l1
l2


 

Neuvile vezet egy drámai nap végén Kenyában

Június 25.
Az első versenynap drámai történéseit túlélve Thierry Neuville uralja a Safari Rally Kenya mezőnyét hét pénteki gyorsaságit követően. Takamoto Katsuta másodikként várja a szombati rajtot, míg a Hyundai legnagyobb örömére Ott Tanak verekedte be magát a legjobb három közé.

Igazán parázs és nem megszokott történések színesítették már az első versenynapot Kenyában. A Safari Rally 2002 óta első ízben ad otthont a rali krémjének küzdelméhez, mely eseményt a versenyzők izgatottan várták, hiszen ezt az afrikai kitérőt pontosan olyan kihívásnak remélték, ahol mindenki egyenlő feltételekkel és lényegében korábbi tapasztalatok hiányában állhatnak oda a murvás szakaszok rajtvonalához. Nos, az elgondolás logikus lenne első körben, ám tényleg annyi, de annyi újdonságot tartogattak a murvás kanyarok, hogy szinte már az első versenynap látványos csillaghullás szemtanúi lehettünk.

Már a délelőtt folyamán elkezdődött a harc az idővel majd szinte azonnal a körülményekkel is. Thierry Neuville egészen konzisztens teljesítményt mutatva a péntek első felét erősen hozta, ám elvesztette 5,1 másodperces vezetését a Toyota finn reménysége, Kalle Rovanpera ellen a délutáni első szakaszon, miután a finn szakaszgyőzelmet húzott be az ötödik, közel tizennégy kilométeres szakaszon. A Hyundai belgája azonban felszívta magát és visszavágott a következő rész megnyerésével, majd előnyét tíz másodpercre növelve abszolútban újra visszavette a vezetést. Neuville azonban az utolsó pillanatra is hagyott bőven izgalmakat – a pénteki utolsó szakasz majdnem keresztbe húzta a belga terveit. Neuville dupla defekttel gazdagodott, ötödik időt csípte el, abszolútban pedig még így is tizennyolc másodperces előnnyel fordulhat rá a szombati kilométerekre.

"Meglepett nagyon, hogy a délelőtti körhöz képest mennyire látványosan romlott a szakaszok állapota." - mondta a belga. "A keréknyomok nagyon mélyek. Nem tudsz jó sebességet elérni, mert szinte csak süllyedsz lefelé. Autóink nem elég magasak ahhoz, hogy valóban megfeleljenek ezeknek a körülményeknek.” Elsőre úgy tűnt, hogy a második pozícióban toporgó Rovanpera felveszi a rali vezetést, de homokos terep okozta a vesztét, és beragadt a szakaszon. A szervezők addig meg is állították a versenyt, amíg a Toyota fiatalja biztonságos helyre nem került.

A harmadik helyezett, a Hyundai színeiben mozgolódó Ott Tanak kihasználta csapattársa helyzetét, de ő is bal első defektet szenvedett és 54,9 másodpercet veszített. Sebastian Ogier negyedik, Neuville-től közel kettő perc az elmaradása, miután az utolsó szakasz előtt még két és fél perccel volt elmaradva az abszolút értékelés legjobb időeredményétől. Az ötödik hely az M-Sport Gus Greensmithjéhez tartozik csapattársa, Adrien Fourmaux előtt. Az elrajtolt tizenegy WRC-ből csak hat maradt versenyben, mivel a Safari feltételei Elfyn Evans, Dani Sordo, Martin Prokop és többek között Oliver Solberg számára is a véget jelentette.

Szombaton egy újabb fejezetet jelentő, kőkemény körülmények keretében folytathatják a még versenyben maradt párosok a Safari Rally Kenya 2021-es kiadását. Hat gyorsasági szakasz és 132 versenykilométer lesz terítéken hasonlóan meglepetéseket jelentő murvás kanyarok által.

A 2021 Safari Rally Kenya pénteki eredménye:
1. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe – Hyundai i20 Coupe WRC 1:23:19.1
2. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt – Toyota Yaris WRC +18.8
3. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai i20 Coupe WRC +55.8
4. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC +1:49.4
5. Gus Greensmith/Chris Patterson – Ford Fiesta WRC +1:56.1
6. Adrien Fourmaux/Jamoul Renaud – Ford Fiesta WRC +2:19.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33