l1
l2


 

Kettős Toyota sikerrel zárult a Safari Rally

Június 27.
A Safari Rally Kenya zárónapja is fordulatos pillanatokat tartogatott a versenyben maradt párosok számára. A Toyota kettős győzelemmel üdvözölte az afrikai kontinenst - Sebastien Ogier győztesként ünnepelhetett, Takamoto Katsuta élete legjobb eredményére tett szert a második hellyel, Ott Tanak pedig a dobogó legalsó fokát foglalta el.

Sebastien Ogier 21,8 másodperccel aratott győzelmet a Toyota juniorja, Takamoto Katsuta előtt, mely a francia számára idén immáron a negyedik elsőséget hozta el az eddigi hat futamból. E hétvégi eredmény kifejezetten kedves a világbajnoki címvédő számára, hiszen egy olyan versenyen bizonyíthatott, mely 19 év után először tért vissza a világbajnokság menetrendjébe. Katsuta élete első dobogóját szerezte meg a második hellyel, és a japán fiú két szakasz erejéig vasárnap délelőtt átélhette azt a felemelő érzést, hogy az abszolút értékelésben a legjobbként szerepelt. Ott Tanak megcsípte a harmadik helyet a Hyundai számára egy újabb mozgalmas hétvége után. Ez az eredmény egy kicsit kárpótolja a csapatot, hiszen Thierry Neuville jóvoltából nyerésre álltak, de egy felfüggesztéssel kapcsolatos probléma miatt elveszítette vezető pozícióját a belga versenyző.

Thierry Neuville a vasárnap reggeli első szakaszig vezette a ralit, majdnem egy percre Katsuta-tól, ám a hátsó jobb oldali lengéscsillapító eltört, és legnagyobb bánatára a kiállás mellett volt kénytelen dönteni a belga. Elfyn Evans továbbra is a második az összetettbeli értékelésben, miután megmentett egy pontot a 10. hellyel, valamint további három pontot a powerstage teljesítményének köszönhetően. Ott Tanak a powerstage győzelmet megszerezte Kalle Rovanpera és Evans előtt, míg Ogier további két pontot szerzett a negyedik leggyorsabbként. A bajnokságot tekintve Neuville 56 ponttal van Ogier mögött, Tanak további nyolc, Katsuta pedig három ponttal van Tanak mögött.

"Elképesztő élmény volt itt lenni, hihetetlen támogatást kaptunk az itt élő emberektől." - mondta Ogier, aki pénteken reggel még nem is reménykedett abban, hogy győztesként ünnepelhet a vasárnap délutáni célban. "Nagyon köszönöm srácok, gyönyörű országotok van! Nagyszerű győzelem volt ez számunkra.  Gratulálni szeretnék Takának is, hiszen elképesztő munkát végzett!"

A hétszeres bajnok csütörtökön megnyerte a szuperspeciált, ám amint a rali a vadonba vette az irányt, Neuville ragadta magához az első helyet. A Hyundai versenyzője ekkor még szigorú kihívással nézett szembe Rovanpera részéről, de a 20 éves fiatalember szerencséje elég hamar elveszett, amikor a pénteki utolsó szakaszon beragadt a homokba, és már csak a szuperrali szabályai alapján folytathatta a kilométereket a következő napon.

Az M-Sport a 2021-es szezon legerősebb eredményét érte el, mivel versenyzői, Adrien Fourmaux és Gus Greensmith a negyedik, illetve az ötödik helyen végeztek. A Ford volt egyébként az egyetlen csapat, amely kiesés nélkül teljesítette a Safarit, annak ellenére, hogy a rendezvényre Kenya és az Egyesült Királyság bázisa közötti karanténkorlátozások miatt korlátozott számú személy vett részt. Fourmaux számára külön kedves az afrikai futam, hiszen élete első szakaszgyőzelmét is begyűjthette a tizenhatodik részen. „Hatalmas köszönetet kell mondanom az M-Sport csapatnak ezért a lehetőségért." - mondta. "Az autó tökéletes volt, minden probléma nélkül."

A világbajnokság hatodik futama tehát tovább növelte a bajnoki címvédő esélyeit immáron a nyolcadik év végi elsőségre, ám a nagy küzdelmeknek továbbra sincs vége - a srácok legközelebb július közepén csaphatnak össze Észtország páratlan szépségű gyorsasági szakaszain.

A 2021-es Safari Rally Kenya végeredménye:
1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Toyota Yaris WRC 3:18:11.3
2. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt - Toyota Yaris WRC +21.8
3. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Hyundai i20 Coupe WRC +1:09.5
4. Adrien Fourmaux/Renaud Jamoul - Ford Fiesta WRC +1:44.7
5. Gus Greensmith/Chris Patterson – Ford Fiesta WRC +1:54.6
6. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen – Toyota Yaris WRC +10:53.4
7. Onkar Rai/Drew Sturrock – Volkswagen Polo Gti R5 29:26.4
8. Karan Patel/Tauseef Khan – Ford Fiesta R5 +33:30.4
9. Carl Tundo/Timothy Jessop – Volkswagen Polo Gti R5 +36:40.7
10. Elfyn Evans/Scott Martin – Toyota Yaris WRC +49:22.7

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33