l1
l2


 

Ogier nyerte a shakedownt Kenyában

Június 24.
Sebastien Ogier megadta az alaphangot a Safari Rally Kenya shakedown kilométerein. Az afrikai esemény bemelegítésén a francia világbajnok mögött a csapattárs, Elfyn Evans érkezett, a Hyundai színeiben pedig Thierry Neuville autózta a harmadik leggyorsabb időt.

A Toyota Gazoo Racing világbajnoka, Sebastien Ogier megadta a tempót a 2021-es Safari Rally Kenya shakedown szakaszán, amely az első világbajnoki összejövetel Afrikában 2002 óta. Tekintettel arra, hogy tizenkilenc éve a sorozat menetrendjében nem szerepelt a Safari, a hétvége mindenki számára meglepő újdonságokat és fordulatos időeredményeket tartogat. Így nem meglepő a kijelentés, hogy a Loldia szakasz shakedown kilométerei talán fontosabb volt, mint más versenyeken, ugyanis a versenyzők arra törekedtek, hogy minél jobban megértsék a gyorsaságikat versenytempónál.

Az új kihívás ellenére egy ismerős arc azonnal megrázta magát - Ogier 0,1 másodperccel gyorsabban állította le az órákat, mint Toyotás csapattársa, Elfyn Evans, hogy megnyerje a szezon első bemelegítő részét a francia. "Meg kell próbálnunk az eddigi tapasztalatainkat ismeretlen körülmények között kamatoztatni, és ügyesebbnek kell lennünk, mint valaha.” - mondta Ogier. "Könnyebb kimondani, mint megcsinálni, de mindent megteszünk majd a sikeres hétvége reményében."

Evans - aki 11 ponttal lemaradva követi Ogiert a bajnokságban a második helyen- a negyedik körben a legjobb időt csípte meg, akárcsak csapattársa, és alig várja az előttük álló szafari kihívást, és a pénteki teljes versenynapos kezdést. Thierry Neuville Hyundai i20 Coupe WRC-je verekedte még be magát a legjobb háromba az 5,4 kilométeres távon, ahol egy 3 perc 43,7 másodperces időt állított be; kereken egy másodperccel volt lassabb Evans teljesítményétől. Csapattársa, Dani Sordo - aki a szardíniai kiesés után egy erős teljesítményben reménykedik - lenyűgöző 4,7 másodperccel volt gyorsabb a shakedown első passzán, de visszább esett a negyedikre, Neuville mögé 0,8-as hátránnyal. Neuville elmondta: „Az első shakedown kör után valóban nagyon érdekes eseményt tudunk elképzelni! Szerettünk volna egy kis kalandot, most megkaptuk, ezért kíváncsian nézünk vele szembe."

A Toyota utánpótlása, Takamoto Katsuta elismerte, hogy a Safari páratlan új élményt jelent, melyre tökéletes bizonyíték a shakedown. A kis japánnak a Yaris WRC-t egyébként az ötödik helyre sikerült behoznia. Csupán 0,1 másodperccel előzte meg Gus Greensmith Ford Fiesta WRC-jét. Greensmith, akit újra Chris Patterson terelget a jobb egyből a szardíniai szünetet követően, szintén izgatott ezen új kihívás tekintetében. "Ez az egyik legkönnyebb szakasz - mondta az első kör után -, a versenynapokon ettől csak keményebb körülmények várnak ránk."

Kalle Rovanpera egy hetedik helyre való időt autózott a szerdai bemelegítésen. Ott Tanak - aki mechanikai gondok miatt búcsúzott az utolsó két, győzelemre esélyes futamtól - a nyolcadik leggyorsabb volt a Hyundai i20-assal, és "sok meglepetést" jósol a hétvégére.

A 2021-es Safari Rally Kenya shakedown eredménye:
1.Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC 3:42.6
2.Elfyn Evans/Scott Martin – Toyota Yaris WRC +0.1
3.Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe – Hyundai i20 Coupe WRC +1.1
4.Dani Sordo/Borja Rozada – Hyundai i20 Coupe WRC +1.9
5.Takamoto Katsuta/Daniel Barritt – Toyota Yaris WRC +3.0
6.Gus Greensmith/Chris Patterson – Ford Fiesta WRC +3.1
7.Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen – Toyota Yaris WRC +3.5
8.Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai i20 Coupe WRC +4.6

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33