l1
l2


 

Neville nyerte az olasz bemelegítést

Június 3.
Thierry Neuville sikerét hozta a szardíniai VB futam bemelegítésén. A csütörtök délelőtti ráhangolódáson a Hyundai Motorsport a belga versenyző mellett Ott Tanak sikerét is elkönyvelhette a második leggyorsabb idővel. A harmadik helyet a Ford Fiesta WRC-vel Teemu Suninen szerezte meg.

Thierry Neuville megadta a kezdőlökést a Rally Italia Sardegna csütörtök délelőtti shakedown szakaszán, majdnem egy másodperccel megelőzve Hyundai-os csapattársát, Ott Tanakot. Neuville és Tanak egyaránt erős eredményt szeretne megcsípni Szardínián, miután érdemi bajnoki pontokat nem sikerült szerezni Portugáliában két héttel ezelőtt.

A rövid 2,89 kilométeres Loiri Porto San Paolo bemelegítő gyorson mutatott teljesítmény rámutat arra, hogy a két Hyundai-os példamutatóan hangolódott rá a hétvégére, ugyanis Neuville negyedik és egyben utolsó menetében egy 1 perc 50.7 másodperces időt állított be. Jó a kezdés, de mindkét versenyző határozottan állította nyilatkozatában, hogy igen küzdelmes hétvége elé néznek, ahol minden méter számítani fog minden egyes versenynapon.

"Szardínia szakaszai közel sem olyan sima felületűek, mint Portugáliában voltak, és biztos vagyok benne, hogy sok meglepetést fognak okozni a laza kavicsok, így valószínűleg nagy kihívás vár ránk." - mondta Tanak.

Sebastien Ogier, aki a shakedown negyedik leggyorsabbja volt, és pénteken megnyitja a futamot, hozzátette: "Nem lesz könnyű, az biztos, meg kell próbálnunk kockáztatni, mint mindig, hogy megpróbáljunk kompenzálni, de az biztos, hogy a péntek nehéz lesz."

Ogier végül 1,2 másodpercet kapott Neuville-től, és 2 tizedet attól a Teemu Suninen-től, aki R5-ös kirándulásait követően ismét a királykategóriában bizonyíthat az M-Sport Ford jóvoltából egy Fiesta WRC-ben. A finn versenyző az első kör után a WRC kategóriában a legutolsók között sínylődött, de negyedik nekifutásra négy másodpercet javult az előző körben hozott idejéhez képest, mely azonnal besorolta őt a dobogó legalsó fokára. Az olaszországi sziget esemény azonban a finn első versenye a WRC-vel a februári Arctic Rally Finland óta, és ezért nincs tapasztalata arról, hogy a Pirelli új fejlesztésű murvás gumiabroncsa miként tud alkalmazkodni a murvás körülményekhez. Az első kör után Suninen azonnal meg is jegyezte: "A gumik meglepően különböznek az előző fejlesztéstől, ilyet még soha nem tapasztaltam."

Dani Sordo az olasz futam győzelmének mesterhármasát kergeti a héten, a Hyundai pilótája pedig az ötödik leggyorsabb volt a shakedown-on - 1,6 másodperccel lemaradva az első helyen toporgó csapattársa mögött. A spanyol 0,1 másodperccel maradt csak el Elfyn Evanstól, aki két hete az utolsó szakaszon csúszott le a második helyre, átadva a dobogó legfelső fokát Sordo számára. Kalle Rovanpera a Yaris WRC-vel a hetedik lett, ezzel megegyezett Evans shakedown-on tett legjobb erőfeszítésével, azaz 1 perc 52,4 másodperccel. A fiatal finn érezhetett egy kis déjà vu-t, ugyanis nem tudta időben megkezdeni első kísérletét – egy kérdéses műszaki problémával tért vissza a szervizparkba. Rovanpera csak bízik abban, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, hiszen hasonló eseményeket élt át Portugáliában a szombati versenynapon. Egyelőre úgy tűnik, a szerelők orvosolták a helyzetet, és a húszéves versenyző három kört tudott teljesíteni.

Az M-Sport Gus Greensmith-je, akit Stuart Loudon navigálásával teljesíti a hétvégét, mivel állandó társa, Chris Patterson személyes okokból nem tud részt venni Szardínián, 0,4 másodperccel maradt el Rovanpera legjobb idejétől. „Ez a szakasz olyan volt, mintha aszfalton autóztam volna.” - mondta. "Számítottam arra, hogy letakarítják a srácok előttem az utat, de annyi felhordás volt az úton, mint egy aszfalt versenyen, úgyhogy ezt érdemes megfontolni vasárnapra."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33