal érkezhetünk, ezért jó beállítással kell rendelkeznünk a változó körülményekhez.  Az előrejelzések alapján most úgy tűnik, számíthatunk majd esőre, melyek lokálisak lehetnek - így csak a szakasz egyes részein lehet víz. Az időjárási csapatunktól kapott információk nagyon fontosak lesznek annak ismeretében, hogy lesz-e eső vagy sem, és milyen gumikat kell feltennünk az autóra, főleg, mivel azt hallottam, hogy az eső nagyon csúszóssá teszi a felületet."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33