l1
l2


 

Mikkelsen volt a leggyorsabb a cseh bemelegítésen

Augusztus 27.
Andreas Mikkelsen teljesítette leggyorsabban a Barum rali péntek délelőtti kvalifikációját. A norvég versenyző nyomában két cseh versenyző érkezett - a második időt egy látványos autózással Erik Cais csípte el, míg Jan Kopecky a harmadik helyre lőtte be magát.

A tavalyi évben a járvány következtében elmaradt jubiláló 50. Barum Czech Rally Zlín az idei szezon felvonásaként ünnepli meg évfordulóját. Az esemény évek óta az Európa Bajnokság szívét jelenti, és a meghozott kormányzati intézkedések ellenére is hatalmas érdeklődés kíséri a dél-csehországi gyorsasági szakaszokat elfoglaló rendezvényt.

Csütörtökön, ami lényegében a nulladik napot tette ki, a szervizpark területén megrendezett gépátvétel keretében vehettük szemügyre a versenyzőpárosok autóit. Pénteken délelőtt már a kvalifikációs és shakedown kilométerek alkalmával versenytempóban is képet kaphattunk a párosok lelkesedéséről, mely programra az időjárás nem feltétlenül a pozitív formáját mutatta. A szemerkélő eső bizonyos kanyarokban látványos autózásokat hozott, amit az élmezőny határozottan élvezett, kivéve egy versenyzőt. Sajnálatos módon Alexey Lukyanuk a hét első felében letudott tesztelések során összetörte az autóját, mely incidens miatt a rajthoz állás és a pontgyűjtés lehetősége meghiúsult.

A zlíni városrészben, Malenovicében megrendezett négy kilométeres kvalifikációs távot leggyorsabban a norvég színeket képviselő Andreas Mikkelsen teljesítette. A norvég fiú ugyan kilenc éve volt részese utoljára a zlíni mezőnynek, határozott teljesítményén eddig még nem látszódott meg a kihagyás és az óvatosság.

"Ahogy sejtettük, trükkös körülmények között versenyezhetünk. Nagyon sok a felhordásos, saras rész, de valójában erre számítottunk, egyelőre nincs meglepetés." - mondta el a norvég versenyző, akinek a jobbján a svéd Jonas Andersson diktálja a kanyarokat.

A második időt a zlíni születésű, tehát a hazai pálya előnyeit határozottan élvező Erik Cais csípte el. A Ford Fiesta R5 MKII-essel mozgolódó Cais csupán 0,5 másodperccel maradt el Mikkelsen-től, akinek a pop-off szeleppel ugyan akadtak gondjai, de időben annyira mégsem mutatkozott meg ez a probléma. "Az igaz, hogy az időnk jó, de ha nincs ez a pop-off gond, még jobbak is lehettünk volna. Picit csalódott vagyok, de hosszú még ez a hétvége, reméljük a legjobbakat."

Jan Kopecky egy harmadik hellyel melegített rá a hétvégére. A rutinos versenyző próbálja óvatosan felvenni a trükkös körülmények ritmusát, és szeretné, ha egy emlékezetes hétvégét ünnepelhetne meg hazája jubiláló eseményének a céljában. „Nagyon jó itt lenni. Biztos vagyok benne, hogy kemény napok állnak előttünk, számos csúszós kanyarral. A kvalifikációra slick gumikat választottunk, hamarosan pedig meglátjuk, mi vár ránk.”

A negyedik időt egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val Miko Marczyk autózta, mögötte ötödikként pedig finn színekben Jari Huttunen érkezett. A leggyorsabb magyar páros egy tizenegyedik hellyel Herczig Norbert és Ferencz Ramón lett, míg az ERC2-es mezőnyben a Mitsubishi Lancer Evo-val Érdi Tiborék állnak az élen.
A zlíni futam folytatásaként egy péntek délutáni rajtceremóniát követően a már ikonikusnak számító esti, városi gyors adja meg a hétvége kezdőlökését, mely eredmény beleszámít a hétvége értékelésébe, így igazán hangulatos és látványos kilométereknek lehetünk szemtanúi.

A 2021-es Barum Czech Rally Zlín kvalifikációjának végeredménye:
1.Andreas Mikkelsen/J. Andersson - Skoda Fabia Rally2 Evo 2:34.711
2.Erik Cais/J. Záková - Ford Fiesta R5 MkII +0.524
3.Jan Kopecky/Jan Hlousek - Skoda Fabia Rally2 Evo +0.530
4.Miko Marczyk/S. Gospodarczyk - Skoda Fabia Rally2 Evo +0.537
5.Jari Huttunen/Mikko Lukka - Hyundai i20 R5 +0.955
6.Filip Mares/Radovan Bucha - Skoda Fabia Rally2 Evo +1.499
7.Simon Wagner/Gerald Winter - Skoda Fabia Rally2 Evo +1.810
8.Yoann Bonato/B. Boulloud - Citroen C3 Rally2 +2.228
9.Tomas Kostka/L. Kucera - Skoda Fabia Rally2 Evo +2.551
10.Miroslav Jakes/Petr Machu - Skoda Fabia R5 +2.712
11.Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Skoda Fabia Rally2 Evo +2.928
25.Érdi Tibor/Csökő Zoltán - Mitsubishi Lancer Evo X +16.981
43.László Martin/Berendi Dávid - Peugeot 208 Rally4 +27.299
49. Vogel Adrienn/Notheisz Ivett - Ford Fiesta Rally4 +37.396
52. Juhász Csaba/Juhász István - Mitsubishi Lancer Evo X +48.221

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33