l1
l2


 

Lengyel sikerrel indult az EB szezonzáró

November 26.
Miko Marczyk sikerével zárult a Rally Islas Canarias csütörtöki kvalifikációja. A lengyel versenyző mögött másodikként Craig Breen érkezett egy másodpercen belül, míg a harmadik idővel a spanyol színeket képviselő José António Suárez érkezett. Magyar részről sikeresen teljesítette a bemelegítő kilométereket ifjabb Érdi Tibor és Vogel Adrienn is.

Miko Marczyk futotta meg leggyorsabban az Európa Bajnokság szezonzáró Rally Islas Canarias kvalifikációját, míg a pontszerző Alexey Lukyanuk egy rendőri intézkedés miatt csupán a harmincnegyedik helyre tudta behozni a Saintéloc csapat Citroen C3 R5-ösét. Az orosz számára igen jelentős pillanatokat tartogat e hétvége, ugyanis 27 pontos előnnyel rendelkezik Oliver Solberg-gel szemben az összetettbeli EB ponttáblán, és csak 13 pontra van szüksége a Kanári-szigeteken ahhoz, hogy biztosíthassa második bajnoki címét a sorozatban. Az orosz részéről a kezdő lendület nagyon nagy volt, ám egy nem várt incidens közbeszólt – a sziget rendőrei a kvalifikációs szakasz előtt megállították az orosz versenyzőt, aki az összekötő szakaszon a gumiabroncsok melegítésével közeledett a kvalifikációs szakasz rajtjához. Az igazoltatás és az ejnyebejnye alatt szépen kihűltek a Citroen gumijai, így elég szerény eredménnyel hangolódott Lukyanuk a hétvégére – csupán a harmincnegyedik időre volt elegendő csütörtöki teljesítménye.

Craig Breen a második leggyorsabb volt az MRF csapat Hyundai i20 R5-ösével, 0,752 másodperccel maradt el Marczyk idejétől, és tizedmásodperccel a spanyol bajnoki címre pályázó José António Suárez előtt sikerült letudnia a kezdő kilométereket. A Rally Hungary győztese, Andreas Mikkelsen az idei második sorozatbeli szereplése során a kvalifikáció negyedik helyén végzett, aki alulkormányzottsággal küzdött a csütörtöki távon. A norvég mögött ötödikként José Maria Lopez, míg a hatodik helyen Nil Solans érkezett.

A hetedik időt Oliver Solberg csípte el, aki a hétvégére visszatért a Volkswagen Polo GTI R5-ösébe, miután az előző futamon, Magyarországon egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val a zempléni kanyarokat. Csak egy ponttal kezdi meg a szezonzáró rangadot Grégoire Munster mögött az ERC1 Junior címfutamában, és ami különösen fontos, hogy egyik versenyző sem volt különösebben elégedett a kvalifikációs teljesítményével. A fiataloknál tehát igen komoly küzdelem ígérkezik a két versenynapon.

Solberg elégedetlenkedése mellett furcsa szagra panaszkodott, amely szerinte a kipufogógázzal áll összefüggésben. Munster csak a 16. leggyorsabb volt, így számára is bőven okozhatnak még fejtörést a hétvége kilométerei.

A Rally Team Spain versenyzője, Efrén Llarena, a közelmúltban megkoronázott háromszoros francia aszfaltbajnok, Yoann Bonato és a helyi szakértő, Enrique Cruz verekedte még be magát a legjobb tízbe. Iván Ares azon kevesek egyike volt, aki csütörtökön szembesült a korai drámával, ugyanis a szabadedzések során oldalról kapott egyet az autója, mely ütés szinte kitépte a bal hátsó kereket az i20 R5-ösből. A kvalifikációra azonban valamelyest összepofozták az autót, és Ares egy tizenharmadik hellyel vigasztalódhatott.

Magyar részről ifjabb Érdi Tibor az abszolút értékelés huszonhatodik helyét csípte el, ám kategóriájában harmadikként szerepelt Csökő Zoltánnal a jobbján. Vogel Adrienn és Notheisz Ivett lendületesen vette a sziget első akadályait, a hölgyek a kategória ötödik helyére való időt autózták meg csütörtökön délután.

Az igazi vérbeli küzdelmek pénteken reggel kezdődhetnek közép-európai idő szerint 11:19-kor - e versenynapon kilenc szakasz kerülhet teljesítésre, melynek zárórésze 19:33-kor rajtolhat el. Szombaton további nyolc várja azokat a párosokat, akik kitartanának az utolsókig a páratlanul szép és gyönyörű atmoszférát jelentő sziget páratlan útszakaszain.

A 2020-as Rally Islas Canarias kvalifikációjának végeredménye:

1 Miko Marczyk/Szymon Gospodarczyk – Skoda Fabia Rally2 Evo 1:54.432
2 Craig Breen/Paul Nagle – Hyundai i20 R5 +0.752
3 José António Suárez/Alberto Iglesias - Skoda Fabia Rally2 Evo +0.863
4 Andreas Mikkelsen/Anders Jæger - Skoda Fabia Rally2 Evo +0.959
5 José Maria López/Borja Rozada – Citroen C3 R5 +1.104
6 Nil Solans/Xavi Moreno - Skoda Fabia Rally2 Evo +1.169
7 Oliver Solberg/Aaron Johnston – Volkswagen Polo Gti R5 +1.523
8 Efrén Llarena/Sara Fernandez – Citroen C3 R5 +1.803
9 Yoann Bonato/Benjamin Boulloud – Citroen C3 R5 +1.993
10 Enrique Cruz/Yeray Mujica – Ford Fiesta R5 MkII +2.109
26 ifj. Érdi Tibor/Csökő Zoltán – Mitsubishi Lancer Evo +9.330
36 Vogel Adrienn/Notheisz Ivett – Ford Fiesta Rally4 +15.787

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33