l1
l2


 

Maradj otthon Martin Jarveojával

Május 25.
A Hyundai Motorsport maradj otthon szériája a világbajnoki címvédő után a tavalyi évad legsikeresebb navigátorához enged betekintést - Martin Jarveoja észt otthonában tölti az idejét gyermekei és családja körében, ahol a szabadidős tevékenységekbe egy farm felújítása is belekerült.

Ott Tanak mindennapjainak megismerése után a Hyundai Motorsport maradj otthon sorozata nem is találhatott volna jobb alanyt a következő elbeszélgetéshez, mint a bajnok navigátort. Martin Jarveoja a WRC akció meghosszabbított szünete alatt otthon volt családjával, feleségével, Maarja-val, valamint gyermekeivel, Maria-val és Mateo-val, egy Tallinn-tól nem messze található kis faluban.

A karantént jelentő időszak elején Martin és családja lelkesen kezdett érdeklődni a 90-es évek fitneszvideói iránt, amelyeket a YouTube-on találtak, mint alternatív módszert a fittség megőrzésére. Azonban ahogy az észtországi korlátozások enyhülni kezdtek, Martin egyre több időt tölthetett a szabadban, így a futás és a kerékpározás került a középpontba. Külön öröm volt számára, hogy az időjárás is kedvező oldalát mutatta, így semmi nem állt az útjába, hogy a friss levegőn mozogjon kedvére. A sport mellett azért sok minden másra is futotta a koronavírus okozta leállás miatt a navigátor idejéből – többek között a nagyszülei farm felújításához is hozzákezdett. Három éve a világbajnokságon zajló heves versenyzés után Martin egy ideje otthon élvezi családja társaságát, ám elismeri, hogy kezd hiányozni a jobb egy élménye.

Martin, hogy érzed magad?

Jarveoja: "Jól vagyok, köszönöm, mióta visszatértem Mexikóból otthon vagyok a feleségemmel, Maarja-val, valamint a gyerekekkel, Maria-val és Mateo-val. Az észt helyzet lassan  kezd normalizálódni; hamarosan megnyitnak a balti államok határátkelői, valamint az iskolák, a bevásárlóközpontok, a tornatermek és az uszodák is. Mindezek ellenére természetesen óvatosak vagyunk - a veszélyhelyzet még fennáll, ezért távolságot kell tartanunk és távol kell maradnunk, amennyire csak lehetséges."

Mivel töltöd a mindennapjaidat?

Jarveoja: "Lehet, furcsa hallani, de valójában nagyon elfoglalt voltam az utóbbi időben. Felújítottuk a nagyszüleim régi farmját. Nagyon rossz állapotban volt, és rengeteget dolgoztunk rajta, tényleg úgy érzem, mintha Rontó Ralph lennék az animációs filmből. Megtanultam egy markológéppel is dolgozni, ami nagyon szórakoztató volt."

A fittséget mennyire sikerült megtartanod?

Jarveoja: "Észtországban nagyon kellemes az időjárás, ezért sokat futottam és kerékpároztam közeli barátaimmal, amit nagyon élveztem. A korlátozások elején az összes beltéri edzőtermet és tevékenységi létesítményt bezárták. A feleségem néhány fitnesz videót előszedett a YouTube-on, így én is csatlakoztam hozzá egy kis mozgásra. Nagyon régi "old school" mozgásformákat elevenítettünk fel a 90-es évekből - de rájöttünk, minél régebbi, annál jobb! Öt éves lányom is gyakran becsatlakozott a mozgásba. Mivel az időjárás azonban javult, élvezetesebbé vált a szabadban való edzés."

Két gyermekkel azért nem olyan könnyű otthon – mivel próbáltad lefoglalni őket?

Jarveoja: "Sok rajzfilmet néztünk - a Peppa malac részek például a lejátszási listánk tetején találhatók. Három év WRC-s burok után azt reméltem, hogy kicsit több időt tölthetek végre valamikor a családommal. Most, hogy itt a lehetőség, azt hiszem, hogy mindent ki kell használnom belőle."

Új készségek kerültek-e bele a repertoárodba?

Jarveoja: 'Mint már említettem, most profi vagyok a bontási munkálatokban! Ha szükségetek van egy markológépre személyzettel, akkor csak szóljatok!"

Tartasz-e kapcsolatot a csapattagokkal?

Jarveoja: "Andrea, a csapatfőnökünk rendszeresen küld szöveges üzenetet, hogy ellenőrizze és megnézze, hogy vagyok - nagyon pozitív, hogy szán időt erre. Nagy családja van, több mint 200 embertől kérdezi meg, hogy érzik magukat. Sajnos nem tudjuk, mikor fog ez a helyzet véget érni, de megpróbáljuk fenntartani a pozitív mentalitást. Ott mindig azt mondja, nyomjuk neki, tartsuk fenn a szintet, most pedig gondolnunk kell a jövőre, hogy amikor visszatérünk, akkor ott folytassuk, ahol abbahagytuk Mexikóban."

Mit üzennél a rali rajongóknak?

Jarveoja: "Az elején nem tagadom, egy kicsit örültem, hogy szünetet tartok, de most már nagyon hiányzik a rali. Néha, amikor szükséged van valamire, és arra a valamire szenvedéllyel tekintesz  miközben vársz rá, akkor a végén, amikor végre megtörténik, annál elégedettebb vagy. Azt hiszem, ez mindenkire vonatkozik - a rajongókra, a csapatokra és a párosokra is. Az az érzés, amikor végre esélyt kapunk arra, hogy ismét beüljünk az autóba, biztosan a maximális szintet fogja kihozni belőlünk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33