l1
l2


 

Tíz gyorsasági alkotja a havas Finn VB futamot

Február 4.
Egy igazán különleges pontjához érkezik a rali világbajnokság a szezon második futamának keretében – a sorozatban első ízben debütáló Arctic Rally Finland igazi kuriózumot tartogat körülményeivel, ahol a legnagyobbak várhatóan több év után valódi havas küzdelmeket élhetnek át február utolsó hétvégéjén Lappföldön.

A rali világbajnokság második fordulója (2021. február 26-28. között) Finnország első téli sorozatbeli megmérettetését jelenti. Rovaniemiben, az Északi-sarkkör peremén lesz az esemény központja, mely 10 szakaszból áll, 251,08 versenykilométerrel. "Az Arctic Rally Finland egy igazi különlegesség, és alig várom, hogy fantasztikus, kihívásokkal teli és kompakt kiegészítést nyújtsunk a világbajnokság naptárába, természetesen szigorú Covid-19 protokollok alapján." - mondta a szakaszokért felelős vezető, Kari Nuutinen. "A hőmérsékletnek az előrejelzések alapján -6 és -14 fok között kell lennie a rali hetében, ám akár -20-ig is süllyedhet. Rengeteg hóra számítunk - vagy ahogy a lappföldiek nevezik, "fehér aranyra" -, így tökéletes körülmények lesznek egy téli rali lebonyolításához.”

Az esemény szakaszai a finn bajnokságot megnyitó Arctic Lapland Rally-n is szerepeltek a múlt hónapban, további részekkel, bizonyos esetekben pedig fordított irányban. A péntek reggeli shakedown után a megmérettetés kora délután kezdődik egy szakasz duplázásával - Sarriojarvi 31,05 km-es gyorsaságiján keresztül, mely Rovaniemi városától északkeletre található. "Sarriojarvi áthalad az északi sarkkör legszebb terepén." - mondta Nuutinen. "A szakasz igazán tempós részeket rejt, és a sötétben futó második kör mellett határozott favorit lesz a versenyzőpárosok körében. Ez a rali leghosszabb része, és a párosoknak készen kell állniuk néhány rendkívül keskeny szekcióra és számos ugratókat is tartogató kanyarra. A legutóbbi útvonal felmérés során egy méter magasak voltak a hófalak.”

A verseny második napján, szombaton kompakt útvonal szemtanúi lehetünk Vanttauskoski környékén. A Mustalampi (24,43km), a Kaihuavaara (19,91km) és a Siikakama (27,68km) kétszer kerül teljesítésre, melyek közül az utóbbi részeken sötétben harcolhatnak meg egymással a résztvevők. A Mustalampi átfut egy megfagyott ingoványos területen, mielőtt látványosan egy járművezetői képzési helyszínen befejeződne. Kaihuavaara egy trükkös fénypontja lehet a szombati versenynapnak - keskeny részei ellenére nagyon gyors tempót igényel, míg Siikakama a régió erdei útjainak szépségeit mutatja meg a párosoknak. A vasárnapi finálé az Aittajarvi (22,47 km) gyors két menetét tartalmazza Rovaniemi városától délre – a második kör a Powerstage plusz pontjainak az elosztásáért is felelős lesz. "Ez egy legendás lappföldi szakasz, amelynek útvonala a niemelai parasztházak mellett halad el. Nehéz ezt az atmoszférát bármihez is hasonlítani - egyszerűen lenyűgöző, mindenkinek látnia kell!" - magyarázta Nuutinen.

A körülmények olyan szélsőségesnek ígérkeznek, hogy minden autónak téli túlélőkészletet kell tartalmaznia, két lapáttal és meleg ruhával, hogy megvédje a párosokat, ha megállásra vagy éppen kiesésre kényszerülnek egy szakaszon.

Az Arctic Rally Finland útvonala

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33