l1
l2


 

Neuvile őrzi a vezető helyet a Safarin

Június 26.
Egy újabb páratlanul izgalmas versenynapot követően Thierry Neuville megőrizte vezető helyét a Safari Rally Kenya szombati szakaszain. A Toyota juniorja, Takamoto Katsuta továbbra is eséllyel pályázik a dobogó középső fokára, míg Sebastien Ogier a harmadik helyre tornázta fel magát.

Egészen impozáns kezdéssel lendült bele a szombati versenynapba Thierry Neuville – a Hyundai versenyzője a Safari Rally Kenya abszolút értékelésében majdnem fél percre növelte előnyét szombat reggel, egy lazának tűnő, ám annál nagyobb kihívásokat jelentő kilométerek keretében. Lenyűgöző tájakkal övezve, egyenletesebb és gyorsabb utakon az Elmenteita-tó környékén a belga a nyitó Elmenteita részt a lehető legügyesebben lekezelte, és 26,3 másodpercre bővítette ki előnyét Takamoto Katsuta-val szemben.

A Soysambu és a Sleeping Warrior gyorsokon további erős időeredményeket csípett el, így a Toyota előtt 28,1 másodperces vezetéssel térhetett vissza Neuville a Naivasha szervizparkba. Az azonban tény, hogy kevésbé eszeveszett reggel volt a szombat a pénteki történésekhez képest, amely keretében több élmezőnybeli versenyző is a pálya szélére kényszerült.

"Az első nap tapasztalatával annyi mindent megtudhatsz ezekről a körülményekről, amit a következő napra tovább vihetsz a beállítással, a menetmagassággal és a sebességgel kapcsolatban." - osztotta meg gondolatait Neuville. "Egy nap alatt sikerült annyit tanulnunk, hogy szombaton már mindenki tudta, milyen szakaszrészeken tud gyorsan autózni. Talán egyszer egy kicsit szélesebbre vettem az ívet, durva köveken mentem át, de szerencsére jól jöttem ki a helyzetből.”

Katsuta óvatos volt, de a japánnak azért kellett hátrafelé pislognia, hiszen Ott Tanak a nap elején még belátható távolságban volt tőle. „Pontosan ezt kellett tennem. Elég nehéz szakaszokat teljesítünk, és annyi hibát követek el." - magyarázta Katsuta. "Nem kockáztattam nagyot, de olyan nehéz követni az utat és betájolni magad, hogy hol vagy."

A bajnokság éllovasa, Sebastien Ogier erősen teljesítette a szombat délelőttöt, melyre tökéletes bizonyíték, hogy megnyerte a Soysambut és a Sleeping Warriort is. A Toyota versenyzője nagy terve, hogy beveszi a harmadik helyen toporgó Ott Tanakot, és a két szakaszgyőzelemmel ugyan közelebb került hozzá, de a szervizparkba egy közel 38 másodperces hátránnyal tért még így is vissza. „Ez azért még nem a határon autózás, de azért kell gyakorolnunk bizonyos nyomást. A különbségek nagyok, ezért egy normális küzdelemben nem igazán lehet elkapni a másikat, de ez a Safari, és annyi minden megtörténhet.” – magyarázta Ogier.

Gus Greensmith az ötödik maradt a Ford Fiestás csapattársa, Adrien Fourmaux előtt, akiket 39,4 másodperc választott el a reggeli kör után. Fourmaux második volt Soysambu-ban, de nehezebben viselte a Sleeping warriort, ugyanis a megtört tető szellőzőnyílás port engedett az autóba, és akadályozta a láthatóságot. Kalle Rovanpera, miután pénteken visszavonult, amikor Yaris a homokba ragadt, újraindult, hetedik volt, majdnem nyolc perces lemaradással.

A délelőtti határozottság még nagyobb elánt vett Neuville teljesítményében, ugyanis a második kör három szakaszán 57,4 másodpercre tornázta fel előnyét az élen a Hyundai belgája. A nap zárórésze, mely 31 kilométert jelentett, keményen megtréfálta a mezőnyt Dani Sordo és Elfyn Evans kivételével. E két versenyző szerencséjére legyen mondva, hogy ők még a gyorsan jött égi áldás előtt letudták a távot, ám Adrien Fourmaux már nagyjából a gyors felénél belekeveredett az esőzésbe. A Fordos versenyző után érkezők pedig egytől egyig mind nehéz látási viszonyok és csúszós körülmények között voltak kénytelenek befejezni a szombatot. Még e tényezők között is egyébként Neuville jól teljesített Katsutához képest, aki lecsúszott az útról és több mint 20 másodpercet hagyott bent. „Érdekes nap volt ez a mai, igazából nem tudok áradozni róla, egyszerűen túl kellett élni. - mondta Neuville. "Az elmúlt két nap során folytatott küzdelem után nem voltam hajlandó elveszíteni ezt a pozíciót, és amit csak tudok, megteszek érte."

Takamoto Katsuta első világbajnoki dobogós helyezéséért küzd a Toyota Yaris WRC-vel, és Ott Tanak egyre nagyobb nyomás alá került. A japán versenyző kőkeményen dolgozik előnye megtartásán, és egyelőre úgy tűnik, sikerül a terve. De minden rosszul ment az észt versenyző számára a Sleeping warrior részen. Az utolsó szakaszon a vihar következtében a Hyundai i20-as szélvédője elpárásodott, és meg kellett állnia, hogy letörölje azt. "A rajt után nem sokkal esni kezdett, és sajnos a szélvédőfűtés az én oldalamon nem működött."

A bajnokság éllovasa, Sebastien Ogier a pénteki felfüggesztési gondok után próbált egy kis kicsit visszatalálni az élmezőnybe. A francia három szakaszt nyert, de legnagyobb előrelépése az utolsó szakaszban következett be. Óvatosan vezetett az esőben, és mivel Tanak közel két percet veszített a szélvédője miatt, ezért a francia sikeresen meghódoította a harmadik helyet szombat estére, mindössze 18,1 másodperccel Katsuta mögött. A Ford Fiestás duó, Gus Greensmith és Adrien Fourmaux az ötödik, illetve a hatodik helyet szerezte meg. Fourmaux túlélt egy látványos kétkerekű pillanatot az utolsó előtti gyorson, míg Greensmith az esőben látványos csúszkálások közepette próbálta túlélni a fennmaradó távot.

A 2021-es Safari Rally Kenya szombati eredménye:
1.Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe - Hyundai i20 Coupe WRC 2:45:04.6
2.Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +57.4
3.Sebastien Ogier/Julien Ingrassia - Toyota Yaris WRC +1:15.5
4.Ott Tanak/Martin Jarveoja - Hyundai i20 Coupe WRC +2:21.2
5.Gus Greensmith/Chris Patterson - Ford Fiesta WRC +2:39.4
6.Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta WRC +2:51.4
7.Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen - Toyota Yaris WRC +11:04.3
8.Onkar Rai/Drew Sturrock - Volkswagen Polo Gti R5 +25:59.1
9.Karan Patel/Tauseef Khan - Ford Fiesta R5 +31:31.8
10 Carl Tundo/Timothy Jessop - Volkswagen Polo Gti R5 +33:26.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33