l1
l2


 

Formaux nyert, Lukjanuk a bajnok

November 26.
Adrien Formaux első EB győzelmével zárult az idei Rally Islas Canarias. A francia mellett a szezonzáró futamon Alexey Lukyanuk második bajnoki címének örülhetett, Oliver Solberg a juniorok között, ifjabb Érdi Tibor pedig az ERC2-ben ért fel a csúcsra!

Izgalmas novemberi hétvégét tudott le kontinensviadalunk mezőnye - a Rally Islas Canarias, azaz a Kanári-szigeteki rali hetedik helyével Alexey Lukyanuk megszerezte a második Európa bajnoki címét, míg az M-Sport színeiben Adrien Fourmaux győzelmet ünnepelhetett a szezon utolsó fordulójában. Lukyanuk, a Saintéloc versenyzője volt az egyik nagy név, akin kifogott a pénteki gumiválasztás, ám az orosz minden erejét beleadta az évad utolsó versenykilométereibe, hiszen második bajnoki címe múlott a teljesítményén.

Oliver Solberg versenyzésére ezúttal külön fejezet volt szentelve, hiszen a svéd színekben induló fiatal srác szintén bajnoki címért küzdött egy Volkwagen Polo Gti R5-össel – a Solberg família legfiatalbb üdvöskéje nem is okozott csalódást, hiszen lendületének köszönhetően az abszolút negyedik hely mellett az ERC1 Junior 2020-as bajnoki címét is zsebre vághatta.

Lukyanuk-nak egyébként nem sikerült lendületes benyomást tennie az abszolút értékelés élén mozgolódó versenyzőkre szombaton, sőt Galdar második körében még az útról is letért, leszakítva a karosszériát a Citroen C3 R5 bal hátsó sarkáról. Ám hetedik helyet jelentő eredménye sem okozott komolyabb fejfájást az orosznak, hiszen a bajnokságban való 27 pontos vezetése elegendő volt Solberg visszatartásához. "Csalódott vagyok a szombati teljesítményem miatt. Apró hibák becsúsztak, melyek nélkül előrébb is végezhettem volna." - mondta Lukyanuk az utolsó szakasz végén. „Hogy őszinte legyek, izgatottan vártam ezt a pillanatot, mindazok ellenére, hogy nem tudhattam előre, sikerem lesz vagy alul maradok a harcban, nem számított ez, mert nagy nyomás nehezedett rám és ez végig növekedett az egész szezonban.

A bajnokok ünneplése mellett külön figyelmet érdemel Adrien Formaux teljesítménye - a francia versenyző 25 másodperccel megpecsételte első EB győzelmét a francia aszfaltbajnokság háromszoros győztesével, Yoann Bonato-val szemben. Fourmaux szombat reggeli első dolga volt a vezetés megszerzése. A vetélytársak számára külön nehézségek adódtak - Iván Ares keményen küzdött a tempóért, míg Nil Solans kettős defektet szenvedett, amelynek következtében hátrébb sorolódott az abszolút értékelésben. Bonato próbált ugyan Fourmaux nyomába férkőzni, de körülbelül négy másodpercet tudhatott magáénak szakaszonként, ami nem volt elegendő az M-Sport pilótájának a kényelmes résének csökkentésére. Ares a körülményekkel való küzdelmek ellenére megszerezte a szezon második dobogós helyezését a harmadik hellyel. A spanyol színekbne rajthoz álló versenyző Bonato szombat délelőtti lendületét nem tudta tökéletesen lekövetni, de Solberg-et sikeresen maga mögött tudta tartani. Az ötödik helyen José António Suarez érkezett, míg a hatodik pozícióval a Rally Hungary győztese, Andreas Mikkelsen vigasztalódhatott. A Topp-Cars Skodájával rajthoz álló norvég versenyző számára mindkét versenynap komoly kihívást jelentett és a gumiválasztással is keményen megküzdött.

Magyar részről ifjabb Érdi Tiborék számára sikerült teljesíteni a sziget kilométereit, akik ERC2-es kategóriagyőztesként térhetnek vissza hazánkba. Vogel Adrienn és Notheisz Ivett sajnálatos módon csak a tizennegyedik szakaszig jutott - a lányok Fordja technikai okok miatt megmakacsolta magát, így idő előtt kényszerültek a pálya szélére.

Kontinensünk bajnoksága a Rally Islas Canarias kilométereivel és Alexey Lukyanuk bajnoki címével tehát véget ért – ugyan a tervek szerint egy Spa Rally még számításban volt, de a belga kormány által hozott rendelkezések végül nem tették lehetővé az esemény megrendezését a Covid-19 jelentette korlátozások miatt.

A 2020-as Rally Islas Canarias végeredménye:
1. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta R5 MkII 2:12:21.2          
2. Yoann Bonato/B. Boulloud - Citroen C3 R5 +25.0
3. Iván Ares/David Vázquez - Hyundai i20 R5 +55.6
4. Oliver Solberg/Aaron Johnston - Volkswagen Polo Gti R5 +1:17.4
5. J.A. Suárez/A. Iglesias - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:39.1
6. A. Mikkelsen/Anders Jæger - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:48.8
7. Alexey Lukyanuk/Alexey Arnautov - Citroen C3 R5 +2:10.6
8. Callum Devine/James Fulton - Hyundai i20 R5 +2:25.7
9. Luis Monzón/J. Deniz - Citroen C3 R5 +2:32.4
10. Craig Breen/Paul Nagle - Hyundai i20 R5 +2:33.0
33. ifj. Érdi Tibor/Csökő Zoltán - Mitsubishi Lancer Evo X +13:39.6

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33