l1
l2


 

Idén is Kopecky nyerte a Barum Rallyt

Augusztus 29.
Jan Kopecky győzelmével zárult a csehek jubiláló EB futama. Az Agrotec Skoda versenyzőjének az ölébe hullott a dícsőség, ugyanis a dobogó legfelső fokára esélyes Erik Cais eldobta a Fordját. A második helyet Andreas Mikkelsen, a dobogó legalsó fokát pedig Filip Mares szerezte meg. Herczig Norbert negyedikként ünnepelhetett a vasárnap délutáni célban.

Az 50. Barum Czech Rally Zlín első versenynapja is szépen bővelkedett izgalmakban és meglepetésekben, és ez nem alakult másképpen a záró versenynapon sem. Vasárnapra, azaz az utolsó napra hat gyorsasági szakasz maradt, amelynek kilométereit szinte őszies körülmények között teljesíthették a versenyben maradt párosok. Az esemény legkiemelkedőbb alakja az az Erik Cais volt, aki fiatalságát és akaratát előszedve határozottan szelte a Zlín környéki kanyarokat az impozáns dizájnnal büszkélkedő Ford Fiesta R5 MKII-essel. A 22 éves versenyző az utolsó előtti gyorsaságin még húsz másodperces, mondhatni megnyugtató előny birtokában volt, ám a mindent eldöntő, powerstage részen mégis mindent bele szeretett volna adni. Mindent vagy semmit alapon Cais-nak ezúttal az utóbbi jutott – a cseh fiú kellemetlen módon eldobta a Fordot, és ezzel egyúttal a Barum győzelemnek is búcsút mondhatott. A párosnak nem esett baja a zaklatott lelkiállapoton kívül, ám az autó blokkolta a szakaszt, így a rendezők a Cais után rajtolók számára átlagolt időt osztogattak ki.

A győzelem Jan Kopecky ölébe hullott Cais kiesésével. Az Agrotec Skoda csapat versenyzője minden egyes versenynap alatt konzisztens teljesítményt nyújtott. "Borzasztóan sajnálom, ami Erikkel történt, kitartóan lenyomta a hétvégét, megérdemelte volna a győzelmet. A futam nehéz volt, tele kihívásokkal, hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak. Jövőre ugyanitt!"

A dobogó középső fokát Andreas Mikkelsen örökölte meg. A norvég versenyző erős hétvégét tudhat magáénak, ám a hab a tortáról ezúttal elmaradt, hiszen Skodájával egy szakaszgyőzelmet sem tudott begyűjteni. Nagy nyomást legnagyobb bánatára nem tudott gyakorolni Kopecky-re, ugyanis negyven másodperccel volt elmaradva a legelőkelőbb pozíciótól. "Egy jó hétvégén vagyok túl. Nem volt könnyű közel tíz év kihagyás után újból a Barumra ráhangolódni, főleg, hogy nagyon gyorsak itt a srácok."

A harmadik helyet Filip Mares gyűjtötte be. A cseh versenyző még az első versenynapon egy időellenőrzőből való késés miatt tíz másodperces büntetést zsebelt be, ám ez a kis plusz már nem oszt, nem szoroz, hiszen egy perces hátrányt szedett össze Mikkelsen mögött. "Az utolsó szakaszt nagyon élveztem, jó volt autózni rajta. Herczig Norbival jót csatáztunk."

Magyar részről Herczig Norbert igazán erős teljesítménnyel fejezte be az 50. Barum Czech Rally Zlínt. A Skoda Rally Team Hungaria versenyzője a negyedik eredményt csípte el, és mindösszesen 3,8 másodperccel maradt el a dobogó legalsó fokától. Az ötödik pozíció Miko Marczyk-é lett, aki mögött Efrén Llarena érkezett spanyol színekben.

Az ERC2-esek között ifjabb Érdi Tiborék nem találtak legyőzőre. Győzelmük igazán határozottnak mondható, hiszen közel másfél perccel előzték meg a második időt elérő Daniel Polonskit, aki lengyel színekben hódította meg a zlíni terepet.

A 2021-es Barum Czech Rally Zlín végeredménye:
1.Jan Kopecky/Jan Hlousek - Skoda Fabia Rally2 Evo 2:00:07.2
2.Andreas Mikkelsen/Jonas Andersson - Skoda Fabia Rally2 Evo +40.1
3.Filip Mares/Radovan Bucha - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:40.2
4.Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Skoda Fabia Rally2 Evo +1:44.0
5.Miko Marczyk/S. Gospodarczyk - Skoda Fabia Rally2 Evo +2:28.5
6.Efrén Llarena/Sara Fernandez - Skoda Fabia Rally2 Evo +3:09.4
7.Callum Devine/James Fulton - Ford Fiesta R5 MkII +3:22.8
8.Miroslav Jakes/Petr Machu - Skoda Fabia R5 +4:50.7
9.Yoann Bonato/B. Boulloud - Citroen C3 Rally2 +5:13.4
10.Martin Koci/Martin Turecek - Skoda Fabia Rally2 Evo +6:00.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33