l1
l2


 

Cais-é az első nap a Barumon

Augusztus 28.
A hazai pálya előnyeit élvező Erik Cais félelmetes teljesítményének köszönhetően az élről várhatja az Európa Bajnokság cseh állomásának záró versenynapját. Jan Kopecky a második helyre esélyes a szombati kilométereket követően, míg Andreas Mikkelsen a dobogó legalsó fokán toporoghat. Herczigék hatodik idővel várják a folytatást.

A péntek esti városi gyorsasági parázs és egyben felejthetetlen hangulatot varázsolt a dél-csehországi ralis fővárosba, Zlínbe. A nézők számára a látvány a legfontosabb ezen az esti programon, a versenyzőknek azonban picit sem szabad megfeledkezniük a teljesítményükről, hiszen már az első, kilenc kilométert jelentő táv is beletartozik az esemény összetettbeli értékelésébe. Éjfél magasságában kiderült, ki volt a városi aszfalt betyárja - Jan Kopecky utolérhetetlen volt, aki mögött Andreas Mikkelsen és az a Václav Pech mocorgott, aki Ford Focus WRC-vel a cseh bajnokságba leadott nevezésével borzolta a kedélyeket. Herczig Norbiék a leggyorsabb magyarok tudtak lenni, ők egy hetedik időt csíptek el az éjszaka során.

Szombaton már komolyabb elánnal vághattak bele a versenykilométerekbe a párosok. Nyolc gyorsasági szakasz, közöttük több, már ikonikusnak számító Zlín környéki rész is helyet adott a versengésnek. A csata igazán figyelemreméltóra sikeredett az élmezőny nagyjainak köszönhetően – a zlíni születésű Erik Cais a szombati nap folyamán végig határozott tempót diktálva az utolsó, már sötétben zajló részen ragadta magához a vezető pozíciót 2,1 másodperccel. "Egyszerűen szavakat nem találok a napot lezáró részre! Hihetetlen volt, a legjobb szakasz, amit valaha teljesítettem. Több tűzijáték volt, mint újévkor, amolyan Monte-Carlo érzés fogott el. Köszönet minden rajongónak, nem találok szavakat. Nagy köszönet édesapámnak, remélem ma büszke lesz rám."

A második helyet Jan Kopecky uralja, aki három szakaszgyőzelemmel a háta mögött esélyes a dobogó középső fokára. A csehek rutinos bajnoka egy, az Agrotec Skoda Rally Team által felügyelt Fabia Rally2 Evo-val veszi be a dél-csehországi utakat, eddig egészen jó teljesítménnyel. Kopecky természetesen a győzelemre gyúr, és egyelőre megvan az esélye a dobogó legfelső fokára, hiszen két másodperc még bőven behozható a vasárnapra betervezett hat szakaszon. "Szeretném tapasztalataimat felhasználni ilyen körülmények között. Nem akarok kockázatot, de tudom, hogy kicsit ki kell lépnem a komfortzónámból a legjobb idő érdekében. Húsz évvel fiatalabban gondolkodás nélkül megtenném. Vasárnap még egy hosszú nap vár ránk, ahol megpróbálunk mindent beleadni."

Andreas Mikkelsen kilenc év kihagyás után látogatott el ismét az eseményre. Szakaszgyőzelmet legnagyobb bánatára nem sikerült megcsípnie, ám erős élmezőnybeli eredményeinek köszönhetően a dobogó legalsó fokára lehet esélyes az 50. Barum Czech Rally Zlín hétvégéjén. "Az első versenynapot viszonylag tiszta autózással teljesítettük. Számos helyen trükkös körülmények vártak ránk, ahol megpróbáltunk a legjobb formánkat hozni. Nem volt rossz nap, de a vasárnap sem lesz egyszerű, kíváncsian várjuk a folytatást."

A negyedik helyen Simon Wagner, ötödikként pedig Filip Mares érkezett a célba. Herczig Norberték a hatodik időt húzták be szombaton estére.

Az ERC2-esek mezőnyében Érdi Tiborék az élről várják a vasárnapot - mögöttük francia színekben és egy Toyota Yaris R4-essel Victor Cartier toporog 36 másodperces elmaradással.

A 2021-es Barum Czech Rally Zlín szombati eredménye:
1. Erik Cais/J. Záková - Ford Fiesta R5 MkII 1:13:41.0          
2. Jan Kopecky/Jan Hlousek - Skoda Fabia Rally2 Evo +2.1
3. Andreas Mikkelsen/Jonas Andersson - Skoda Fabia Rally2 Evo +16.6
4. Simon Wagner/Gerald Winter - Skoda Fabia Rally2 Evo +54.6
5. Filip Mares/Radovan Bucha - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:02.9
6. Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:05.3
7. Miko Marczyk/S. Gospodarczyk - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:30.9
8. Efrén Llarena/Sara Fernandez - Skoda Fabia Rally2 Evo +2:04.5
9. Callum Devine/James Fulton - Ford Fiesta R5 MkII +2:19.3
10. Miroslav Jakes/Petr Machu - Skoda Fabia R5 +2:48.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33