Magazin: "Teljes gázzal sehogy máshogy!"
Colin McRae (1968-2007) élete 7. rész

Május 15.
1998 több szempontból is fontos dátum, ez volt a WRC-k első komoly éve, a Subaru és Ford mellett a szezon elején a Toyota, a második felében a Seat is csatlakozott, majd az év végén Colin elhagyta a Subarut.

1998.
Az egyik legjelentősebb változás volt a csapatok háza táján, hogy a Toyota visszatérésével újra négy gyári csapat szállt harcba a világbajnoki címért. McRae csapattársának ismét Piero Liatti-t szerződtették le a Subaru-hoz, a Toyotánál két világbajnok Carlos Sainz és Didier Auriol kapott autót, a Fordnál Juha Kankkunen és Bruno Thiry. A Mitsubishinél Tommi Makinen új navigátorral, Risto Mannisenmakival vágott neki az évnek, csapattársuknak Richard Burns-t kapták.

 

Monte-Carlo Rallye
A Monte-Carlo Rallye mindig híres volt a szélsőséges útviszonyairól. Éppen ezért a Pirelli 7-, a Michelin pedig 10 féle keverékű gumit vitt az évadnyitó futamra. (Az élcsapatok közül csak a Subaru használta a Pirelli-t.) A nyitónapon Makinen azt találta ki, hogy a jeges részek után következett egy hosszabb száraz szakasz, ezért a többiekkel ellentétben, a száraz burkolatra alkalmas gumikat rakatott fel. Bejött a kockáztatás, mert elverte a mezőnyt és a második Sainz hátránya is 1:08 volt. Liatti harmadik (+1:18,1); McRae pedig az ötödik (+1:50,5) pozícióból várta a folytatást.

A finn a második napon hasonlóan kockáztatott, de akkor már nem járt szerencsével, ugyanis mielőtt eljutott volna a száraz aszfaltos részre, ráfutott egy jégfoltra, majd nekiütközött egy híd korlátjának és a patakba zuhant az autóval. A finn kiesése után Sainz vette át az első helyet, mögötte egy perccel lemaradva Kankkunen autózott. Majd következett: Burns, aztán McRae és Liatti volt a sorrend.

Az utolsó nap Kankkunen már nem tudta utolérni Carlos Sainz-ot, főleg miután egy kisebb tűzeset keletkezett a motortérben, így meg kellett elégednie a második hellyel (+0,40). Sainz első versenyén megszerezte a Corolla WRC első győzelmét. Colin-nak és az előző évi győztes Liatti-nak csak ritkán sikerült megfelelően gumit választania, ezért nem is tudták megszorongatni a két élen haladót. Viszont Richard Burns-t mindketten megelőzték. McRae a harmadik (+1:01), Liatti pedig a negyedik helyen (+1:13) zárta a futamot.

Svéd Rally
A svéd futam mindig olyan verseny volt, ahol a „fekete mágiának” döntő szerep jutott. Ráadásul az elmúlt cirka fél évszázad alatt csak skandináv pilóták diadalmaskodtak. (’97-ig Stig Blomquist volt a csúcstartó, 7 győzelemmel!) A harmadik Imprezát ezúttal Eriksson kapta, aki utoljára versenyzett Subaru-val, mivel aláírt egy szerződést a Hyundai-al, akiknél aktívan részt vett az Accent WRC kifejlesztésében.

 

A nyitó nap első nyolc gyorsaságiján Thomas Radström megállíthatatlan volt. A nap végére, a második helyen álló Makinen hátránya 25 mp, míg a harmadik Sainz-é már másfél perc volt. McRae a gyenge tapadású gumikkal magyarázta az ötödik helyét. Eriksson csak a 8. volt, Liatti pedig még hátrébb zárta a napot.

A második nap olvadni kezdett a hó és az utak egyre latyakosabbá váltak. A 11. gyorsasági szakasz után hiába várták Radström-öt a szervizben. A svéd pilóta 6. fokozatban padlógázon száguldott, a kocsi megcsúszott és egy hófalba ütközött. Ugyanazon a pályán McRae elektronikai hiba miatt feladta a versenyt. (Colin öccse, csupán három kanyarral jutott tovább, mint bátyja, aztán ő is kiesett.) Ezután, Makinen állt az élre, nyomában Kankkunen-nel. A nap végéig meg is maradt köztük ez a sorrend. Majd következett Sainz és Eriksson.

A harmadik nap Sainz és Kankkunen csatájáról szólt. A spanyol utolérte a finnt és meg is előzte, de a gond nélkül autózó Makinen-t már nem sikerült elcsípnie. Eriksson örülhetett a negyedik helyezésnek is, mert az utolsó napon váltógondokkal küzdött. Piero Liatti csak a kilencedik helyen fejezte be a versenyt.

Safari Rally
Már a futam előtt is történtek érdekes dolgok. Ian Duncan kikapcsolódásképpen motorozni szeretett volna. Azonban a visszavágódó berúgó kar eltörte a lábszárát. Mivel ő vezette az egyik Corolla WRC-t, a csapat riasztotta Didier Auriol-t, aki azonnal Afrikába indult.

 

Nemsokára a Ford csapatnak is "helyettes" után kellett néznie. Kankkunen tréningezés közben elsüllyedt a Ford-dal egy nagy sártengerben. Ezután Thiry autójával indultak el, hogy segítséget hozzanak. Kankkunen azonban a magassága miatt nem fért el a bukócsövek között, így Thiry volt kénytelen hátra bemászni. Szépen haladtak, amikor ismét sár keresztezte az útjukat. Kankkunen jó rallye pilótához híven koppanásig nyomta a gázpedált. Azt azonban nem látta, hogy a sár közepén egy hatalmas szikla van beágyazódva, ami úgy megdobta a Ford-ot, hogy a pótkeréken ücsörgő Thiry nekivágódott a bukócsöveknek és eltört öt bordája. Néhány gyors telefon után Ari Vatanen azonnal indult, hogy kisegítse a Ford csapatot. A kezdő 110 kilométeres szakaszt Makinen nyerte meg, 15 másodperccel Burns előtt. (Burns lehet, hogy azért volt olyan gyors, mert a szakasz felétől nem volt fék a Mitsubishi-n.) McRae éppen csak belefért az első tízbe. Az autója két defektet is kapott. Az elsőt kicserélték, a másodikkal viszont autóztak nyolc kilométert. (Később kapott egy harmadik defektet is.) Azonban miután nem voltak defekt problémái, ő volt a leggyorsabb. A napot a két Mitsubishi mögött a harmadik helyen fejezte be. A skótot Sainz, Vatanen és Kankkunen követte.

A második nap 9. szakaszán kiesett Liatti, majd egy gyorsaságival később kiállt Colin is. Mindketten motorgondok miatt adták fel a küzdelmet. Makinen tudta növelni az előnyét, annak ellenére, hogy volt egy ütközése egy helyi teherautóval! (A rallye ideje alatt nem zárták le a forgalom elől a pályákat!) A balesetet megúszta, de a nap utolsó szakaszán mégis kiesett, mert a Lancer motorja tönkrement. Így került az élre Richard Burns hat perc előnnyel, Ari Vatanen előtt.

A 49 indulóból 30 páros esett ki, a Mitsubishi győzelem azonban nem forgott veszélyben. Richard Burns közel 9 és fél perc előnnyel megnyerte élete első vb futamát. A második helyen Vatanen ért célba, de csapatutasításra késett az utolsó időellenőrző pontról, amiért időbüntetést kapott, így helyet cserélt a harmadik Juha Kankkunen-nel. (Az előző évben a Ford-nál a finnek kellett előre engednie Sainz-ot, ám ezúttal élvezte az első számú pilótának kijáró előnyöket!)

Portugál Rally
Auriol kezdett a legjobban, aztán Thomas Radström vette át a vezetést, majd Marcus Grönholm került az élre. Azonban sokáig nem örülhettek a vezető pozíciónak, mert jött McRae és elvert mindenkit. Az első helyre lépett, amit a nap végéig ki sem engedett a kezéből. A napi 9 szakaszból megnyert 6-ot és estére 44 másodperccel vezetett Juha Kankkunen előtt.

 

A második napi pályák erősen megrostálták a mezőnyt. Makinen és Radström baleset miatt esett ki. Auriol a váltó problémái miatt adta fel. Kankkunen kocsijának hajtása rakoncátlankodott, ezért hátra is csúszott a hetedik pozícióba. McRae kapott egy defektet, de az igazi gond nem ez volt, hanem az, hogy Imprezában vészesen kezdett esni az olajnyomás. Loix viszont szárnyakat kapott. A nap utolsó négy szakaszát megnyerte és felzárkózott Colin mögé.

Sainz kocsijában sikerült megjavítani a rakoncátlankodó váltót. Ezután a spanyol egy hatalmas hajrát vágott ki, amely során leelőzte Loix-ot és 7 másodpercre megközelítette McRae-t. Minden az utolsó 11 km hosszú gyorsaságin dőlt el. A spanyol hatalmasat autózott és 5 másodpercet adott a skótnak. Azonban még így is maradt köztük 2,1 másodperc McRae javára. Colin Portugáliában gyűjtötte be a 14. vb futamgyőzelmét.

Catalunya Rally
A Subaru csapat kissé zilált állapotban érkezett a futamra, mert a szigetországban tomboló ítéletidő miatt árvíz árasztotta el a csapat Banbury-ban levő bázisát. A Mitsubishi bemutatta a legújabb fejlesztésű versenyautóját, a Lancer EVO V.-öt. Az új kocsi valamivel szélesebb volt, mint elődje, ezen kívül új felfüggesztést kapott és javítottak az aerodinamikáján is. Auriol defekttel kezdett, aztán a második szakaszon rápattant a gázra és a nyolcadik helyről átvette a vezetést. A másik meglepetést az F-2-es Citroen Xsara-val versenyző Jesus Puras okozta, aki az első nap végén a második helyen állt (+16,8). Tőlük jócskán lemaradt McRae és Liatti, mert mindkét Subarunak motor problémái voltak.

 

Puras öröme csak másnap reggelig tartott. Először megpördült, később motorhiba miatt kiállni kényszerült. Auriol-nak nem voltak gondjai, így növelni tudta az előnyét. Estére a Toyoták álltak az élen. (Auriol, Loix és Sainz.) Liatti a 12. szakaszon kiállt, mert a Subaru motorja végleg megadta magát. McRae csak a 10. helyen szerénykedett.

Az utolsó reggelen Makinen megelőzte Sainz-ot, és üldözőbe vette Loix-ot. Liatti után Colin is kiesett, mert az ő kocsijában is lerobbant a motor. A mezőnyt Didier Auriol uralta és 53 másodperccel megnyerte a futamot Loix előtt. Makinen támadta ugyan Loix-ot, de az utolsó előtti szakaszon furcsa zajok jöttek a Lancer-ből, ezért a finn inkább visszavett a tempóból és beérte a dobogó legalsó fokával.

Tour de Corse
Az első pályán Colin volt a leggyorsabb, de csak egy rövid ideig, ugyanis a következő gyorson defektet kapott és Makinen vette át a vezetést. Azonban a finn pilóta is csak egy szakasz erejéig tudta tartani az első helyet. A következő rajtnál leállt a Lancer motorja és beletelt némi időbe, mire sikerült elindítani. Sainz került az első helyre, de hatalmas szerencsével, ugynais Iszonyatosan elkezdett esni az eső, de csak azután, hogy Sainz teljesítette a távot.

 

Amint az eső elállt és egy kicsit száradni kezdett az aszfalt, McRae rögtön az élre tört. Ellene óvást nyújtott be a konkurencia az első nap végén. Az ok: kevés a barázda a Subaru bal első kerekén. A Prodrive ezt azzal magyarázta, hogy a jobb első defektes kerék miatt kopott így a gumi. Óvás, ellen óvás. Végül a technikai bizottság elfogadta a Subaru indoklását és McRae az élen maradhatott. A nedves utak ellenére az F-2-es kocsik szinte repültek. Delecour a Peugeot 306-al a nap során nagyon gyors volt és a második helyen várta a folytatást.

Ahogy a pályák száradtak McRae egyre nagyobb előnyt tudhatott a magáénak. Mögötte kemény csata dúlt a további helyezésekért. A második nap végére Sainz előre tudott lépni a második helyre. A dobogó legalsó fokáért Liatti és Delecour harcolt. A nap végére Liatti lett a harmadik, de csak 5 másodperc előnnyel.

Az utolsó napon már száraz utakon száguldott a mezőny. Colin gond nélkül, 27 másodperccel megnyerte a versenyt Delecour előtt. Az F-2-es Peugeot elemében volt, mert beérte és le is előzte Liatti-t, aki addig a második helyen autózott. De hova tűnt Sainz a 2. helyről? Carlos reggel egy keményebb futómű beállítást próbált ki, hátha azzal gyorsabb lesz. Nem lett, sőt visszacsúszott a 3. helyre. Aztán a defektmentes abroncsok helyett megpróbált a hagyományos és gyorsabb gumikkal menni. Természetesen kapott egy defektet, amit kénytelen volt kicserélni. Majd kis híján elütött egy tehenet. Ezután műszaki gondok adódtak a kocsival, de egy szervizmentes zónában, így telefonon kaptak műszaki tanácsot: "Végy egy ujjnyi vastag faágat. Ékeld ki a piros és a kék vezeték között a befecskendező mechanikus részét...!" A mérnök nem mondott butaságot, mert Sainz ezzel a megoldással eljutott a szervizig. Végül a 8. helyen fejezte be a futamot. Colin 15. vb futamgyőzelmével és Liatti 3. helyével a Subaru élre állt a gyártók versenyében. Ráadásul, két pont előnnyel Colin McRae átvette a vezetését a bajnokságban.

Argentin Rally
A futam egy szuper-speciállal és Colin részsikerével kezdődött, aminek az volt a különlegessége, hogy egyszerre három autó küzdött egymással. Makinen sorra kapta a defekteket, mialatt az élen McRae és Auriol váltogatta egymást. Miután Makinen-nek megszűntek a defekt gondjai, nagyon felgyorsult és nagy küzdelemben az élre állt.

 

Később McRae elérkezettnek látta az időt, hogy rápattanjon a gázra, és a verseny leghosszabb gyorsaságiján 13 másodpercet adott Makinennek és több mint fél percet csapattársának, Liatti-nak, amivel ismét átvette a vezetést. Azonban pár szakasszal később elütött egy sziklát, ami elhajlította az Impreza hátsó felfüggesztését. A szervizponton elhúzódtak a javítások és Colin csupán két másodperc híján ért az időellenőrző pontra. Makinen-nek is meggyűlt a baja egy sziklával. Az ő esetében is megsérült a futómű, de tartani tudta a vezető pozícióját. Kankkunen volt a második, majd következett Sainz, Burns, McRae és Liatti.

Az utolsó nap hat szakaszán Tommi Makinen bebiztosította a győzelmét. Igazi harc csak a dobogó középső fokáért folyt Kankkunen és Sainz között, amit a spanyol nyert meg, mindössze 0,7 másodperccel. A McRae-Grist páros volt a futam nagy vesztese, mert csak az 5. helyen értek célba annak ellenére, hogy a 23 gyorsasági szakaszból 15-öt megnyertek. Liatti a másik Subaru-val a hatodik lett.

Acropolis Rally
A gumigyárak a brutális útburkolat miatt, kétszer annyi gumival érkeztek Görögországba, mint amennyivel egyébként utazni szoktak. Az első gyorsaságit Bruno Thiry nyerte, de nem sokkal később Fordját kifli alakúvá hajtotta egy fán. Az első nap hat gyorsasági szakaszát öt pilóta nyerte, négy márkával. A napot Burns zárta az első helyen. A Mitsubishi pilótáját McRae és Auriol követte.

 

Richard Burns másnap is nagyon szépen autózott, de kitört a szélvédője és a három másodperccel lemaradó McRae átvette a vezetést. Burns 40 másodpercet vesztett a szélvédő töréssel és az 5. helyig esett vissza. McRae és Auriol egész nap egymással csatázott, és estére a francia került a mezőny élére, de mindössze 4,8 másodperccel.

Didier Auriol egészen az utolsó előtti szakaszig tartotta előnyét McRae-vel szemben. Auriol kocsija egy hajtűkanyarban lefulladt, mint később kiderült az üzemanyag szivattyúval voltak gondjai. A szurkolók kb. 800 méter tolták az autót, mire beindult, de addigra már McRae vette át a vezetést, amit meg is tartott a futam végéig. Auriol a második lett, 20 másodperccel lemaradva. Colin megszerezte pályafutása 16. vb futamgyőzelmét. A másik Subaru-val Liatti a hatodik lett, közel 11 perc hátránnyal.

Új-Zéland Rally
A futam előtt jött egy hatalmas esőzés, ami sártengerré változtatta a pályákat, amiken korábban száraz körülmények közt tréningeztek a csapatok. A Fordnál a tervek szerint az utolsó két Escortot építették meg, amiknek ki kellett volna bírnia a ’98-as szezont. (Már mindenki a Focus WRC érkezését várta.)
A Prodrive indított egy harmadik Subaru-t a fiatal finn tehetséggel, Juha Kangas-szal. A kocsiba beépítettek három elektronikusan ellenőrizhető differenciálművet, illetve új lengéscsillapítókat. Ezen kívül helyet kapott még egy újfajta aktív kerékfelfüggesztés is. McRae keményen nyomta, de amikor az első nap nyolc gyorsasági szakaszán bármikor átvette a vezetést, Auriol-nak mindig volt ereje újítani. A 6. szakaszon Thiry összetörte a kocsiját, ráadásul nem is kicsit. Rögtön az volt a kérdés, hogy lehet-e a roncsból ismét autót varázsolni vagy a csapat tervei ellenére kell még egy újat építeni. Másnap a fiatal Kangas igyekezett gyorsítani a tempón, aminek az lett a következménye, hogy a 11. gyorsasági szakaszon lerepült az útról, és összetörte a Subaru-t.

 

A harmadik napon kisütött a nap és elkezdtek felszáradni a pályák. A Toyoták uralták a mezőnyt. Auriolnak tömítés gondjai voltak, így négy másodperccel Sainz mögött a második lett. (Sainz ezzel megszerezte a 22. vb győzelmét.) A két Subaru már nem tudta felvenni a versenyt a dobogós helyekért, sőt egyre inkább hátracsúsztak. Végül, McRae az ötödik, Liatti a hatodik helyen ért a célba. Ismét változás történt a ponttáblázatokban. Az egyéni versenyben Sainz állt az élre, míg a gyártók sorozatában a Toyota vette át a vezetést. (Colin 3 ponttal volt lemaradva a spanyol mögött.)

Finn Rallye
A Subaru Finnországban Liatti helyett a fiatal finn pilótának, Jarmo Kytölehto-nak szavazott bizalmat. Pletykák jártak arról, hogy a ’99-es évben McRae átigazol a Ford-hoz! A futam új márka érkezett a WRC-sek táborába, a Seat erre a versenyre időzítette a Cordoba WRC bemutatását. A spanyolok első WRC-it Harri Rovanpera és Oriol Gomez vezethette. Makinen már négyszer tudott győzni Finnországban, így nem volt meglepetés, hogy a sáros, csúszós utakon hamar az élre állt. A Mitsubishi pilótáját McRae, Sainz és Kankkunen követte. McRae a remek kezdés ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A szakadó eső feláztatta a pályákat és a skót az árokba csúszott a 4. szakaszon. A baleset kiszakította a Subaru hátsó futóművét. Estére Makinen maradt az élen 7 másodperccel Sainz előtt.

A második nap Makinen 34 másodpercre növelte előnyét. Sainz és Kankkunen is tartani tudta a helyét, de a finn arra panaszkodott, hogy lassúnak találja a Ford Escort WRC-t.

 

Az időjárás kitisztult, de változás nem volt az első nyolc helyezett előző napi sorrendjében. Makinen 35 másodperccel megnyerte a futamot Sainz előtt. Kytölehto a Subaru-val a 8. helyen ért célba. (A Seat bemutatkozása nem sikerült túl fényesen, mert az egyik kocsi kiesett baleset miatt, a másik pedig csak a 11. lett.)

San Remo Rally
Az Indonéz Rallye-t a belpolitikai helyzetre való tekintettel a FIA törölte, így következett a San Remo Rallye. Az első gyorsaságit Liatti nyerte, de a másodiktól Makinen vette át a vezetést. A nap során végig csatában álltak az első helyért. Makinen három szakaszgyőzelemmel az élen zárta a napot, de ugyanennyi szakaszt nyert Liatti is. McRae egy defekt miatt vesztegetett el egy kis időt. A kocsival sem volt megelégedve, mert Liatti beállításait használták és az Colin-nak nem tetszett. Ezek után kevésbé meglepő, hogy csak a 9. helyen állt.

A második napi viaskodásból kiesett Auriol és Kankkunen, mindketten baleset miatt. A harc azonban tovább folytatódott Makinen és Liatti közt. Volt olyan időszak, amikor 0,7 másodpercre csökkent a kettejük közti a differencia! Makinen szakaszgyőzelmeinek köszönhetően előnyét 28 másodpercre tudta növelni. Colinnak sikerült gyorsulnia, két szakaszon is a leggyorsabb volt. Estére az előző napi 9. helyről előre ugrott a harmadikra.

 

Az utolsó napon Makinen beosztotta előnyét. A futam során a 24 szakaszból 9-et nyert meg és végül ő állhatott a dobogó legfelső fokára. A második Liatti lett 16 másodperc hátránnyal. A harmadik McRae volt, de ő már másfél percet kapott a finntől.

A San Remo Rallye-nak volt még egy különlegessége, magyar szempontból. 1996-hoz hasonlóan indult Ifj. Tóth János, sokszoros magyar rallye bajnokunk. A Grifone team egy Toyota Corolla WRC-jével az abszolút 15. helyen zárták a futamot, (+14.16,4) megelőzve a gyári Seat Cordoba-val versenyző Marc Duez-t.

Ausztrál Rally
Az első napon Burns a Mitsubishi-vel szinte lealázta a mezőnyt, csaknem másfél perccel vezetett Auriol előtt. A franciát, Kankkunen, Loix, Sainz és hatodikként McRae követte. Piero Liatti már az 5. szakaszon befejezte a versenyt, miután összetörte a Subaru-t.

Makinen a második napon megtáltosodott és a korábbi hátrányát átfordította 16 másodperces előnnyé. Estére Sainz a második, Auriol a harmadik volt. McRae a sok műszaki gond miatt, csak a hatodik helyről várta a folytatást.

 

A zárónapon hosszú erdei szakaszokon folyt a küzdelem. McRae-nek miután megszűntek a műszaki gondjai hihetetlenül felgyorsult. A nap öt gyorsaságijából az első hármat megnyerte és átvette a vezetést. Makinen 3,6 másodperccel autózott mögötte. Az első négy versenyző 5 másodpercen belül volt és még két szakasz várt a mezőnyre. A verseny nagy vesztese McRae volt, ugyanis a Subaru turbója felmondta a szolgálatot és az utolsó 27 km-es szakaszt csak nagyon lassú tempóban tudta megtenni, így csak a negyedik helyen ért célba. Ezután a McRae-Grist párosnak már matematikai esélye sem maradt a bajnoki címre. Makinen keményen hajtott és 16 másodperccel Sainz előtt teljesítve a távot, megnyerte a futamot. Makinen kétpontos előnnyel a tabella élre ugrott. Már csak a finn és Carlos Sainz lehetett 1998-ban a világbajnok. A gyártók versenyében a Subaru szintén elvesztette a lehetőséget a világbajnoki trófeára.

Network Q Rally
A Prodrive három autót indított a RAC Rallye-n. A felállás szokatlan volt, mert Colin mellett öccse, Alister illetve Ari Vatanen kapott lehetőséget. Makinen nyerte az első két szakaszt, aztán Sainz is belehúzott és nagy csata alakult ki kettőjük között. Az 5. gyorsaságin Makinen megcsúszott egy olajfolton és összetörte a Lancer hátulját. Tovább tudott menni, de hamarosan elhagyta az egyik hátsó kerekét. A szervizig kellett volna eljutnia, de előtte még két gyorsaságit és az azokat összekötő részeket is három keréken kellett volna teljesítenie. A két pálya közt a közúton azonban a rendőrség leállította a szikraesőt húzó Lancer-t. Ezzel úgy tűnt, hogy a finn világbajnoki címnek vége. Sainz-nak ekkor már csak arra kellett vigyáznia, hogy az első négy közt fejezze be a futamot, és övé a ’98-as vb trófea. A spanyol a második volt 3,6 másodperccel az élen álló Colin McRae mögött. Carlos után a fiatalabb McRae autózott, alig 0,6 másodperccel lemaradva.

A mezőny Wales kavicsos útjain folytatta a küzdelmeket. A nap elején McRae és a hirtelen előre törő Burns kezdett vívni egymással. Két rossz gumiválasztás miatt Colin először visszaszorult, aztán beleerősített és ismét az élre állt. Azonban a motor vártalanul tönkrement és a skót versenyének vége lett. Sainz ekkor a harmadik helyen autózott.

 

Az utolsó nap az időjárás nagyon ködösre fordult. Az utak pedig rendkívül csúsztak. A csúszós utak áldozata lett Alister McRae, aki a 21. szakaszon nagy sebességnél egy kanyarban lecsúszott az árokba. Ez kedvezett Sainz-nak, azonban olyan történt, amire senki sem számított. A spanyol kocsija a cél előtt pár száz méterrel megállt, tönkrement a motor. Sainz megtörten állt a Corolla WRC mellett, viszont navigátora, Luis Moya mérgében és csalódottságában a sisakját behajította a hátsó szélvédőn át a kocsiba. (Így lett, persze nem érdemtelenül, zsinórban harmadszor világbajnok Tommi Makinen. Egyébként Makinen már a szállodából készült hazafelé, amikor telefonáltak neki, hogy ő a világbajnok. A finn először azt hitte, hogy viccelnek vele.) A versenyt Burns nyerte közel négy perccel Kankkunen előtt. A Mitsubishi sikere teljes volt, miután Makinen megszerezte a világbajnoki címet, Burns győzelme pedig a Mitsubishi diadalát jelentette a gyártók versenyében. A világbajnok Makinen, 58 ponttal zárta az évet. Egyedül neki sikerült ötször nyernie, a 2. helyezett Sainz két futamgyőzelmet könyvelhetett el. Colin három futamon diadalmaskodott és 45 ponttal harmadikként végzett az éves értékelésben.

 

Colin eddig sem kis népszerűségén hatalmasat lendített, amikor 1998-ban piacra került a róla elnevezett számítógépes és konzol játék, a Colin McRae Rally. Az autós programok közül pillanatok alatt kiemelkedett és rengeteg emberrel szerettette meg a ralit. A program tervezői akkor talán nem is sejtették, hogy milyen egyedülálló folyamatot indítottak el. Népszerűségét mutatta az is, hogy meghívást kapott a neves gálaversenyre, a Race of Champion-ra. (Bajnokok Tornája.) Ez egy nemzetközi verseny, amit év végén rendeznek meg a különböző szakágak bajnokainak. 1998-ban a versenyt Colin McRae nyerte meg.

Colin McRae (1968-2007) élete 1. rész - 1968-90
Colin McRae (1968-2007) élete 2. rész - 1990-93
Colin McRae (1968-2007) élete 3. rész - 1994
Colin McRae (1968-2007) élete 4. rész - 1995
Colin McRae (1968-2007) élete 5. rész - 1996
Colin McRae (1968-2007) élete 6. rész - 1997
Colin McRae (1968-2007) élete 7. rész - 1998
Colin McRae (1968-2007) élete 8. rész - 1999
Colin McRae (1968-2007) élete 9. rész - 2000
Colin McRae (1968-2007) élete 10. rész - 2001
Colin McRae (1968-2007) élete 11. rész - 2002
Colin McRae (1968-2007) élete 12. rész - 2003
Colin McRae (1968-2007) élete 13. rész - 2004
Colin McRae (1968-2007) élete 14. rész - 2005
Colin McRae (1968-2007) élete 15. rész - 2006
Colin McRae (1968-2007) élete 16. rész - 2007

Bóka István