l1
l2


 

Nyáron és télen is VB futamot rendezhetnek a finnek

Január 17.
A rali világbajnokság a jövő hónapban indul először az Északi-sarkra, miután hivatalosan is felvették az Arctic Rally Finland eseményét a 2021-es naptárba. A biztosan havas körülmények között zajló kilométerekre február 26-28. között kerül sor Rovaniemi központtal.

Az idei évben első ízben fogadhatja a rali krémjét Finnország duplán – a nyári esemény Jyvaskyla városának környékén megtartotta eredeti dátumát július 29 – augusztus 1. között, ám újoncként a következő hónap végével Rovaniemi városa juthat főszerephez. A vadonatúj futam február 26-28. között bonyolódhat le, és a törölt Svéd Rallyt váltja, mely eddig a sorozat egyetlen tiszta téli találkozójaként volt számon tartva. Az Arctic Rally Finland képezi a 12 eseményes menetrend második fordulóját.

Rovaniemi páratlanul gyönyörű, Finnország legészakibb, Lappföld tartományának fővárosa, a sarkkör mellett található. A versenyre a régió középső részén kerül sor, ahol a hőmérséklet februárban -30 fok alá süllyedhet. A város a Mikulás (vagy Joulupukki, ahogy Finnországban hívják) otthona, és további magas turistaszámot vonz a lenyűgöző Aurora Borealis megtekintése is - ismertebb nevén az északi fény.

A futam február 26-án, pénteken kezdődik egy reggeli shakedown-nal, illetve aznap este még egy nyitó gyorsasági szakasz is beiktatásra került. Szombaton három szakaszt teljesítenek a párosok két körben, míg vasárnapra a legkomolyabb izgalmakat egyértelműen a Powerstage ígéri. Összességében 10 gyorsasági lesz 260 versenykilométerrel.

Az Arctic Rally Finland szigorú nemzeti, helyi és az FIA Covid-19 eljárások szerint zajlik, és a szervezők minden protokollt figyelemmel követnek, és arról csak később születik döntés, hogy engedélyezik-e a rajongókat.

Jona Siebelt, a WRC promóterének ügyvezető igazgatóját lenyűgözte az AKK Sports szervezői egyesület határozottsága, hogy rövid időn belül megszervezik a ralit. "Amikor decemberben megerősítették, hogy a Svéd Rallyra nem kerül sor, keményen dolgoztunk az AKK Sports illetékeseivel, Rovaniemi városával, hogy megpróbáljuk megvalósítani ezt az eseményt. Nehéz küzdelem volt az idővel, azonban sikerült, így köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik segítettek a megvalósításban. Alig egy hónap van hátra a rajtig, de a finn mentalitást ismerve biztosak vagyunk benne, hogy a színvonal hasonló lesz a nyári esemény atmoszférájához."

Riku Bitter, az AKK Sports vezérigazgatója örül annak, hogy Rovaniemi gyorsan fogadta el a WRC fordulójának ötletét ilyen rövid időn belül. „Elkezdtük megvizsgálni a kérdést és feltárni a lehetőségeinket. A különféle lehetőségek közül kiemelkedett Rovaniemi, mely városnak komoly kultúrája van a téli ralik szervezésében, jó hírneve volt nemzetközi rendezvényvárosként, valamint nagyszámú lelkes és tapasztalt rali-alkotó kötődik hozzá.

Az FIA rali igazgatója, Yves Matton elmondta: "Az Arctic Rally Finland csatlakozásával a világbajnokság naptárához egy olyan régióban fogunk ellátogatni, ahova mindig is szerettünk volna, és ahol a körülmények optimálisnak ígérkeznek egy havas eseményhez. Szeretnék köszönetet mondani az AKK-nak és a szervező csapatnak elkötelezettségükért, szakmaiságukért és elszántságukért, ami lehetővé tette számukra, hogy rövid időn belül elő tudták készíteni az eseményt. Minden segítségünket és támogatásunkat megadjuk az új forduló nagy sikerének biztosításához."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33