l1
l2


 

Drámai fordulat, két Toyota az élen Szardínián

Június 5.
Egy drámai versenynapot követően Sebastien Ogier ragadta magához a legelőkelőbb pozíciót a Rally Italia Sardegna szombati kilométereit követően. A Toyota magabiztosságát a francia versenyző győzelmi esélyei mellett tovább bizonyítja Elfyn Evans második időeredménye. Thierry Neuville a dobogó legalsó fokáról várja a vasárnapi hajrát

Sebastien Ogier-t csak egy nap választja el a 2021-es szezon harmadik világbajnoki győzelmétől. Ugyan a szombati utolsó gyorsasági legsikeresebb teljesítményét a csapattársa, Elfyn Evans mutatta fel, mindezek ellenére a francia egy magabiztos, közel negyven másodperces előnnyel fordulhat rá a mindent eldöntő vasárnapi versenykilométerekre.

A 2021-es Rally Italia Sardegna abszolút értékelésének második helyén álló Evans 1,5 másodpercet adott Toyotás csapattársának, Ogier-nek, mely lendület pontosan arra volt elég, hogy negyven másodpercen belülre csökkentse hátrányát, de a bajnokság vezetője még így egy megnyugtatónak mondható 38,9 másodperccel a walesi előtt várja a vasárnapi nagy hajrát. Thierry Neuville a pénteki sikertelenségből egy kicsit kilábalt, ám a dobogón való feljebb jutásért nagyon oda kell tennie magát, hiszen Evans 22,7 másodperces előnyt tart a Hyundai belga versenyzőjével szemben, miután még néhány másodpercet kihúzott tizenhatodik szakaszból. „Nyilvánvaló, hogy nem ott vagyok, ahol lenni szeretnék, az utolsó dobogós helyekért küzdök jelent pillanatban, de jól tudjuk, hogy Szardínia egy olyan hely, ahol ezek és más dolgok is megtörténhetnek.” - mondta Neuville.

"Próbáltam néhány szakaszon odatenni magam, de valahogy nincs meg az a sebességem, ami a sikerhez kellene. Kipróbáltunk néhány dolgot, megváltoztattuk a lengéscsillapítókat, de valahogy mégsem akar úgy összeállni ez a hétvége, ahogy szeretnénk." - tette hozzá. "Küzdök, ahogy tudok, néha úgy érzem, súrolom a határt, de mégsem látok olyan jó időeredményt a célban, ami boldoggá tenne."

Ogier eközben sokkal lelkesebb volt a nehéz és egyben durva szardíniai kihívások tekintetében, és elismerte, hogy eddig tökéletesen alakul számukra a hétvége. "Pénteken a kedvezőtlen rajtpozíció ellenére nagyon erősek tudtunk lenni, és ma is mindent megtettünk, amit csak lehetett, így holnap be kell fejeznünk a munkát."- mondta a francia címvédő

A Toyota junior programjának keretében rajthoz álló Takamoto Katsuta pályafutása legjobb világbajnoki negyedik helyéért küzd meg a szigeteseményen. A japán fiú sokat nem szeretne már kockáztatni, hiszen a dobogó legalsó foka valószínűtlennek tűnik, mivel egy igen tekintélyes távolságban, 2 perc 59,6 másodperccel van Neuville mögött. "Maga a tény, hogy a negyedik helyre vagyok esélyes jó, viszont sajnálom, hogy több társam idő előtt búcsúzott a futamtól. Ennek fényében azért bennem másabb hatást kelt ez a dobogóközeli eredmény sajnos." - ismerte el Katsuta.

Kalle Rovanpera nagyobb probléma nélkül teljesítette a szombatot, de számára a középpontban elsősorban a vasárnapi powerstage áll a plusz pontok miatt, mivel pénteken a felfüggesztéssel kapcsolatos kiesése miatt nem volt szükséges a szardíniai futam második versenynapján a maximumon autóznia. Teemu Suninen hasonló helyzetben volt a verseny legelső gyorsaságiján átélt búcsú után, de egy fokkal nehezebb feladat elé nézett, hiszen az első volt a szakaszokon, és versenytársai előtt takaríthatta a látványosan durva felületű utakat. A két finn számára tehát a kitartás az elsődleges szempont, viszont szombaton is akadt egy kieső, aki a búcsúig igazán meghatározó része volt a mezőnynek. Dani Sordo a tizenötödik gyorsaságin egy látványos bukfencet követően a második helyről volt kénytelen kiállni. A Hyundai számára ez külön szomorúság, hiszen a spanyol harmadik szardíniai győzelmét szerette volna bezsebelni június első hétvégéjén. Az alzenaui alakulat ráadásul az első helyre esélyes Ott Tanak miatt is mérgelődhet, ugyanis az észt versenyző a tizenkettedik részen egy balos kanyarban lévő kisebb szikladarab miatt felfüggesztés problémákkal lett gazdagabb, majd a pálya szélére húzódva pár keresetlen szó után végül feldolgozta, hogy a szardíniai magabiztosnak tűnő első hely sajnálatos módon elszállt.

A WRC2-esek mezőnyében parázs küzdelem várható vasárnap – a kategória legjobbjának a szombati kilométerek után Jari Huttunen bizonyul, ám a Hyundai versenyzője mögött Mads Östberg mindösszesen 2,7 másodperccel van elmaradva. A norvég valószínűleg rakétamódra fog kapcsolni, hiszen csak előre tekinthet, ugyanis a harmadik helyen mögötte érkező Marco Bulacia már bőven tisztes távolból, több mint két perces elmaradással nézheti az előtte zajló eseményeket.

A 2021-es Rally Italia Sardegna szombati eredménye:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC 2:50:33.1          
2. Elfyn Evans/Scott Martin - Toyota Yaris WRC +38.9
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 Coupe WRC +1:01.6
4. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +4:01.2
5. Jari Huttunen/Mikko Lukka - Hyundai i20 R5 +8:09.6
6. Mads Östberg/Torstein Eriksen - Citroen C3 Rally2 +8:12.3
7. Yohan Rossel/Alexandre Coria - Citroen C3 Rally2 +8:57.5
8. J. López/Diego Vallejo - Skoda Fabia Rally2 Evo +9:35.3
9. Jan Solans/R. Sanjuán - Citroen C3 Rally2 +9:45.0
10. Marco Bulacia/M. Der Ohannesian - Skoda Fabia Rally2 Evo +10:13.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33