l1
l2


 

Toyota 1-2-3 a Monte második napján

Január 23.
Parádés Toyota fölény a Rallye Monte-Carlo szombati versenynapján - tizenhárom másodperces előnnyel Sebastien Ogier várja a folytatást a legelőkelőbb pozícióból, míg Elfyn Evans a második, Kalle Rovanpera pedig a harmadik helyről vághat neki a vasárnapi kilométereknek.

Jari-Matti Latvala, aki első ízben tölti be a Toyota Gazoo Racing háza táján a csapatfőnök szerepét, igazán büszke lehet már most fiaira - a címvédő világbajnok, Sebastien Ogier 13 másodperces előnnyel zárta a szezonnyitó Rallye Monte-Carlo szombati versenykilométereit két csapattársa, Elfyn Evans és Kalle Rovanpera előtt.

A nap utolsó szakasza az a La Bréole - Selonnet rész volt, melynek első körét még reggel, sötétben tudhatták le a párosok. E közel 19 kilométeres táv körülményei nagyban különböztek pár óra elteltével is – több versenyző kiemelte, hogy nem kifejezetten volt jobb a második kör, hanem alapvető jellegében másabb körülményeket vonultatott fel, mint a kora reggeli zimankós, sötét kanyarvételek. Az első körben Ogier volt a domináns, aki Evans-t 17.8 másodperccel utasította maga mögé, szakaszgyőzelmével pedig ismét a legelőkelőbb helyen találhatta magát az abszolút értékelésben. A walesi fiú azonban ellentámadást hajtott végre az ismételt távon, és Ogier-t - akinek lényegében egy tiszta vezetéssel gazdagodott a hétvégéje - 1,3 másodperccel megelőzte, így 13-ra csökkentette hátrányát francia csapattársával szemben. Maga a Toyota a kihívásokkal tűzdelt körülményeket páratlan alkalmazkodóképességgel kezeli, melyre tökéletes bizonyíték az a tény, hogy a csapat a hármas győzelemre esélyes, hiszen Sebastien Ogier és Elfyn Evans mögött a dobogó legalsó fokára a szombati három gyorsaságit követően Kalle Rovanpera az esélyes. "Erre a nap végi szakaszgyőzelemre valóban szükségem volt, ugyanis ez a szombat egy kicsit elkeserítő nap volt a számomra." - ismerte el Evans. Arra a kérdésre, hogy meg tudja-e szorongatni csapattársát és eséllyel pályázik-e a győzelemre vasárnap, Evans így válaszolt: "Amit tudunk, megteszünk, továbbra is nyomást fogunk Seb-re gyakorolni.”

A harmadik helyért folytatott küzdelem különösen szorosnak ígérkezett a második körben a La Bréole – Selonnet rajtjában, hiszen Rovanpera csak 1,4 másodperccel állt a nagy vetélytárs, Thierry Neuville előtt. Elsőre úgy tűnt a részidők alapján, hogy a belga erősebb lehet, de a finn fiú mindent beleadva 7 másodpercre növelte előnyét az abszolút értékelésben a belgával szemben, miután 5,6 másodperccel előzte meg Neuville-t a nap zárókilométerein. „Huh, ez igazán jól hangzik!" - örömködött Rovanpera, amikor megtudta, hogy megverte Neuville-t. „Problémám volt a hangosításommal, így Jonne-nak szinte üvöltenie kellett, hogy halljam a jegyzeteket.” - tette hozzá a finn fiú. "Az első pár kilométeren ezért is voltak gyengébbek a részidők, mert hozzá kellett szoknom az új hangzáshoz. A lényeg, hogy gyorsabb voltam Thierry-nél."

Neuville a dobogóközeli pozícióval összességében megelégedett, és kijelentette, hogy kapcsolata új navigátorával folyamatosan javul, mely később igazán gyümölcsöző is lehet. "Nem voltak nagy támadásaink, de nagyon szép ritmust tudtunk felvenni a szakaszokon.” - tette hozzá. "Nem kockáztattam, és ez most így jó nekünk."

Dani Sordo látványosan lassúnak tűnt a szombati utolsó részen, ám a spanyol úgy érezte, hogy a semmiért nincs értelme kockáztatni, mivel nagyobb időkülönbségekkel, szinte magányában az abszolút értékelés ötödik helyét foglalja el. A spanyol versenyzőre ezúttal különös feladat hárul, hiszen a gyártói pontokat neki kell behoznia. Korábban Neuville mellett Ott Tanakra összpontosított még az alzenaui együttes, de miután az észt versenyző kettő defeketet is bekapott a nap folyamán, a dupla cserére nem volt lehetőség, így Martin Jarveoja navigálásával a kiállás mellett voltak kénytelenek dönteni, és a jelenlegi szabályok értelmében vasárnap sem állnak be a rajthoz.

Takamoto Katsuta és Andreas Mikelsen két külön kategóriában, ám egymás mellett toporognak - közöttük 39 másodperc a különbség a szombati szakaszokat követően. Katsuta e hétvégi küldetése, hogy minél többet megtudjon a havas, jeges körülményekről, és továbbra is jó úton halad, hogy karrierje legjobb eredményét megszerezze a jelenleg esélyes összetettbeli hatodik hellyel. A kis japánnak a kiszámíthatatlan körülmények ellenére bejövős a Monte, hiszen eddigi legjobb eredményét itt érte el tizenkét hónappal ezelőtt egy hetedik pozícióval. "Nyugodt és stresszmentes vezetésre próbálok törekedni." - nyilatkozta Katsuta. "A legfontosabb, hogy itt vagyunk és versenyben vagyunk!"

Andreas Mikkelsen a WRC2-ben dominánsan vezet a Toksport által felkészített Skoda Fabia Rally2 evo-ban. A norvég versenyző egyébként is határozottan szelte a hegyvidéki kanyarokat, de miután a vetélytárs, Adrien Formaux defektet szenvedett el, különbségük már percekben volt számolható. A volt gyári Volkswagen és Hyundai versenyző egészen pontosan 39,6 másodperccel van elmaradva Katsuta Toyota Yaris WRC-jétől annak ellenére, hogy kevésbé erőteljes autóval teljesíti a szezonnyitó gyorsaságijait. Gus Greensmith viszonylag a senki földjén álldogál az M-Sport egyedüli versenyzőjeként a nyolcadik helyen, miután egy bizalmat megingató pénteket szenvedett el. A brit beismerte, hogy az utolsó szakaszon jól érezte magát annak ellenére, hogy egy hajtűben lefulladt, miközben igyekezett visszanyerni az elvesztegetett bizalmat.

Az SS10-est követően a kilencedik helyre csúszott le Adrien Fourmaux a WRC2 riválisának, Eric Camillinek a karmai közé. Az M-Sport versenyzője azonban szépen válaszolt a szombati utolsó részen egy hetedik leggyorsabb idővel - mind Pierre-Louis Loubet-nél, mind Greensmith-nél gyorsabban teljesítette a közel 19 kilométert. "Nagyon keményen nyomja Adrien." - kommentálta Camilli, amikor Fourmaux idejét látta a táblán, amely két másodperccel gyorsabb volt az ő idejénél.

A szombat délután a versenyzőpárosok és a csapatok számára is egyaránt utazással telik, hiszen Gap városából dél felé veszik az irányt, és meg sem állnak Monaco városáig, mely páratlan szépségű táj környékén vasárnap további négy gyorsasági szakaszon dönthetik el az évad első bajnoki pontjainak a sorsát.

A 2021-es Rallye Monte-Carlo szombati eredménye:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC 2:16:31.9
2. Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota Yaris WRC +13.0
3. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC +56.8
4. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 Coupe WRC +1:03.8
5. Dani Sordo/C. del Barrio - Hyundai i20 Coupe WRC +2:11.3
6. Takamoto Katsuta/Dan Barritt - Toyota Yaris WRC +4:43.1
7. Andreas Mikkelsen/Ola Floene - Skoda Fabia Rally2 Evo +5:22.7
8. Gus Greensmith/Elliott Edmondson - Ford Fiesta WRC +6:14.6
9. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta R5 MKII +7:36.5
10. Eric Camilli/Francois-Xavier Buresi - Citroen C3 Rally2 +7:54.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33