l1
l2


 

Evans sikerével indult a Horvát Rally

Április 22.
Elfyn Evans vetette bele magát legügyesebben az ismeretlenbe a Rally Croatia bemelegítő szakaszán. A csütörtök délelőtti shakedown a walesi fiú sikere mellett Kalle Rovapera számára egy harmadik időt hozott, így a Toyota kecsegtető hétvégét remél a debütáló futamtól. A két japán modell közé egy Hyundai férkőzött be Thierry Neuville jóvoltából.

Elfyn Evans szoros csatában a világbajnokság debütáló futamának bemelegítésén utolérhetetlen volt, míg nagy meglepetésre Adrien Fourmaux a hetedik leggyorsabb idővel kezdte meg első élvonalbeli rali világbajnoki hétvégéjét.

Evans Toyotás csapattársa, Kalle Rovanpera volt az, aki a 4,6 kilométeres Medvedgrad szakaszon az első nekifutást követően az élen találta magát, de a walesi fiú másodszorra odatette magát, mely teljesítménynek köszönhetően a leggyorsabb lett. Az adok-kapok tovább folytatódott, hiszen Rovanpera még egyszer bepróbálkozott, de végül Evans a harmadik körben abszolút utolérhetetlen volt. A srácok a nagy csatában csak egymásra koncentráltak, ám legnagyobb meglepetésükre érkezett a Hyundai színeiben Thierry Neuville, aki mondhatni rendet tett, és beverekedte magát harmadik nekifutásra a két Toyotás versenytárs közé. A belga fiú 0,7 másodperccel volt lassabb, mint Evans. Rovanpera végül a harmadik leggyorsabb lett, és pénteken életében először élheti át a szakasznyitást, mint a bajnokság élén álló, legtöbb ponttal rendelkező világbajnoki résztvevő.

"Jó érzés ebben a pozícióban lenni, de a pénteki utak állapota a pályabejárás után eléggé felhordásos lehet." - mondta a 20 éves finn. "Tehát nem sokat fog segíteni az első hely, de mindezek ellenére nagyszerű érzés vezetni a ponttáblát."

Az Arctic Rally Finland győztese, Ott Tanak zárta a legjobb négyes sorát a Hyundai i20 Coupe WRC-ben. Első erőfeszítésével hat másodperccel maradt le Rovanpera-tól, a kilométerek előrehaladtával pedig 1,5 másodpercre tudta lecsökkenteni a különbséget. A hétszeres bajnok, Sébastien Ogier három próbálkozása közül a másodikban az ötödik helyre való időt hozta össze, éppen a Toyota juniorja, Takamoto Katsuta előtt. Fourmaux hetedik pozíciója egészen motiválóan hatott az M-Sport Ford csapatára, akik első ízben adták meg a franciának a lehetőséget egy WRC-ben. Külön öröm a cumbriai gyár számára, hogy márka tekintetében Fourmaux volt a legsikeresebb, hiszen a másik Ford WRC-vel Gus Greensmith a nyolcadik, míg Teemu Suninen egy Rally2-es Fiestával a tizenegyedik időt autózta az erdők övezte aszfaltos gyorsasági szakaszokon. "Őszintén szólva élveztem az autózást." - mondta Fourmaux. "A szakasz meglehetősen kanyargós és keskeny, nem a legegyszerűbb elsőre, de tetszik."

Pierre-Louis Loubet a Hyundai másodcsapatos WRC-jében csak egy tizeddel volt lassabb, mint Greensmith, míg Craig Breen, aki legutolsó szereplésén a negyedik lett az észak-finneknél, a Hyundai harmadik autójában a legjobb tízben fejezte be a bemelegítést.

A horvátok debütáló eseménye egy csütörtök esti rajtceremóniával folytatódhat, míg pénteken nyolc gyorsasági szakasz közel száz versenykilométeren adja meg a lehetőséget a versenyzőpárosoknak a pozíciók elosztására.

A 2021-es Rally Croatia shakedown végeredménye:
1. Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota Yaris WRC 2:45.1
2. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 Coupe WRC +0.7
3. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC +1.3
4. Ott Tanak/Martin Jarveoja - Hyundai Coupe i20 WRC +1.5
5. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC +2.5
6. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +3.8
7. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta WRC +4.1
8. Gus Greensmith/Elliott Edmondson - Ford Fiesta WRC +4.6
9. Pierre-Louis Loubet/Vincent Landais - 2C Hyundai i20 Coupe WRC +4.7
10. Craig Breen/Paul Nagle - Hyundai i20 Coupe WRC +6.5

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33