l1
l2


 

Új szakaszokkal készülnek a Svéd Rally szervezői

Október 14.
Felfrissített formátumban jelentkezhet jövő év februárjában a Rally Sweden. A közkedvelt téli esemény központját továbbra is Karlstad maradna, ám az új, északabbra fekvő szakaszokkal, nagyobb hóbiztonságot adnának a versenynek.

A svédek ralija minden évben külön izgalmakat jelenthet a rali világbajnokság főszereplőinek és rajongóinak. A sorozat egyetlen olyan eseménye, ahol igazi téli körülmények között csaphatnak össze a párosok, ám sajnálatos módon az utóbbi pár felvonás már nem hozta azt a hómennyiséget, ami tényleg gondtalan autózást és hófalakat eredményezhetett volna.  Voltak szakaszok, ahol már a murvás terepek is előbukkantak, sőt, volt már példa arra is, hogy a szervezők kénytelenek voltak törölni gyorsaságit, hiszen a csapatok téliesített felszereltsége egyszerűen nem tudott alkalmazkodni az enyhe körülményekhez.

A 2020-as szezon olyan, amilyen – legszívesebben legtöbben kitörölnénk emlékezetünkből, hiszen a világjárvány okozta fennforgás minden egyes szektorban megnehezítette a létet, sőt, nagyon sok vállalat és sportág is szinte a túlélésért küzd a mai napig. Az FIA Rali Bizottsága egészen jól kezeli a Covid-19 generálta szabályozásokat, és az elmúlt hétvégén már a régi, három versenynapos formátumban követhettük a szardíniai eseményeket. Talán még két futam hátravan a 2020-as szezonból (Belgium és Monza), a jövő évi versenynaptár elkészültével pedig képet kaptunk arról, hogy az illetékesek igen is számolnak a járvány további következményeivel, és pontosan ez alapján állították össze a jövő évi versenyek sorrendjét. Januárban a már megszokott Rallye Monte-Carlo érkezhet, míg a februári svéd futam szintén a megszokott időpontját foglalhatja el.

A skandináv rendezők nagyon komolyan belevetették magukat a 2021-es Rally Sweden szervezésébe, és a körülményeket figyelembe véve egy picit próbáltak északabbra orientálódni a gyorsasági szakaszok tekintetében. A központi város, Karlstad továbbra is főszerepet tölthet be a versenyhétvégén – a rajtceremónia mellett a legelső gyorsasági szakasz is megrendezésre kerül 2021. február 11-én, csütörtök esti kezdéssel és 1,9 kilométerrel.

A menetrend további kuriózuma az öt új szakasz, melyek közül a legrövidebb 19 kilométer, míg a leghosszabb 27 kilométer lesz. A közkedvelt Hagfors and Vargasen gyors lerövidül, a Likenas fordított felállásban a Powerstage szerepét tölti be, míg a Lima East és Lima West gyorsokkal északabbra fekvő pályáka is elfoglalhat a svéd futam mezőnye. Norvégia ezúttal sem marad ki a hétvégéből, ugyanis a Röjden és a Skrockarberget rész jóvoltából pár óra erejéig átruccannak a határon a versenyzőpárosok.

A formátum természetesen tartja a háromnapos felállást, de hogy 2021. februárjában utazhatunk-e gond és karanténkötelezettség nélkül, az még egyelőre kérdéses, mindenesetre készüljünk a legjobbra, és szemezgessünk a hivatalos honlapon megjelent itinerrel és időtervvel:

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33