Az írek újra VB futamot rendeznének

December 15.
Javultak Írország esélyei, hogy visszatérjen a WRC körforgásába, miután a FIA alelnöke Mohammed ben Sulayem és az ír szenátor Marc MacSharry sikeres tárgyaláson vannak túl.

Az Ír Rally-t utoljára 2009-ben rendezték meg és a jövő évi futamok közé már biztosan nem fog bekerülni. MacSharry azt szeretné elérni, hogy a Sligo központú futam 2012-ben újra a szerepeljen a Rally Világbajnokságon. A WRC jogtulajdonos North One Sport jövő márciusban mutatja be 2012-es naptár tervezetét.

A tárgyalás során MacSharry elmondta, szeretné a verseny mögé állítani az ír motorsport egyesületet, az ír turisztikai hivatalt és az ír sport minisztériumot, hogy támogatásukkal egy ütőképes ajánlatot tudjanak a North One Sport elé tárni. Szándékának komolyságát kifejezendő, MacSharry elmondta, szeretnék elérni, hogy a FIA vezetősége is Írországba látogasson.

Marc MacSharry: "A WRC-be való visszatérésünk előjátékaként ajánlatunk értelmében a a Világ Motorsport Tanácsa Sligo-ban tarthatná a 2011-es találkozóját, továbbá felkínáltuk a lehetőséget, hogy 2013-ban nálunk kerüljön megrendezésre a FIA általános gyűlése és díjátadása.

Sligo város támogatásával Írország képes rá, hogy sikeresen pályázzon olyan nemzetközi események megrendezésére, mint egy rally világbajnoki futam. 2007-ben nem csak bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk remek futamot rendezni, de világszinten a miénk lett a második legnézettebb VB-futam a televízióban.

Megközelítőleg 800 millió ember nézte végig a futamot élőben és a televízión keresztül. Egy ilyen lehetőséget - gondolva a várható bevételekre és ide látogató emberekre - nem hagyhatunk ki, főleg ebben a nehéz gazdasági időszakban."

Ben Sulayem: "MacSharry szenátor rajongása a motorsport iránt és elszántsága, hogy egy FIA eseményt hozzon Írországba elismerésre méltó. Írország hosszú távú motorsport tevékenységét, a Rally Ireland nézői rekordját, MacSharry szenátor és az Ír Motorsport Egyesület tevékenységét látva mindenképpen támogatni fogom a kezdeményezést, hogy WRC vagy más FIA esemény kerüljön megrendezésre Írországban."

Írország kétszer rendezett ezidáig Rally Világbajnoki futamot: 2007-ben és 2009-ben.

Petter remek szezonon van túl
Loeb már a Svéd Rallyra készül a DS3-mal
A hollandok kapnak a Citroen DS3 WRC-ből

Krizsanyik Zoltán