l1
l2


 

Suninen vezet az első nap után Svédországban

Február 15.
Az M-Sport fiatal finn pilótája, Teemu Suninen nyerte az idei Svéd Rally pénteki versenynapját, aki mögött alig lemaradva érkezik Ott Tanak a második, majd Andreas Mikkelsen a harmadik helyen. A világbajnoki címvédő, Sebastien Ogier mellett korai búcsúra kényszerült Marcus Grönholm is.

A szokásoknak megfelelően idén is csütörtök este, a Karlstad-i lóversenypályán kialakított paralel szakasszal vette kezdetét a Svéd Rally, melyen a Hyundai üdvöskéje, Thierry Neuville ragadta magához a vezetést. Pénteken aztán szintén a szokásoknak megfelelően Norvégia felé vette az irányt a Rali Világbajnokság mezőnye, az első teljes versenynapon két körben hét gyorsasági szakasz várt a versenyzőkre.

A nap első felében három klasszikus gyorsasági került terítékre, melyeken ekkor még igazi téli körülmények uralkodtak, azonban ahogy halad előre a nap, úgy lett egyre melegebb, ami latyakos délutánt vetített előre.

A nyitó szakaszon az északiak ragadták magukhoz a kezdeményezést, Ott Tanak szakaszgyőzelemmel indította a napot, amivel az összetettben is az élre állt. Az első kör középső szakaszán viszont már némi meglepetésre a finn Teemu Suninen autózta a legjobb időt, amivel felkapaszkodott Tanak mögé a második helyre. Az ebédszünet előtt ismét Tanak villant, Suninen hátránya így valamivel 5 másodperc fölé nőtt, míg a harmadik helyről Jari-Matti Latvala várta a folytatást.

A nap második felére beigazolódott, amitől a versenyzők tartottak és megindult olvadás. Mindez nem kedvezett az élről rajtolóknak, Sebastien Ogier a nap első felében még úgy, ahogy tartotta a lépést az élmezőnnyel, a délutáni nyitószakaszon viszont megindult lefelé a lejtőn, ami a következő pályán csúcsosodott ki számára, amikor egy szűk részen becsúszott a hófalba, ahonnan már nem tudott kikecmeregni, így szombaton a Rally2 szabályai szerint, tetemes hátrányból folytathatja a versenyt. Thierry Neuville ugyan teljesítette a pénteki penzumot, azonban a belga fiú sem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen egy megforgás után kicsit átalakította a Hyundai i20 WRC-t, a szombati napnak csaknem egyperces hátránnyal, az abszolút hetedik helyről vághat neki.

A nap vesztesi közé tartozik még Jari-Matti Latvala is, aki délutáni nyitó szakaszt követően még vezette is az összetett versenyt, azonban a sötétben zajló záró szakaszon elvétett egy kanyart és Ogier-hez hasonlóan a hófal áldozatául esett. Nem ilyen ünnepi autózást képzelt el magának a kétszeres világbajnok Marcus Grönholm sem, aki egy Yaris WRC fedélzetén szerette volna emlékezetessé tenni az elmúlt fél évszázadot, Marcus két megforgás után végül szintén a hófalban zárta a napot.

A nap abszolút nyertese az M-Sport finn reménysége, Teemu Suninen lett, aki nagyon kiszemelte magának a leghosszabb pénteki szakaszt, hiszen ahogy délelőtt úgy délután sem volt nála gyorsabb a 24 km-es pályán. Suninen emellett egész nap konzisztensen gyors tudott lenni, minek köszönhetően az élről várhatja a szombati folytatást. „Csodálatos érzés!” – jegyezte meg nemes egyszerűséggel Suninen. „Nagyon jó munkát végeztünk, legfőképp azért, mert követtünk el hibát. Mindenkinek az a célja, hogy a leggyorsabb legyen, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy két hosszú nap még hátravan és nehéz körülmények várnak majd ránk, úgyhogy a saját munkámra kell koncentrálnom."

Suninen mögött mindössze két másodperccel lemaradva következik Ott Tanak, aki mögé a Hyundai norvég versenyzője, Andreas Mikkelsen zárkózott fel a harmadik helyre, aki még 20 másodpercen belül tudott maradni az éllovas Suninenhez képest.

Az az első napon az M-Sport beigazolta a várakozásokat, miszerint a rosszul végződött szezonnyitó után, Svédországban bizony van miben reménykedniük, hiszen nemcsak Suninenek köszönhetően zárt remek napot a brit csapat, csapatban is az élen végeztek, köszönhetően annak, hogy Elfyn Evans, mindössze 10 másodperccel Mikkelsen mögött, megszerezte az abszolút negyedik helyet.

Bár a pénteki nyitó szakaszon hatalmas szerencsével úszott meg egy kalandot Esapekka Lappi, a Citroen egyetlen talpon maradt versenyzője végül az ötödik helyen zárt, Lappit viszont a kilencszeres világbajnok Sebastien Loeb vette üldözőbe, Loeb-öt kevesebb, mint hét másodperc választja el az ötödik helytől.

A nemzeti sikerek után egyelőre úgy tűnik a világbajnoki mezőnyben is dominál a Volkswagen R5-ös autója, hiszen a Svéd Rally első napjának végén egy-egy Polo osztozott az első két helyen. Az első helyet Ole-Christian Veiby szerezte meg, akit kétszeres rallycross világbajnok Johan Kristofersson követ, a harmadik helyen a Hyundai-ról Skodára váltó Jari Huttunen következik.

A Svéd Rally állása az első nap végén:
1. Teemu Suninen/Marko Salminen, Ford Fiesta WRC 1:11:05.3
2. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +2.0
3. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +17.8
4. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +28.6
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +42.0
6. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +48.8
7. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +52.7
8. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +53.1
9. Pontus Tidemand/Ola Floene, Ford Fiesta WRC +1:24.4
10. O. Veiby/Jonas Andersson, Volkswagen Polo Gti R5 +2:39.7...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33