l1
l2


 

Tanak nyerte a bemelegítést Szardínián

Október 8.
Ott Tanak sikerével megkezdődhetett a világbajnokság hatodik futama – az észt versenyző mögött tizedre pontosan ugyanannyit autózva Elfyn Evans érkezett, míg a harmadik helyet Sebastien Ogier foglalhatta el a Rally Italia Sardegna csütörtöki bemelegítésén.

Napos, kellemes időjárási körülmények között kezdődhettek meg a Rally Italia Sardegna 2020-as felvonásának első kilométerei. A bajnokság hatodik állomásaként számon tartott esemény shakedown rajtjára pontosan délben került sor, és az Olmedo szakasz 3,79 távja várta a versenyzőpárosokat murvás terepével és ritmusos kanyarvételeivel. A sziget első momentumai igazán pörgősre sikerültek, hiszen minden teljesítendő kör után más versenyző dominált a legjobb szakaszidővel – a komoly tempó mellett pedig egy kisebb esés szemtanúi is lehettünk, melyet a Toyota Gazoo Racing legfiatalabb támogatottja hozott össze pár perccel a shakedown rajtját követően.

Kalle Rovanpera talán nem egy ilyen kezdést tervezett a szardíniai terepre – a finn fiú hatalmasat autózott a shakedown első körében, hiszen azonnal a legjobb időre tett szert, ám öröme tényleg csak pár másodpercig tartott. A Yaris WRC-vel ahogy áthaladt a célvonalon már landolt is az árokban – egy jobbos kanyart bátrabban közelített meg, így a veszte a bal szélen húzódó árok lett. A finn páros szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet, ám az autót alaposan szemügyre kell vennie a csapatnak a minél sikeresebb „hogyan tovább” érdekében. A bemelegítést az eset annyiban befolyásolta, hogy a közvetlen mögötte érkező Thierry Neuville-t a beíróhoz tartva óvatosságra intették, míg a rajtban toporgó Esapekka Lappi számára pár perc kényszerpihenő adódott, amíg a Rescue gyorsan kihúzta az árokban ragadt Toyotát. A mentés után a küzdelmek gond nélkül folytatódhattak, ám Rovanpera több shakedown rajtot már nem tudott venni.

Az első nekifutást tehát a finn fiú hozta, másodjára pedig a Toyota Yaris WRC-t egy Hyundai váltotta fel Ott Tanak tempójának köszönhetően. Sőt, az alzenaui csapat e körben határozottan képes volt dominálni a murvás terepen, hiszen az észt versenyzőjüket Thierry Neuville majd Dani Sordo követte, akik hajszálpontosan ugyanannyi időt autóztak, így ideiglenesen osztozkodhattak a második pozíción. A harmadik rajtoltatás során az első versenyzők tizedeket osztogattak egymásnak, ám ekkor Sebastien Ogier nagyjából mindent beleadva és mindenkit maga mögött hagyva azonnal rá is húzott egy másodpercet a második helyre lecsúszó Esapekka Lappi idejére. A francia eredménye azért is mondható jelentősnek, mert első alkalommal ő lépett 2 perc 15 másodperc alá – pontosan 2:14.4 került a neve mellé. Gondoltuk, ennél jobb már nem lehet, azonban érkezett a csapattárs, Elfyn Evans, aki tizenkilencre lapot húzott – a walesi fiú 2:13.6-os idejével igen felborzolta a kedélyeket. Ezt az időt már nem sikerült senkinek sem lefaragnia, ugyanolyat azonban még behúzott egy versenyző. Ott Tanak harmadik nekifutásra pontosan elérte Evans teljesítményét, így valójában ketten osztozkodhatnak az élmezőnybeli pozíciókon, de a szabályokat követve az észt az, akit ez esetben megillett a legelőkelőbb helyezés.

Ez a jelentős időbeli javítás is bizonyítja, hogy a szardíniai utaknál igen is a takarítás a kulcs – a hétvége során, ha száraz marad az időjárás, azoknak a párosoknak lesz előnyös a terep, akik későbbi rajtot vehetnek a szakaszokon pénteken, főként a délelőtt folyamán, az első körben. Az előrejelzések azonban jósolnak esőt, így bátran, izgalmakat remélve kijelenthetjük, hogy messze még a vége, és parázs küzdelmeket követhetünk figyelemmel az elkövetkezendő három versenynap keretében.

A Rally Italia Sardegna shakedown végeredménye:
1. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai i20 Coupe WRC 2:13.6
2. Elfyn Evans/Scott Martin – Toyota Yaris WRC 2:13.6
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC 2:14.4
4. Dani Sordo/Carlos del B. – Hyundai i20 Coupe WRC 2:14.7
5. Pierre-Louis Loubet/V. Landais – Hyundai i20 Coupe WRC 2:14.9
6. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 Coupe WRC 2:15.2
7. Esapekka Lappi/Janne Ferm – Ford Fiesta WRC 2:15.3
8. Gus Greensmith/E.Edmondson – Ford Fiesta WRC 2:15.4
9. Takamoto Katsuta/D. Barritt – Toyota Yaris WRC 2:16.1
10. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen – Ford Fiesta WRC 2:16.2

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33