l1
l2


 

Összeállt a mezőny a Barumra

Augusztus 19.
A jubileumát ünneplő 50. Barum Czech Rally Zlín eseményére huszonnégy ország összesen közel százötven párosa adta le nevezési szándékát. Öt magyar versenyzőnk mellett olyan nagy nevek szállnak harcba az Európa Bajnokság pontjaiért, mint Jan Kopecky, Alexey Lukyanuk vagy éppen Andreas Mikkelsen.

A jelenlegi Európa bajnoki ponttábla öt legjobb versenyzője sem hagyja ki kontinensviadalunk legnépszerűbb eseményét, melynek a dél-csehországi Zlín városa ad otthont 2021. augusztus 27-29. között. A nézők számára az esemény látogatható, ahol egyébként a nagy nemzetközi neveken túl a cseh bajnokság szinte teljes csúcsával fogja borzolni a kedélyeket. A Rally2 (R5) kategóriában szereplő harminchat autó száma a nevezők listáján remek látványt ígér a rajongóknak a gyorsasági szakaszok mentén, és a kétkerekesek kategóriája is számos külföldi duóval válhat izgalmassá. Az európai pontokért összesen nyolcvanöt versenyző száll harcba.

A legnagyobb favoritok között ott lesz a zlíni esemény nyolcszoros győztese, a hétszeres cseh bajnok Jan Kopecky (Skoda Fabia Rally2 Evo) a magánkézben működő Agrotec Skoda Rally Team csapatával, ám komoly menetelést ígér az EB jelenlegi bajnokesélyese, az orosz Alexey Lukyanuk (Citroen C3 Rally2) is. A legmagasabb szinten szeretne bizonyítani a norvég Andreas Mikkelsen, a spanyol Efrén Llarena, a lengyel Mikolaj Marczyk (mindegyikük Skoda Fabia Rally2 Evo-val áll rajthoz) vagy a WRC 3 világbajnok finn Jari Huttunen (Hyundai i20 R5) is. Magyar részről Herczig Norbert, osztrákoktól Simon Wagner (Skoda Fabia Rally2 Evo), franciáktól Yoann Bonato (Citroen C3 Rally2), olaszoktól Umberto Scandola (Hyundai i20 R5) vagy éppen az írektől Callum Devine (Ford Fiesta R5 MkII) nagy eséllyel megkeverheti a kártyákat az élmezőnyben. A csehek nagy kedvence, Kopecky mellett Erik Cais (Ford Fiesta R5 MkII), Filip Mares, Tomás Kostka, Petr Semerád (mindegyikük neve mellett Skoda Fabia Rally2 Evo szerepel), Dominik Strítesky, Miroslav Jakes, Adam Brezík, Veroslav Cvrcek (Skoda Fabia R5) képviseli a cseh elitet. A regnáló cseh bajnok, Václav Pech, Ford Focus WRC -vel az európai mezőny után a nemzeti kategóriában tűnik fel 87-es rajtszámmal.
Az ERC 2 értékelésében külön figyelmet érdemelhet egy orosz fiú, aki lett engedéllyel toporog majd a rajtnál – ő Dmitrij Feofanov (Suzuki Swift R4-essel). Ifj. Érdi Tibor (Mitsubishi Lancer EVO X), a lengyel Dariusz Polonski (Fiat 124 Abarth RGT) és Michal Pryczek is feltűnnek Zlínben (Subaru Impreza STi). A Skoda Fabia Rally2 Kit (R4) Európa-bajnoki premierjén a finn Teemu Asunmaa és az ukrán Serhii Potiiko litván licenccel jelenik meg a Proracing Rally Team színeiben. Az EB Junior kategóriában az észt Ken Torn és a norvég Oscar Solberg - aki Oliver unokatestvére – okozhat páratlan pillanatokat egy-egy Ford Fiesta Rally3-assal.
Az 50. Barum összesen 786 kilométer hosszú, és nyolc különböző részen tizenöt gyorsasági szakaszt foglal magába, amelyek teljes hossza 211 kilométer. A verseny augusztus 27-én, pénteken 17 órakor kezdődik Zlín központjában, a városháza előtt, ahol két nappal később, augusztus 29-én, vasárnap tűnhet fel a legeredményesebb páros a célban.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33